Now Foods

VITAMINA D-3/ K-2 1000 IU spray 59ml Now

51,90 zł
Brutto
Ilość
  Ostatnie sztuki w magazynie

VITAMINA D-3/ K-2 1000 IU spray 59ml Now

Witaminy D3 & K2 w wersji liposomalnej (!)

Trafiają prosto do komórek (!)

Wygodna forma stosowania (Spray)

Synergiczne połączenie składników

Zdrowe kości i zęby

Wspiera funkcje odpornościowe

Reguluje gospodarkę wapniem

Przeciwdziała osteoporozie

Zmniejsza ryzyko chorób sercowych

Wspomaga syntezę hormonów

Poprawia wrażliwość insulinową

Skraca czas grypy i przeziębień

Zmniejsza stany zapalne

NOW FOODS D-3 & K-2 Liposomal Spray to suplement diety zawierający połączenie 1000 IU witaminy D3 oraz 100 mcg witaminy K2 w jednej porcji. Forma liposomalna zapewnia lepszą przyswajalność w stosunku do tradycyjnych suplementów w kapsułkach i tabletkach. Jej wchłanialność przekracza 90%.

Witamina D3 (cholekalcyferol) – związek o budowie steroidowej z grupy witamin D. Synteza cholekalcyferolu zachodzi na skórze pod wpływem działania promieni UV-B na pochodną cholesterolu – 7-dehydrocholesterol. W nerkach i wątrobie nieaktywny cholekalcyferol przekształcany jest w formę aktywną – kalcytriol. Witamina D wykazuje działanie hormonalne, posiada w komórkach własne receptory jądrowe VDR. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach.

Witamina K2 (menachinon) – związek z grupy witamin K. Wpływa głównie na gospodarkę wapniową i utrzymywanie zdrowia układu kostnego. Jej działanie mocno różni się od witaminy K1 (filochinon), nie powinny być ze sobą mylone. Witamina K, podobnie jak witamina D, jest rozpuszczalna w tłuszczach.

Czym są liposomy?

Liposomy mają postać pęcherzyków otoczonych podwójną warstwą lipidową, wypełnionych wodą lub roztworem wodnym. Budową przypominają błony biologiczne otaczające komórki i organelle wewnętrzne. Są skutecznie wykorzystywane jako nośniki leków i substancji odżywczych. Wysoka biodostępność uzyskiwana jest dzięki dostarczaniu witamin przez układ pokarmowy bezpośrednio do krwiobiegu. Liposomalne wersje suplementów są często także łagodniejsze dla przewodu pokarmowego.

Przyczyny niedoborów

Głównym źródłem witaminy D jest synteza z cholesterolu zachodząca na skórze. Wpływ na to ma ekspozycja na promienie UV-B, które docierają do naszej skóry w godzinach południowych. Niestety w tym czasie najczęściej przebywamy w pracy lub szkole, w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie nie mamy bezpośredniego kontaktu z promieniami słonecznymi. Często nawet gdy mamy okazję korzystać ze słońca w odpowiednich godzinach większość powierzchni skóry mamy zakrytą ubraniami.

Te czynniki zdecydowanie nie sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego poziomu witaminy D. Kwestia ta tym bardziej komplikuje się w okresie jesienno-zimowym, gdy nie mamy nawet możliwości ekspozycji skóry na działanie słońca, przez niską temperaturę.

Witamina K2 syntetyzowana jest w jelitach przez florę bakteryjną. W dzisiejszej dobie wszechobecnych antybiotyków oraz mocno przetworzonej żywności zaburzenia mikrobiomu są powszechne, przez co zmniejsza się również poziom dostępnej witaminy K2.

733739003812

Komentarze

Komentarze (0)