Popularna i znana przyprawa do wszelkich potraw, smacznej, domowej kuchni. Czosnkiem przyprawia się sery, sałatę, potrawy z grzybów, mięso, dziczyznę, ryby i sosy. Poprawia on smak białego sera, jogurtów oraz pieczywa.
NAC (N-acetylocysteina, acetylo l-cysteina) to acetylowa wersja cysteiny, czyli naturalnego aminokwasu zawierającego siarkę. L-cysteina naturalnie występuje w organizmie, m.in. w skórze, włosach i paznokciach. Uczestniczy ona w procesie wytwarzania kolagenu, który poprawia wygląd skóry i pozwala zadbać o tkankę łączną.
NAC jest również używany do utrzymania odpowiedniego poziomu glutationu w organizmie. Glutation z kolei jest związkiem o właściwościach przeciwutleniających. Odpowiada za usuwanie wolnych rodników, które powodują pogorszenie się stanu organizmu.
N-acetylocysteina to również środek powszechnie stosowany jako ochrona dla wątroby.
Na świeżo stosowany jest do mięs, sosów, wszelkich marynat. Dodaje się do kiszonej kapusty i ogórków. Niewielki dodatek świeżego ziela znakomicie podnosi walory smakowe sałatek warzywnych, farszów zakąsek i jaj gotowanych.
Nasz olej tłoczony jest na zimno z nasion dyni pochodzących z Polskich ekologicznych gospodarstw rolnych. Olej ten jest bardzo bogaty w witaminy E a także C, A, D i B. Według literatury zielarskiej ze względu na swoje właściwości jest szczególnie cenny w profilaktyce chorób prostaty oraz chorób układu ruchu jak również zwalnia procesy starzenia się organizmu. Ma przyjemny smak i zapach, dobrze komponuje się z ziemniakami, kaszami, sałatkami, surówkami, rybami.
Miód pochodzi z dzikich okolic pogórza Przemysko – Dynowskiego porośniętego dorodnymi lasami jodłowymi Czysta przyroda brak dużych zakładów przemysłowych w regionie oraz wysokie wymogi jakościowe jakie stawiamy sobie podczas produkcji sprawiają, iż nasze miody cieszą się doskonałą opinią wśród konsumentów krajowych jak i zagranicznych.
Olej kokosowy tłoczony na zimno charakteryzuje się naturalnie pięknym, typowym dla kokosa, smakiem i zapachem. Doskonały do smażenia, pieczenia lub smarowania pieczywa.
Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17 (letril, laetrile) są jądra pestek moreli. Jadra pestek moreli dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego.
Według literatury zielarskiej liść melisy stosuje się jako naturalny środek łagodnie uspokajający w stanach pobudzenia nerwowego i bezsenności; liść melisy może być stosowany w zaburzeniach trawiennych oraz nieżycie żołądka i jelit.
Jego główne właściwości to przede wszystkim działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wzmacniające oraz antyalergiczne. Przyjmowanie czystka to również spora dawka antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.