

Według medycyny ludowej ruta pobudza i wzmacnia trawienie, dodaje apetytu, podnieca nerwy, wygania wiatry, uśmierza bóle porodowe.
Herbata z ruty jest bardzo dobra przeciw napływom krwi do głowy, zawrotom, słabemu trawieniu, brakowi apetytu, biciu serca, stanom skurczowym, padaczce, histerii, zastojowi miesiączki.
Olejek ruciany, wydobywany z liści służy szczególnie w histerii, zastoju miesiączkowania i dla wypędzenia robaków.
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
SKŁAD
Ruta zwyczajna (Ruta graveolens) – ziele 100%. Najwyższa jakość!
RUTA – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA
Napar:
1 łyżkę suszu zalej szklanką wrzątku, przykryj, odstaw na 30 minut. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki.
Jeśli chcesz wykorzystać rutę zewnętrznie, przygotowany z niej napar zastosuj do przemywania cery, do okładów na skórę lub oczy oraz do płukania jamy ustnej i gardła.
Nalewka:
Pół szklanki ziela zalej 300 ml alkoholu 40%, pozostaw na dwa tygodnie, na koniec przefiltruj. Zażywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce (5 ml) lub stosuj zewnętrznie po rozcieńczeniu w wodzie.
Wyciąg olejowy:
Pół szklanki ziela ruty zalej 200 ml oleju o temp. 60°C. Zamknij w słoiczku i pozostaw na 10 dni do wytrawienia. Przefiltruj. Wcieraj w żylaki, hemoroidy, siniaki, owrzodzenia oraz bolące mięśnie i stawy.
Ziele mielone:
Pół łyżeczki ruty zalej gorącą wodą. Po ostudzeniu wypij razem z zielem. Stosuj 2 razy dziennie.
Kulinarnie:
Ruta ze względu na swój bogaty aromat może być stosowana jako przyprawa, szczególnie do mięsa i sosów. Dobrze się sprawdza także jako smakowy dodatek do herbat.