Witamina C jest aktywatorem wielu enzymów; bierze udział w syntezie kortykosteroidów i niektórych neuroprzekaźników oraz w przemianach tyrozyny; wpływa stabilizująco na psychikę; jest naturalnym przeciwutleniaczem, przyspiesza gojenie ran i spowalnia proces starzenia się skóry. Bierze również udział w syntezie kolagenu.
Galaretowata wydzielina pszczół robotnic o wielu prozdrowotnych właściwościach. Najważniejsza substancja aktywna zawarta w mleczku pszczelim to kwas 10-hydroksydecenowy. Podnosi odporność i przyspiesza procesy regeneracji. Kapsułki bez dodatku barwników, konserwantów, wypełniaczy i substancji poślizgowych.
Metionina uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, dostarczając grup siarkowych i pomagając w łagodzeniu dolegliwości bólowych w obrębie stawów. Odpowiednio stosowany preparat może także przyczynić się do regeneracji skóry, paznokci, włosów oraz tkanki łącznej.
Shikakai – proszek pozyskiwany ze zmielonych orzechów drzewa Acacia concinna, w jego składzie znajdziemy liczne saponiny, flawonoidy, fenole oraz fitosterole. Posiada on właściwości pieniące się i idealnie nadaje się do mycia włosów. Tradycyjna medycyna indyjska zaleca go dla wzmocnienia cebulek włosowych i zwiększenia objętości całej fryzury. Wyciąg wodny z użyciem shikakai stanowi naturalny szampon, który wspaniale oczyszcza i chroni skórę głowy. To indyjskie zioło pomaga zadbać o włosy, odżywić je i nadać im świeżego blasku. Shikakai świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków domowej produkcji. Szczególnie dobrze połączyć go ze sproszkowanymi owocami amla, które wzmacniają jego działanie.
Czystek to zioło niezwykle bogate w polifenole, które działają antyoksydacyjnie, czyli chronią organizm przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego. Ziele pomaga ryzyko chorób krążenia, nowotworów, hamuje powstawanie stanów zapalnych.
Wosk pszczeli to produkt pszczeli o wysoce dobroczynnym działaniu. Już w starożytności wykorzystywano go do tworzenia świec i doceniano ich pozytywny wpływ na zdrowie.
Ekologiczna trawa pszeniczna dostępna w formie sproszkowanej to cenny pokarm odżywczy, uzyskany z młodych pędów pszenicy. Trawa pszeniczna uprawiana jest w systemie rolnictwa ekologicznego na nieskażonych obszarach uprawnych. Nasiona sadzone są jesienią i w ciągu kilku miesięcy rozwoju przyswajają najcenniejsze składniki mineralne z żyznej gleby. Trawa pszeniczna jest bogatym źródłem błonnika i pełnowartościowego białka roślinnego. Zawiera naturalny zielony barwnik chlorofil.