Właściwości lecznicze miodów, na co pomagają?

Właściwości lecznicze miodów

to temat na dyskusję przez wiele dni, a nawet miesięcy. Często pojawiają się pytania, który miód wybrać? Jaki będzie najlepszy?

Otóż nie ma na to jednej, uniwersalnej odpowiedzi. W zależności od potrzeb można się zaopatrzyć w różne rodzaje miodów. Warto spróbować również tych o nazwach nam nieznanych. Ule stawiane w różnych lokalizacjach dostarczają nam przeróżnych odmian miodu. Najbardziej istotna jest jakość miodu i zaufanie co do jego pochodzenia. Należy się wystrzegać miodów w wielkich sieciówkach czy zza granicy, ponieważ często są rozrzedzane dodatkiem cukru lub nieodpowiednio przygotowywane podczas rozlewu. W celu rozlania miodu do słoiczków należy go podgrzać, a zbyt wysoka temperatura (która ułatwia rozlew) skutecznie zabija właściwości zakupionego miodu. Coraz większym uznaniem cieszą się miody chałupnicze, polecamy zakup miodu u źródeł, na przykład w przydomowej pasiece w drodze na Bieszczady :)

Miód lipowy

Dzięki właściwościom napotnym, idealnie sprawdza się w stanach grypy i przeziębień. Miód lipowy działa wykrztuśnie, a dzięki właściwościom obniżającym ciśnienie, ułatwia zasypianie i uspokaja. Właściwości miodu lipowego:

  • pomaga w walce z grypą,
  • łagodzi objawy przeziębienia,
  • działa wykrztuszanie,
  • niweluje kaszel,
  • idealny na stres i bezsenność.

Miód gryczany

Ma bardzo charakterystyczny lekko ziołowy smak. Pozyskiwany jest z kwiatów gryki, przez co ma głęboką brązową barwę. Jego właściwości to:

  • wykazuje wysoką antybiotyczność,
  • odtruwa i oczyszcza wątrobę,
  • uzupełnia niedobory żelaza oraz magnezu
  • wzmaga odporność,
  • zawiera rutynę, która poprawia przyswajalność witaminy C,
  • wzmacnia serce i zapobiega miażdżycy.

Miód wielokwiatowy

Łagodny, słodki i kwiatowy w smaku, zawiera duże ilości cukrów prostych, dzięki czemu dodaje dużo energii. Kolor miodu wielokwiatowego może się znacząco różnić w zależności od pory zbiorów oraz kwiatów kwitnących w danej okolicy. Miód "wielokwiat" ma działanie:

  • wspomaga układ oddechowy i walkę z katarem siennym czy astmą oskrzelową,
  • dodaje energii, dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy,
  • wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym,
  • regularnie stosowany zwiększa odporność organizmu. 

Miód akacjowy

Pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów akacji. Ma delikatny smak i jasną, kremową konsystencję. Zawiera dużo węglowodanów oraz witamin. Ma wiele właściwości:

  • wspomaga układ trawienny,
  • pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia, dzięki dużej zawartości węglowodanów,
  • zawiera niewielkie ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny,
  • działa osłonowo dla żołądka, jelit i wątroby,
  • pomocny w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek oraz układu moczowego.

Miód faceliowy

Nie każdy zna miód z kwiatów facelii, a warto spróbować, ponieważ ma wspaniały słodko-kwaśny smak i ziołowy aromat. Miód z facelii:

  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym i umysłowym,
  • pomocny w walce z przeziębieniem i astmie oskrzelowej,
  • pozytywnie wpływa na układ krążenia, ciśnienie tętnicze oraz serce,
  • pomaga w stanach przeziębienia,
  • wykorzystywany również pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Miód spadziowy

Można wyszczególnić dodatkowo spadź liściastą lub iglastą. Ma mniej słodki smak niż miody nektarowe, ponieważ jest pozyskiwany przez pszczoły nie z kwiatów, a ze słodkiej wydzieliny produkowanej przez mszyce i inne owady.

Spadź liściasta może sięgać nawet koloru czarnego, jest bardziej intensywna niż liściasta. Niemniej obydwa rodzaje doskonale:

  • sprawdzają się w leczeniu i zapobieganiu infekcji, bakterii i grzybów,
  • mają działanie antybiotyczne,
  • wspierają wątrobę i układ pokarmowy,
  • można stosować go nawet zewnętrznie. Na rany i skórę ze zmianami zapalnymi.

Miód nawłociowy

Pozyskiwany z kwiatów nawłoci ma piękny jasny kolor i słodki smak. Rutyna i kwercetyna to cenne flawonoidy, które dzięki pszczołom przedostają się z kwiatów nawłoci do miodu. Te substancje pomagają nam dbać o odporność, a dodatkowo zawarte w miodzie saponiny wykazują działanie przeciwbakteryjne. Miód nawłociowy:

  • łagodzi stany zapalne i infekcje bakteryjne,
  • jest bezpiecznym antybiotykiem,
  • działa napotnie,
  • działa rozkurczowo i moczopędnie, dzięki czemu pomaga w kamicy nerkowej,
  • dodaje dużo energii.

Miód rzepakowy

Typowy polski miód. Bardzo jasny, po krystalizacji (która następuje bardzo szybko przez dużą zawartość glukozy) nawet niemal biały. Ma słodki smak i lekki zapach kwiatów rzepaku. 

  • zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnych węglowodanów,
  • wykazuje działanie odtruwające dzięki czemu jest dobry dla wątroby i dróg żółciowych,
  • pomocny przy zapaleniach dróg oddechowych,
  • ma wysoki indeks glikemiczny, stąd osoby z cukrzycą niestety nie powinny po niego sięgać.

Miód wrzosowy

Mianowany "Królem miodów". Jest jednym z droższych rodzajów z powodu pracochłonnego procesu pozyskiwania go. W kolorze lekko wpada w pomarańcz, a smak, mimo że słodki- jest lekko gorzkawy. Dla większości osób wciąż jest to smak przyjemny i delikatny mimo swojej ostrości. Miód wrzosowy ma wysoko esencjonalny zapach, warto dokładnie zamknąć słoik, aby utrzymać wyraźną nutę zapachową jak najdłużej. Miód wrzosowy:

  • dominują w nim enzymy i wolne aminokwasy (a nie witaminy, jak w innych miodach),
  • działa bakteriobójczo i moczopędnie,
  • ułatwia trawienie oraz reguluje pracę jelit,
  • ma właściwości antyseptyczne, więc przydaje się w sanach zapalnych jamy ustnej,
  • dzięki inhubinie wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie,
  • szczególnie polecany mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty.

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.