Właściwości czarnej rzepy

Czarna rzodkiew potocznie nazywana czarną rzepą to źródło cennych składników. To jednocześnie warzywo i roślina lecznicza. Dlaczego warto ją włączyć do swojego jadłospisu? Przekonaj się.

Czarna rzodkiew należy do rodziny kapustowatych, przypomina czerwoną rzodkiewkę, ale jest dużo większa. Surowiec ten bogaty jest przede wszystkim w fitoncydy z grupy glukozynolatów (ok. 1%). Ponadto rzepa zawiera: glukobrassycynę, 4-metoksybrassycynę, synigrynę i glukorafininę (związki siarkowe), olejek eteryczny, cukier (do 7%), białko (5-9%), witaminę C (40-80 mg), potas (ok. 1000-1200 mg), merkaptan metylu, antocyjany, fitosterole (brassikasterol, beta-sitosterol).

ZDROWE WŁOSY

Czarna rzepa jest znana szczególnie z korzystnego wpływu na włosy. Znajduje się w kosmetykach przeznaczonych do włosów wypadających, zmęczonych, pozbawionych blasku. Jednak, zamiast kosmetyków warto wykorzystać sok z czarnej rzepy. Można skorzystać z gotowego naturalnego (bez żadnych dodatków) produktu lub samemu zetrzeć rzodkiew na tarce i przez gazę wycisnąć z niej sok. Należy go wetrzeć w skórę głowy na minimum godzinę przed myciem, a najlepiej nawet do 3 godzin. Dobrze jest powtarzać zabieg kilka razy w tygodniu. Do tego celu można także przygotować nalewkę z czarnej rzodkwi. Wystarczy wymieszać sok z alkoholem (40-70%) w stosunku 1:1, bądź zalać alkoholem tartą rzodkiew w proporcji 1 część surowca na 5 części alkoholu. Taki preparat zażywa się także doustnie oraz stosuje na bóle mięśni i stawów.

INNE WŁAŚCIWOŚCI CZARNEJ RZEPY

Z postu o alergiach (Alergie i nietolerancje - naturalne wsparcie) wiemy, że łagodzi ona objawy alergiczne. Stosowana jest także w leczeniu chorób oskrzeli. Z plasterków rzepy zasypanych cukrem można zrobić syrop na mokry kaszel.

Ponadto czarna rzepa oczyszcza wątrobę i ułatwia usuwanie toksyn. Jest także moczopędna. Zalecana jest w celu poprawy trawienia, ponieważ pobudza wydzielanie soku trawiennego oraz stymuluje wydzielanie i wydalanie żółci. Wspomaga również pracę jelit, działa rozkurczowo, przyspiesza perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się nadmiernych gazów, przeciwdziała zaparciom. 

Oprócz tego czarna rzepa pobudza krążenie krwi, wykazuje działanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. A zawarte w niej fitoncydy wykazują silne właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu działa odkażająco.

Sok oraz plastry czarnej rzepy stosowane zewnętrznie na skórę przyspieszają gojenie się ran, odkażają skórę, rozjaśniają cerę, pobudzają ukrwienie skóry, hamują wydzielanie łoju, jednocześnie podnosząc wilgotność skóry. Hamują rozwój grzybów i bakterii. Dostarczają komórkom skóry cenne elektrolity i drobnocząsteczkowe organiczne składniki odżywcze. 

W kuchni można zastosować zarówno korzeń jak i liście czarnej rzepy. Starty lub pokrojony korzeń nadaje się do spożycia na surowo oraz jako dodatek do sałatek. Na przewód pokarmowy i trawienie świetnie działa w połączeniu z dobrej jakości oliwą z oliwek. Liście także mogą być składnikami sałatek, zup, dań z warzyw, farszów. Co ciekawe liście czarnej rzepy wykazują silniejsze działanie antyoksydacyjne niż korzeń. 

Czarna rzodkiew występuję również w postaci ekstraktów i wyciągów wodnych.

PRZECIWWSKAZANIA

Czarnej rzodkwi nie należy stosować u osób cierpiących na: niewydolność serca lub nerek, nadkwaśność żołądka i nieżyt jelita cienkiego.

BIBLIOGRAFIA:

https://rozanski.li/401/czarna-rzepa-raphanus-stivus-niger-i-raphacholin/

Minker C.: 200 roślin, które leczą, Wydawnictwo Jedność, Larousse 2015

https://forum.bioslone.pl/index.php?topic=5947.0;wap2

Podziel się tym postem

Produkty powiązane

komentarze (0)

Brak komentarzy w tej chwili