Zioła na stole – jak smacznie wykorzystać popularne chwasty we własnej kuchni?

Zioła lekarskie w kuchni – zastosowanie i przepisy

Pokrzywa, skrzyp, babka, mniszek lekarski czy perz dorobiły się łatki chwastów, tymczasem taka nazwa kompletnie pomija, że są one ziołami leczniczymi. Ich obecność w ogrodzie bynajmniej nie oznacza, że został on zaniedbany, a wprost przeciwnie – są one wskaźnikiem jakości gleby i wzbogacają ją o składniki odżywcze. Na tym nie kończą się ich korzystne właściwości, bowiem prócz użyźniania ziemi i dekorowania ogrodu, można wykorzystać je także w kuchni. 

Bywa, że sadzimy w ogrodach rośliny o prozdrowotnym działaniu, a zapominamy o tych, które sieją się same. Wspomniane zioła lecznicze można wykorzystać jako element wielu zdrowych i smacznych potraw. W tym celu możesz je wysuszyć - zerwać, związać w pęczki i powiesić kwiatami w dół. Po kilku dniach, gdy masz pewność, że wyschły, pokrusz je i umieść w słoiku. Przechowuj w ciemnym miejscu i pamiętaj, że lepiej zużyć je szybciej niż później, bowiem z czasem mogą tracić swoje lecznicze właściwości. Drugą opcją jest wykorzystanie ich zaraz po zerwaniu.

Jak wykorzystać zioła lecznicze w kuchni?

Pokrzywa, mniszek lekarski czy babka z własnego ogródka zawierają szereg witamin i minerałów, które dzięki swoim właściwościom odtruwającym i oczyszczającym wspomagają trawienie oraz wzmacniają układ odpornościowy. Pokrzywa słynie ze swoich właściwości antyalergicznych i antyoksydacyjnych. Wykorzystuje się ją w leczeniu cukrzycy, jak również nowotworów. Pobudza krążenie krwi, a także poprawia wygląd skóry i włosów. Jak ją podawać?

Pokrzywa może być główną bohaterką zupy

Widzieliście kiedyś przepis na zupę z pokrzywy? Koniecznie do przetestowania w domu. Wystarczy, że:

  • zerwiesz dwie duże garście pokrzywy, dokładnie ją umyjesz i sparzysz wodą,
  • później drobno posiekaj liście pokrzywy,
  • w międzyczasie pokrój cebulę i czosnek oraz zeszklij je na maśle klarowanym (masło klarowne ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nic się nie przypali w wysokiej temperaturze),
  • dodaj startą marchewkę oraz pokrzywę oraz zalej bulionem,
  • dorzuć ziemniaki i gotuj do ich miękkości,
  • Na koniec zupę dopraw solą z pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przyprawy dodawaj pod koniec gotowania, aby miały wyrazisty aromat.
  • Wlej zahartowaną śmietanę i wymieszaj.

Taką zupkę najlepiej serwuj z jajkiem na twardo. 

Sałatka z pokrzywy?

To nie koniec możliwości, pokrzywa może być także składnikiem sałatki. Potraktuj jej liście niczym liście klasycznej sałaty. Dodaj do nich naturalny jogurt (może być też kokosowy), sok z cytryny i ewentualnie miód do smaku. Najlepiej podawać sałatką z pokrzywy jako dodatek do mięs. Możesz również zastąpić nią szczypiorek dodawany do twarogu ze śmietanką.

Idąc tym tropem, zieloną sałatę możesz również zastąpić mniszkiem lekarskim. Stanowi on smaczne połączenie z serem pleśniowym i owocami granatu. Kolejna opcja to surówka z mniszka, babki oraz sałaty. Dodając do nich rzodkiewkę i polewając dressingiem z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu uzyskasz smaczny dodatek do dań głównych.

Jak zrobić sok z pokrzywy

Sławy dorobił się także sok z pokrzywy. By go uzyskać, nazbieraj około 500 g pokrzywy. Po jej umyciu i osuszeniu- zblenduj ją i przełóż do słoika. Zalej ciepłą, przegotowaną wodą, następnie odstaw na 6 godzin do maceracji. Po tym czasie przelej sok do innego pojemnika używając gazy do oddzielenia cieczy od resztek listków.

W naszych ogrodach jest pełno ziół leczniczych, które bywają niedoceniane ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Warto więc wyjść poza schemat myślenia o nich w kategoriach chwastów i uczynić z nich bohatera na stole, który nie tylko smakuje, ale i niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych.

Smacznego!

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.