Blog - co nowego?

0 komentarze
1 odsłony
Warto wiedzieć

Znaczące dla zdrowia ilości jodu można dostarczyć tylko w formie żywności, a wdychanie jodu, choć dobre, nie ma aż takiego znaczenia!

Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy) i pyszne!
0 komentarze
148 odsłony
Przepisy na zdrowe dania i przekąski

Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy). Zdrowe kopytka z kaszy jaglanej to fit pomysł na obiad. 

Kasza jaglana – super bohater, czy jednak nie?  Smaczne proso bez glutenu.
0 komentarze
77 odsłony
Przepisy na zdrowe dania i przekąski

Łuskane ziarno prosa popularnie nazywane kaszą jaglaną, jest pseudo zbożem i powoli wraca do łask i na nasze stoły.

Zioła na stole – jak smacznie wykorzystać popularne chwasty we własnej kuchni?
0 komentarze
48 odsłony
Przepisy na zdrowe dania i przekąski

Pokrzywa, skrzyp, babka, mniszek lekarski czy perz dorobiły się łatki chwastów, tymczasem taka nazwa kompletnie pomija, że są one ziołami leczniczymi. 

10 Ciekawostek o Witaminie C. Czy witamina C może pomagać na koronawirusa?
0 komentarze
307 odsłony
Warto wiedzieć

Witamina C jest jedną z witamin, których nasze ciało nie jest w stanie wyprodukować. Ma ona jednak wiele ról, a jej przyjmowanie wiąże się z imponującymi korzyściami zdrowotnymi.

Termin ważności mąki upłynął, ale czy to oznacza, że nie możesz jej jeść? Niekoniecznie,  sprawdź dlaczego.
0 komentarze
196 odsłony
Warto wiedzieć

Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie wyrzucił przeterminowanej żywności do kosza. Marnowanie produktów spożywczych jest plagą naszych czasów. Aż 1/3 wytwarzanego na świecie jedzenia ląduje w śmietniku. Co boli podwójnie, bo raz - dosłownie wyrzuca się pieniądze, dwa - świadomość ilości głodujących na świecie osób dodatkowo nakręca wyrzuty sumienia.

Wpływ Gojnika na zdrowie. Czyli szałwia libańska, która została doceniona już przez starożytnych uczonych.
0 komentarze
196 odsłony
Warto wiedzieć

Szałwia libańska, herbata górska, herbata grecka czy olimpijska - gojnik niejedno ma imię. Jednak pod jaką nazwą by nie występował, zawsze niesie za sobą pozytywny wpływ na zdrowie. Czytaj dalej, a dowiesz się, skąd bierze się legendarna sława gojnika i jak możesz wprowadzić go w dietę i wzmocnić swoją odporność.