Nanga

Urzet barwierski korzeń 50g cięty NANGA

15,40 zł
Brutto

Urzet barwierski korzeń 50g cięty NANGA

1. Urzet barwierski korzeń

Urzet barwierski (Isatis tinctoria) – roślina należąca do rodziny kapustnych o zielono-niebieskich liściach i żółtych kwiatach, rosnąca zazwyczaj w kępach. Jej rodzimym obszarem występowania jest Południowo-Wschodnia Europa, Zachodnia Azja oraz Północno-Centralne Chiny, ale rozprzestrzeniła się po wielu zakątkach półkuli północnej. Wszystkie części tej rośliny są wykorzystywane w zielarstwie. Korzeń urzetu barwierskiego obfituje w całą gamę flawonoidów wykazujących działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a obok nich zawiera składniki wpływające na wzrost produkcji limfocytów. Urzet wzmacnia zatem naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wysoko ceni go Tradycyjna Medycyna Chińska, według której jest on również środkiem regulującym temperaturę ciała. Co ciekawe, dawniej z jego liści pozyskiwało się niebieski barwnik, zwany indygo. Zaleca się stosowanie preparatów z Isatis tinctoria w okresach narażenia na infekcje oraz u osób z obniżoną odpornością.

Właściwości prozdrowotne:

  • Wspiera pracę układu odpornościowego.
  • Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • Pobudza produkcję limfocytów w śledzionie.

Urzet barwierski – korzeń 100%: cięty lub mielony.

Produkt najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia: Polska

2. Składniki

Korzeń urzetu barwierskiego 100%.

3. Zalecany sposób użycia

KORZEŃ CIĘTY

Odwar

10-30 g korzenia gotować w 3 szklankach wody przez 30 minut.

Spożywać 3 razy dziennie po szklance odwaru. Po 3 tygodniach stosowania urzetu należy zrobić przerwę na 2-4 tygodnie. Po przerwie można wznowić stosowanie.

KORZEŃ MIELONY

1 płaską łyżeczkę proszku zalać 100 ml wrzątku, wypić z osadem po ostudzeniu.

Stosować 1 – 2 razy dziennie.

4. Sposób przechowywania

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.

5. Przeciwwskazania

Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.

Część rośliny: korzeń

Tradycyjna medycyna: Chińska

Kraj pochodzenia: Polska

Smak: gorzki

Zdrowie: Prawidłowa odporność

Zastosowanie: Bóle , Oczyszczanie organizmu

Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Komentarze

Komentarze (0)