Alergie i nietolerancje - naturalne wsparcie organizmu

W okresie letnim wiele osób boryka się dolegliwościami związanymi z alergiami, astmą, katarem siennym. To wszystko przez kwitnące i pylące rośliny. Jak sobie z nimi radzić za pomocą naturalnych substancji, bez konieczności stosowania leków?

Zanim przejdziemy do konkretnych produktów, które pomogą złagodzić objawy alergii, warto dowiedzieć się, dlaczego powstają reakcje alergiczne w organizmie. 

Najnowsze badania naukowe pokazują zależność chorób autoimmunologicznych z postępującym uprzemysłowieniem. Zanieczyszczenia powietrza, środki ochrony roślin, sztuczne nawozy, chemiczne dodatki w pożywieniu - to wszystko sprawia, że niestety nasz układ odpornościowy się osłabia i jesteśmy coraz bardziej podatni na alergie.

CZYM JEST ALERGIA?

Alergia to zmieniona odpowiedź tkanek na działanie różnych substancji obcych, czyli alergenów. W wyniku tej reakcji nasz układ immunologiczny tworzy przeciwciała, które łącząc się z antygenem (alergenem), powodują uwolnienie się różnych substancji, tzw. mediatorów stanu zapalnego. Jedną z nich, którą uważa się za najczęstszego winowajcę reakcji alergicznych, jest histamina. Jednak okazuje się, że to nie tylko histamina może powodować objawy alergii, ale o tym w kolejnym poście.

JAK POWSTAJE NIETOLERANCJA HISTAMINY?

Nietolerancja histaminy powstaje w dwóch przypadkach, w wyniku nadmiernej produkcji lub zaburzeń jej rozkładania.

Najczęstszą przyczyną nietolerancji histaminy jest brak lub zaburzona działalność oksydazy diaminowej (DAO), czyli enzymu rozkładającego histaminę w jelitach. W momencie gdy ilość histaminy w jelitach jest zbyt duża, przedostaje się ona do krwiobiegu i symuluje objawy alergii takie jak: pokrzywka, bóle głowy, kaszel, katar, wypryski, czerwone policzki itd.).

DIAGNOZA NIETOLERANCJI HISTAMINY I NATURALNE SPOSOBY RADZENIA SOBIE Z NIĄ

Aby zdiagnozować, czy mamy nietolerancję histaminy należy udać się do laboratorium i zbadać jej stężenie. Powinno wynosić ono do 1 ng/ml, natomiast gdy jest jej więcej to mamy do czynienia z nietolerancją. Oprócz stężenia histaminy warto również zbadać stężenie oksydazy diaminowej (DAO).

Jeśli mamy już pewność, że przyczyną naszych alergii jest właśnie nadmiar histaminy, możemy radzić sobie z nią poprzez chociażby unikanie produktów bogatych w histaminę. Są to: 

  • kiszonki,
  • wędliny,
  • drożdże,
  • sery pleśniowe,
  • ryby i owoce morza,
  • cytrusy,
  • truskawki.

Te wszystkie produkty powodują wyzwalanie histaminy z komórek tucznych. Jednak warto wiedzieć, że lepszą strategią radzenia sobie z histaminą jest jej uregulowanie, a nie unikanie produktów wysokohistaminowych (choć oczywiście na początku procesu zdrowienia jest to konieczne). Trzeba zatem znaleźć przyczynę zbyt niskiego stężenia oksydazy diaminowej (DAO), ponieważ tylko prawidłowe jej stężenie spowoduje ustąpienie objawów.

PRZYCZYNY NIEDOBORU DAO

Do przyczyn niedoboru DAO zalicza się:

  • źle działająca wątroba - wirusowe zapalenie wątroby, częste picie alkoholu, ponieważ alkohol paraliżuje i uniemożliwia działanie enzymu DAO;
  • niedobór witaminy C, B6, cynku i miedzi;
  • niektóre leki stosowane na nadciśnienie i przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
  • choroby jelit (SIBO, zespół jelita wrażliwego, Leśniowskiego-Crohna, WZJG) – w chorobach tych mamy do czynienia z przerostem niekorzystnej flory bakteryjnej jelit w wyniku czego pojawia się toksyna bakteryjna nazywana lipopolisacharydem.

Lipopolisacharyd ma katastrofalny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ najnowsze badania wskazują na jej związek z chorobami takimi jak: Alzheimer, Parkinson czy autyzm u dzieci. Aby przekonać się, czy to właśnie wysoki poziom lipolisacharydu jest przyczyną niedoboru DAO, warto wykonać badanie poziomu tej toksyny w organizmie.

JAK UZUPEŁNIĆ POZIOM ENZYMU DAO

  1. Suplementy diety z DAO - metoda ta nie stanowi rozwiązania problemu, ale jest szybkim sposobem, by odróżnić nietolerancję histaminy od alergii.
  2. Więcej białka w diecie – może przyczynić się do poprawienia DAO, jednak warto pamiętać, aby większą ilość stanowiło białko roślinne.
  3. Więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 (głównie kwasu oleinowego) – potrafi zwiększyć stężenie DAO o 500%: oliwa z oliwek, olej z orzeszków ziemnych, migdałowych i rzepakowy.
  4. Szczepy bakterii – będą pomagały rozkładać histaminę - B. lactis i B. longum

NATURALNE METODY NA ALERGIE (osłabienie objawów):

    1. Witamina C – ma silne działanie antyhistaminowe, suplementy i dieta (papryka), ok. 2-3g/dobę w kilku dawkach;

    2. Chlowororek betainy (Betaina HCL) – podczas kataru siennego, astmy i alergii pokarmowej – 320-600mg/ dobę;

    3. Cebula oraz napar z łupiny z cebuli – łupiny zawierają kwercetynę (wystarczy zalać je szklanką wody i gotować 10 minut),

    4. Czarna rzodkiew – w postaci soku,

    5. Kiełki grochu – działają natychmiast, ponieważ mają w sobie oksydazę diaminową,

    6. Bromelaina - znajduje się w ananasach i suplementach (3x500mg),

    7. Tymianek – zawiera flawonoidy i witaminę C, wpływa na komórki tuczne,

    8. Kwercetyna - znajduje się w szpinaku, brokułach, cebuli, żurawinie,

    9. Jabłka - hamują wydzielanie histaminy z komórek tucznych, zawierają polifenole i flawonoidy,

    10. Pokrzywa korzeń (napary lub suplementy) – więcej niż 2 x 300mg/ dobę

    11. Mięta pieprzowa – hamuje uwalnianie histaminy z komórek tucznych ze względu na obecność flawonoidów, szczególnie polecana latem przy alergiach wziewnych

    12. Rumianek – jak wyżej

    13. Olej z czarnuszki – silnie przeciwhistaminowy, 2x dziennie wmasować w skórę w przypadku alergii kontaktowych oraz stosować wewnętrznie (przy astmie i alergii u dzieci 5ml/dobę), stymuluje też układ odpornościowy.

Podziel się tym postem

komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili