Herbatka z pięciornika gęsiego zawiera garbniki, cenne flawonoidy, gorycze, bardzo dużo witaminy C. Według literatury zielarskiej ziele pięciornika gęsiego może być stosowane w zaburzeniach trawiennych, poprawia funkcjonowanie pracy wątroby. Wpływa korzystnie na układ trawienny, przeciwdziała wzdęciom. pomocna w zaburzeniach miesiączkowych. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych.
Sposób użycia
1 łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaprażenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Mięta korzystnie wpływa na naturalną pracę układu trawiennego, wycisza i relaksuje organizm po ciężkim dniu. Spożywanie naparu z liści mięty przynosi uczucie ochłodzenia i orzeźwienia.
Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. My polecamy przygotowanie naparu z mięty, który doskonale sprawdzi się jako zamiennik herbaty.
Pięciornik gęsi, to gatunek niewielkiej, kwitnącej na żółto byliny z rodziny różowatych. Jego ziele jest surowcem o długiej historii zastosowania w przypadku kobiecych dolegliwości, szczególnie tych związanych z menstruacją. Wykazuje również korzystny wpływ na układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Podobnie jak większość witamin z grupy B, biotyna ma ścisły związek przede wszystkim z budową i funkcjonowaniem skóry, włosów oraz paznokci. Dzieje się tak za sprawą obecności cząsteczek siarki w strukturze biotyny, która jest potrzebna do budowy keratyny, czyli składnika budulcowego włosów, skóry oraz paznokci.
Suplement diety. Zawartość w dwóch kapsułkach (zalecana maksymalna dzienna porcja do spożycia): czerwona koniczyna ekstrakt DER 4:1 600 mg, czerwona koniczyna ekstrakt 600 mg, w tym izoflawony: 48 mg
Miód nawłociowy doskonale komponuje się w skład miodów późnych nektarowych. Stanowi często doskonałą alternatywę dla miodu wrzosowego którego pozyskiwanie jest bardzo uzależnione od pogody. Stanowi doskonały suplement diety dla osób z problemami dróg moczowych oraz prostaty. Kolor pomarańczowo-żółty przechodzący w zależności od roślinności domieszkowej do koloru herbacianego. W smaku kwaskowaty.
Stanowi bardzo cenne źródło surowca dla produkcji miodów pitnych!
Herbatka z liści melisy ma delikatny, lekko cytrusowy aromat. Smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i na zimno, np. z dodatkiem cytryny lub pomarańczy. Melisa działa odprężająco i pomaga w zasypianiu. Wspiera również układ krążenia, łagodzi podrażnienia gardła, pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną, a pita do posiłku usprawnia trawienie.
Kwas bursztynowy pomaga złagodzić kaca, jeśli jest przyjmowany w trakcie spożywania alkoholu oraz następnego dnia. Stosowany jest również jako środek łagodzący objawy menopauzy i uśmierzający bóle mięśni, stawów i kości przy zastosowaniu zewnętrznym.
Kwas bursztynowy występuje w bursztynie i stąd jego nazwa. Ale przede wszystkim powstaje on naturalnie w naszym ciele, a także we wszystkich organizmach żywych w trakcie cyklu Krebsa zachodzącego w mitochondriach.
Poprzednia nazwa tej mieszanki to: „Bolesne i obfite miesiączki”.
Mieszanki autorskie to wynik wieloletniej praktyki zielarskiej opartej na wiedzy akademickiej. Przepisy na przestrzeni lat zostały przetestowane przez tysiące osób na całym świecie.
W zależności od partii, w ziołach mogą występować różnice w wyglądzie, zapachu i smaku. Mieszanki ziołowe charakteryzuje zmienność ze względu na zioła użyte do produkcji, a te mogą pochodzić z różnych zbiorów.
Według literatury zielarskiej liść melisy stosuje się jako naturalny środek łagodnie uspokajający w stanach pobudzenia nerwowego i bezsenności; liść melisy może być stosowany w zaburzeniach trawiennych oraz nieżycie żołądka i jelit.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.