Balsam Bołotowa Zakwas żołądkowy 500ml

79,00 zł
Brutto

Balsam stymuluje żołądek do produkcji soków żołądkowych, które niezbędne są do prawidłowego trawienia. Stosowana jest w przypadku zgagi, niestrawności czy chorób autoimmunologicznych. Zapewnia utrzymanie prawidłowego pH żołądka.

Ilość

Zakwas żołądkowy Balsam Bołotowa

Zakwas żołądkowy Bołotowa, nazywany Balsamem Bołotowa, chociaż w swoim składzie nie zawiera alkoholu.

Poprawia funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE

  • zapewnia odpowiednie pH (0,9-2,0) żołądka
  • łagodzi zgagę
  • jest doskonały na niestrawność, przejedzenie
  • stosowany regularnie stymuluje żołądek do produkcji kwasów żołądkowych
  • pobudza zwieracz odźwiernika do zamykania i oddzielenia dwóch środowisk o różniącej się kwasowości (żołądka i dwunastnicy)
  • sprawdza się przy chorobach autoimmunologicznych (stwardnienie rozsiane (SM), zespół przewlekłego zmęczenia, choroba Hashimoto i Gravesa-Basedowa, cukrzyca, insulinooporność, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zesztywniające zapalenie stawów, polimialgia reumatyczna, zespół Sjögrena, bielactwo, zapalenie wielomięśniowe, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry (AZS). Może być również stosowana zapobiegawczo.

DLACZEGO WARTO DBAĆ O ŻOŁĄDEK?

Akademik Borys Bołotow - biolog, chemik, fizyk, który poświęcił ponad 40 lat życia na badania naukowe zapewnia, że odpowiedni balans kwasowo-zasadowy powoduje, że człowiek jest zdrowy i nie choruje, a starzenie się organizmu w znaczny sposób jest hamowane. A jeśli człowiek jest chory – to wystarczy odbudować balans kwasowo-zasadowy i organizm regeneruje się do normy i wtedy następuje zdrowieje. Tutaj znaczenie ma, nie tylko to, co jemy, ale to jak organizm radzi siebie z trawieniem tego pokarmu i jak pracuje żołądek.

Odpowiednie wysokie stężenie kwasu solnego w żołądku (prawidłowe zakwaszenie żołądka) jest niezbędne do prawidłowego trawienia, które znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Nieprawidłowe odżywanie, styl życia, warunki środowiskowe, oraz po ukończeniu 30 lat (według statystyk) prawie u wszystkich osób procesy trawienia są zaburzone. W tym przypadku zwieracz odźwiernika nie pracuje prawidłowo, a to powoduje wiele poważnych schorzeń: zgaga, zaparcia, zgęstnienie krwi, zapchane naczynia krwionośne, bóle stawowe.

Każdy, kto ma zgagę - ma niedokwaszony żołądek (zbyt wysokie pH w żołądku) i powinien koniecznie odstawić leki łagodzące zgagę, ponieważ pogłębiają one problem poprzez zobojętnianie soków żołądkowych (podnoszenie ich pH). 

Jak przebiega prawidłowe trawienie?

W zdrowym żołądku panuje kwasowość poniżej 2 pH. W trakcie samego trawienia treść pokarmowa zmienia swoje pH do bardziej zasadowego (7 pH). Pokarm strawiony przechodzi z żołądka do dwunastnicy, a służy ku temu „brama” w postaci zwieracza odźwiernika - mięsień łączący żołądek z dwunastnicą. Ten uaktywnia się i wpuszcza porcje płynnej zawartości (strawionego pokarmu) do przedsionka dwunastnicy, gdzie panuje środowisko zasadowe, a pH wynosi powyżej 7. Po tej czynności zwieracz odźwiernika powinien się zamknąć, aby oddzielić żołądek od dwunastnicy w celu zachowania kwasowości żołądka poniżej pH 2. I to jest proces idealny.

Wpis na FBInsta (6).png

Co się dzieje w przeciwnym przypadku?

W patologicznej pracy żołądka odźwiernik pozostaje niedomknięty, powodując alkalizowanie (zobojętnienie kwasu żołądkowego powyżej pH 2,0) w żołądku. Żołądek o zbyt wysokim pH (powyżej 2,0) nie potrafi skutecznie trawić pokarmów (a szczególnie białek) wówczas niestrawione pokarmy zalegają w żołądku, nasz organizm produkuje kolejne soki trawienne by je strawić, zwieracz żołądka jest przez to cały czas otwarty. Prowadzi to do stanu zapalnego, którego organizm chcąc uniknąć przenosi odźwiernik wyżej w stronę żołądka, aby oddzielić kwaśne środowisko żołądka od zasadowego dwunastnicy. W tej sytuacji u człowieka zaczyna się pojawiać się odbijanie, kwaśny smak w jamie ustnej, zgaga.

Zwieracz żołądka jest otwarty z 2 powodów:

  • pokarm  za długo zalega w żołądku, bo nie potrafi go skutecznie strawić.
  • gdy żołądek ma pH większe niż 2,5 zwieracz żołądka myśli, że ma wolne, bo jest przerwa w trawieniu, więc nie ma potrzeby pełnego zamknięcia i pozostaje otwarty

Co się dzieje potem z niestrawionym pokarmem?

Niedokwaszony żołądek nie jest w stanie strawić białek i przekształcić ich w aminokwasy konieczne do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie (synteza neuroprzekaźników i hormonów tarczycy, spalanie tkanki tłuszczowej, prawidłowa praca wątroby, układu krwiotwórczego, czy nawet wzrostu - to tylko kilka funkcji aminokwasów). Niestrawione białka trafiają do jelita cienkiego, podlegają procesom gnilnym, co rozszczelnia jelita, a następnie przenikają przez te nieszczelne jelita do krwioobiegu i całego organizmu. Niestrawione białka po przedostaniu się do naszego organizmu traktowane są jako ciało obce powodując stany zapalne i autoagresję. 

Niestrawione białka zaburzają gospodarkę wapniowo-magnezową, co powoduje jeszcze zakwaszenie organizmu, a zakwaszony organizm to doskonałe środowisko dla nowotworów.

Niedokwaszony żołądek to również brak bariery dla bakterii, wirusów czy zmutowanych komórek, które spożywamy z pokarmem. Prawidłowe pH żołądka (pH 2,0) niszczy bakterie, wirusy, jaja pasożytów, poprawia „jakość krwi” przez co działa też antyseptycznie i zapobiega przerostowi bakterii i grzybów w organizmie.

Ile soków żołądkowo-jelitowych powinien produkować człowiek?

Człowiek w ciągu doby powinien wytwarzać 10-12 litrów soków żołądkowo-jelitowych

Ich niedobór powoduje zanik tkanki kostnej i mięśniowej, depresję, inne choroby układu nerwowego, zaburzenia trawienia i funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, skurczu mięśni gładkich, osteoporozy, chorób autoimmunologicznych, czy anoreksji.

DAWKOWANIE

Profilaktycznie: 2 razy dziennie: zaraz po przebudzeniu oraz przed obiadem po 1 łyżce stołowej (10 ml).

Przy dolegliwościach: zaczynamy pić podczas każdego posiłku 5ml (łyżeczka) przez 7 dni, następnie zwiększamy do 10 ml (łyżka stołowa), także podczas każdego posiłku przez 10 dni. Docelowo Carską pijemy 4 razy dziennie, po przebudzeniu na czczo i przed każdym posiłkiem po 10-20 ml.

Można również stosować środek doraźnie w przypadku zgagi czy niestrawności (przejedzenia) – 1 łyżka stołowa łagodzi sytuację. Można rozcieńczyć w max 50 ml wody.

Bołotow zaleca, abyśmy słuchali swojego organizmu i wybrali czy odpowiada nam picie Carskiej w trakcie posiłku czy przed. Istotne jest abyśmy zrozumieli jak ważne jest odpowiednie zakwaszenie żołądka przy problemach typu zgaga, refluks.

Substancje zawierające IPP - inhibitory pompy protonowej (Omeprazol, Pantoprazol, Lanzoprazol, Esomeprazol, Rabeprazol, itd) nie łączymy ze spożywaniem Carskiej.

SKŁAD

woda, sok z winogron, sól, ocet winny, miód naturalny, mieszanina kwasów nieorganicznych.

Dystrybutor: NaturaGO w Olsztynie

OPAKOWANIE

500ml

DATA PRZYDATNOŚCI

2 lata od otwarcia

DODATKOWE INFORMACJE

możliwość występowania osadu, przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej

MIARKA DO WYCZERPANIA ZAPASÓW!

Zobacz koniecznie inne produkty zakwaszające żołądek i poprawiające jego pracę.

Szczegóły produktu

13
121 Przedmioty