Jak prawidłowo uszczelnić jelita?

Odbudowa pracy jelit składa się z 3 etapów. Krok 1, czyli oczyszczanie jelit omawialiśmy poprzednio. Jeśli nie zapoznałeś się jeszcze z tym materiałem zachęcamy Cię do przeczytania poprzedniego wpisu TUTAJ. Dziś pochylimy się nad kwestią uszczelniania jelit, które jest kluczowe w procesie zdrowienia i wychodzenia z takich dolegliwości jak: zespół jelita wrażliwego, zaparcia, wzdęcia, a nawet alergie i choroby autoimmunologiczne.

Dlaczego warto zadbać o prawidłowy poziom kwasów żołądkowych i enzymów trawiennych?

Należy zacząć od podstaw, czyli upewnienia się, że masz ich odpowiednią ilość. Najlepiej zacząć od domowego testu z sodą. Zdajemy sobie sprawę, że zaraz ktoś powie, że ten test jest to niemiarodajny i owszem zgadzamy się, gdyż zależy on od wielu czynników. Jednak dziwnym trafem u wszystkich, którzy mają problemy ze zgagą, refluksem, stanami zapalnymi w żołądku wychodzi niedokwaszenie w tym teście.

Prawidłowe pH w żołądku to priorytet do wyleczenia nieszczelnych jelit. Doskonałym sposobem jest Zakwas Carski Bołotowa, który zwiększa produkcję soków żołądkowych i usprawnia trawienie.

Jaka żywność jest prozapalna i dlaczego trzeba ją wyeliminować?

Mowa tutaj konkretnie o glutenie, żywności opryskiwanej glifosatem, kazeinie i cukrze, bo to one na rozszczelnione jelita działają najgorzej i pogłębiają problem.
Szczególnie po spożyciu pestycydów i glutenu, połączenia komórkowe jelit ulegają rozpadowi, a szkodliwe substancje przenikają z jelit do naszego organizmu.
Dobra wiadomość jest taka, że komórki jelit regenerują się średnio co 3 dni! Aby je zregenerować postaraj się maksymalnie ograniczyć żywność z pestycydami (szczególnie dokładnie myj warzywa i owoce – metoda kwas-zasada).
Wybieraj tylko ekologiczne zboża, również dostępne u nas. A jeśli to możliwe to całkowicie odstaw gluten i nabiał krowi (ten zawiera o wiele więcej kazeiny niż np. kozi i oczywiście mowa tutaj o nabiale, a nie o mlekopodobnych produktach dostępnych w marketach).

Jakie składniki przyspieszą uszczelnianie jelit?

1. GLUTAMINA

Aminokwas, który działa ochronnie na błonę śluzową jelit, zwalcza te złe bakterie jelitowe, chroni komórki śluzówki przed rozpadem, a dodatkowo wspiera układ odpornościowy.  
Najlepsze wyniki osiąga się stosując dawki 20-40g/ dobę wg protokołu Stevena Wrighta, który sam borykał się z celiakią i się z niej wyleczył. Najlepiej stosować glutaminę bezpośrednio po posiłku, bo będzie współpracowała z innymi aminokwasami z pożywienia. [1] Dostępne są nawet badania naukowa na temat glutaminy pomocnej w zmniejszeniu skutków chemioterapii. [2]

2. WITAMINY Z GRUPY B

Konieczne są przy długoterminowej suplementacji glutaminą. Generalnie należy dbać by poziom witaminy B12 był w górnej granicy normy. Warto też sprawdzić poziom homocysteiny – powinien być między 5-8.

3. ENZYMY TRAWIENNE

Spośród enzymów korzystnie działają np. betaina/pepsyna, trypsyna, gdyż pomogą rozbić białko na aminokwasy, a to białko jest najtrudniejsze do strawienia.

4. BERBERYNA

Berberyna doskonale wspomaga i regeneruje jelita, jak również niszczy komórki nowotworowe, a przy okazji jest bardzo skuteczna przeciwpasożytniczo, więc jeśli uszkodzenia jelit wynikają również z obecności pasożytów (niektóre z nich żywią się wyściółką jelit), to wtedy zdecydowanie jest ona numerem 1 na tej liście.

5. KWASY OMEGA - 3

Działają silnie przeciwzapalne, a stan przeciekajacych jelit to stan zapalny. TUTAJ dostaniesz omega 3 najwyższej jakości, o czystym składzie.

6. WITAMINA D

Jak i wiele innych chorób problemy jelitowe mogą być związane z niedoborami witaminy D3. Wykonaj więc jej badanie i suplementuj tak, by jej poziom wzrósł jak najszybciej. Należy dbać też o poziom magnezu, gdyż magnez jest konieczny do dystrybucji witaminy D.

7. KWERCETYNA

Kwercetyna jest naturalnie występującym flawonoidem. Znajdziemy ją w zewnętrznych łupinach cebuli, choć w samej cebuli też jest jej sporo. Najlepiej więc umyj te zewnętrzne łupiny i zalej wrzątkiem, odstaw na 15 min pod przykryciem. Tak przyrządzony napar możesz przecedzić i pić i wcale nie smakuje on jak cebula, więc warto się przekonać samemu. A ciekawostką jest fakt, że poddawanie cebuli wysokiej temperaturze zwiększa ilość kwercetyny. Najkorzystniejsze dawkowanie, jeśli chodzi o suplementację to 250-400mg/ dobę.

8. ROSÓŁ

Jest to tzw. "rosół mocy" - suplement, który można przygotować samemu w domu. Zawiera duże ilości glicyny, kolagenu i proliny, które szybko odbudowują połączenia między komórkami jelit, ale też już wspominaną glutaminę. Prolina jest bardzo ważnym elementem warstwy śluzowej jelita. Najbardziej bogaty w te substancje jest rosół – gotowany 4-5 h na wolnym ogniu z ekologicznego mięsa z gospodarstwa. W celu uszczelniania jelit warto pić  2-3 x w tygodniu szklankę rosołu.

DODATKOWO...

9. Gotuj w domu ze sprawdzonych składników

… a przede wszystkich z użyciem zdrowych tłuszczy odbudowujących jelita. Jedzenie „na wynos” i na mieście zawsze przygotowywane jest praktycznie zawsze w oparciu o rafinowane tłuszcze roślinne: olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy i kukurydziany, które przyczyniają się do stanów zapalnych. W ten sposób pogłębiamy tylko stan zapalny jelit.

10. Unikaj żywności przetworzonej

… czyli wszelkiego rodzaju dodatków do żywności, konserwantów, barwników etc. – trzeba się tych wszystkich substancji szkodliwych pozbyć z organizmu, dlatego bardzo dokładnie czytaj składy kupowanych produktów i unikaj konserwantów i dodatków typu: glutaminian sodu, wszelkie barwniki, w tym szczególnie tartrazyna (E102) – ten barwnik wypiera cynk najbardziej, jednak nie on jeden – ale ten jest najbardziej przebadany i to już jest wiedza potwierdzona badaniami.

11. Nie pij z plastikowych butelek i unikaj plastikowych opakowań

Plastikowe opakowania zawierają Nonylofenol i Bisfenol A (BPA) silnie oddziaływuje na receptory hormonalne, które mają bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, układ hormonalny (w tym tarczycę), nowotwory i jelita.

12. Unikaj stresu

Będą tutaj pomocne wszystkie praktyki wzmacniające nadnercza i regulujące poziom kortyzolu, czyli poziomu stresu. Jeśli chcecie więcej informacji dotyczących tych praktyk (zioła i domowe sposoby) dajcie znać w komentarzach.

A co jeśli te sposoby nie zadziałają?

A jeśli nadal nie będziesz odczuwać poprawy, to najprawdopodobniej powodem będą jakieś ukryte infekcje w organizmie (pasożytnicze, bakteryjne, wirusowe, grzybicze), wówczas należałoby przeprowadzić porządną diagnostykę i znaleźć przyczynę stanu zapalnego, gdyż np. taki wirus Epstein-Barr, (gdy nie jest odpowiednio kontrolowany przez system odpornościowy) potrafi doprowadzić do stanu zapalnego jelit, celiakii i są na ten temat prowadzone badania.

Badania naukowe:
Glutamina:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3006244/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3385273/

Podziel się tym postem

komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili