Brzoza kora (Betula pendula) dziko rosnąca 100g Nanga
- Napisać recenzję
8,40 zł
Brutto
Działa odkażająco. Dba o wątrobę. Wspomaga regenerację śluzówki przewodu pokarmowego.
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Brzoza brodawkowata (Betula pendula) – drzewo liściaste wyróżniające się charakterystyczną białą korą oraz delikatnymi, zwisającymi gałązkami. Powszechnie występuje w strefie umiarkowanej na całej półkuli północnej, w tym w Europie i Polsce. Z brzozy pozyskuje się szereg różnych surowców zielarskich: liście, korę, sok oraz pąki. W skład produktu wchodzi kora brzozy brodawkowatej (Cortex Betulae), a dokładnie tylko zewnętrzna jej warstwa, ponieważ to właśnie ona zawiera najwięcej cennych właściwości prozdrowotnych. Obfituje w takie związki bioaktywne, jak: betulina (odpowiadająca za jej biały kolor), kwas betulinowy oraz lupeol. Według medycyny ludowej był to środek działający łagodząco na podrażniania skóry, dlatego wykorzystywany był do przyrządzania opatrunków. Obecnie wiadomo, że Cortex Betulae posiada właściwości przeciwbakteryjne i wykazuje wielokierunkowy, korzystny wpływ na organizm. Preparaty z kory brzozy znajdują zastosowanie w okresach obniżonej odporności, a także jako wsparcie dla układu trawiennego.
WŁAŚCIWOŚCI:
- Wspiera naturalną odporność organizmu.
- Wzmacnia układ pokarmowy oraz wspiera prawidłowy metabolizm.
- Działa łagodząco i wzmacniająco na skórę i włosy.
SKŁADNIKI:
Kora brzozy 100%.
W ofercie dostępna kora brzozy w postaci ciętej lub mielonej.
Surowiec zbierany ręcznie – najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska.
ZALECANY SPOSÓB UŻYCIA:
Kora cięta
Odwar: 3 łyżki kory zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 min. Przykryć, odstawić na 20 min. Przecedzić. Wypijać 4 razy dziennie w porcjach po pół szklanki.
Do wywaru można dodać imbir, kardamon i miód.
Kora mielona
Pół łyżeczki mielonej kory zalać niewielką ilością gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2-3 razy dziennie. Do wywaru można dodać imbir, kardamon i miód.
SPOSÓB PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
PRZECIWSKAZANIA:
Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: kora
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Prawidłowy cholesterol, Prawidłowy cukier, Wsparcie snu, Stres, napięcie, Mocna wątroba
Zastosowanie: pielęgnacja włosów, rany i otarcia