• Wyprzedaż!
  • -1,20 zł
  • Zniżka 1,20 zł
Nanga

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) święte zioło 100g NANGA

6,90 zł
5,70 zł Zniżka 1,20 zł
Brutto

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) święte zioło 100g NANGA

Najlepiej spożyć przed końcem: 07.2021.

Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) – nazywany także józefką lub świętym zielem, to wieloletnia krzewinka tworząca pionowe łodygi porośnięte wąskimi liśćmi oraz drobnymi kwiatami barwy niebieskiej, purpurowej lub białej. Hyzop jest pięknym, pachnącym ziołem, często spotykanym w przydomowych ogródkach. Naturalnie występuje w Południowej Europie, Północnej Afryce oraz w Azji Zachodniej. W zielarstwie wykorzystywane są jego kwiaty oraz ziele. Najważniejszymi substancjami obecnymi w Hyssopus officinalis są: terpeny, olejki eteryczne, flawonoidy, żywice i garbniki. Już w starożytności hyzop ceniony był przez greckich lekarzy, którzy uznawali go za środek oczyszczający i wzmacniający drogi oddechowe. Ponadto święte ziele służyło dawniej także do celów rytualnych. Jego charakterystyczny zapach i smak sprawiły, że od wieków znajduje miejsce w kuchni w postaci przyprawy do zup, sosów oraz alkoholi domowej produkcji. Hyzop lekarski nadaje głębi potrawom, szczególnie daniom mięsnym i rybnym. Jednak jeśli chcemy wydobyć z niego najwięcej korzyści dla zdrowia, możemy przygotować z niego aromatyczny, lekko gorzki napar.

 

Właściwości prozdrowotne

  • Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.
  • Korzystnie wpływa na trawienie.
  • Wspomaga naturalną odporność i delikatne uspokaja.
  • Stanowi cenną przyprawę o lekko gorzkawym, korzenno-miętowym smaku.

Produkt najwyższej jakości!

Kraj pochodzenia: Polska

 

2. Składniki

Ziele hyzopu 100%.

 

3. Zalecany sposób użycia

ZIELE CIĘTE

Używać jako przyprawę lub sporządzić napar:zalać 1-2 łyżeczki suszu wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Można nieco dosłodzić. Wypijać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.

ZIELE MIELONE

1 łyżeczkę proszku zalać ok. 40 ml gorącej wody w kieliszku, wypić z osadem po ostygnięciu. Pić 2-3x dziennie.

Jako przyprawa można stosować wedle uznania.

 

4. Sposób przechowywania

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.

 

5. Przeciwwskazania

Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.

 

Część rośliny: ziele

Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych

Tradycyjna medycyna: Europejska

Kraj pochodzenia: Polska

Smak: gorzki

Zdrowie: Prawidłowa odporność, Regulacja miesiączki, Trawienie

Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji

Komentarze

Komentarze (0)