Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy) i pyszne!

Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy)

Łatwy przepis na kopytka jaglane dla 3 głodnych osób. Bez glutenu, bez jajka, bez laktozy:

  • 200g kaszy jaglanej,
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej lub owsianej (można stosować zamiennie lub pół na pół w zależności od ogólnego bilansu pokarmowego w danym tygodniu),
  • ¼ szklanki skrobi (mąki) ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej,
  • ½ łyżeczki soli.

Do smaku:

  • łyżka masła Ghee,
  • cynamon,
  • łyżka miodu,
  • zmielone orzechy włoskie.

Kaszę ugotować wg przepisu znajdującego się tutaj w zależności od tego, co chcemy osiągnąć.

  1. Po ugotowaniu kaszy należy ją zblendować  i odstawić do przestudzenia.
  2. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę (¾ szklanki), skrobię (¼ szklanki), sól (½ łyżeczki) i mieszamy, aż całość uzyska gładką jednolitą konsystencję (przesianie mąki przez sito zapobiega powstawaniu grudek w kopytkach).
  3. Ciasto na kopytka jest klejące, dlatego od razu warto przygotować sobie stolnicę posypaną obficie mąką ziemniaczaną oraz mieć pod ręką szklankę mąki w pogotowiu na ewentualne obsypanie pod ciasto.
  4. Odkrawamy kawałek ciasta i na stolnicy rolujemy wałeczek, nożem kroimy pod skosem kawałeczki o długości 1,5-2 cm. Tak postępujemy z całym ciastem.
  5. Kopytka wkładamy do wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu kopytka się nie skleją). Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, możemy je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. 

Sposób podania:

Przekładamy kopytka do rondelka z odrobiną roztopionego i ostudzonego masła klarowanego (masło Ghee nada im wspaniały, maślany posmak), posypujemy świeżo zmielonymi orzechami włoskimi (źródło omega-3), odrobinką cynamonu i dodajemy łyżkę miodu. Delikatnie mieszamy.

Łyżka miodu na całość jest wystarczająca, gdyż sama kasza jaglana ma już słodki posmak. Jeśli jednak potrzebujesz, dodaj więcej miodu.

Smacznego!

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.