Rokitnik owoc (Polska) 100g NANGA
Owoce rokitnika – małe, jaskrawopomarańczowe owoce, gęsto porastające gałązki krzewu zwanego rokitnikiem właściwym (Hippophae rhamnoides). Roślina ta pochodzi ze Wschodniej Azji, skąd rozprzestrzeniła na zachód aż po Europę. Owoce rokitnika stanowią bogate źródło różnorodnych związków bioaktywnych. Pod tym względem przewyższają większość owoców jagodowych. Znajdziemy w nich ogromne ilości witaminy C (jej ilość jest kilkukrotnie wyższa niż w owocach czarnej porzeczki). W ich składzie obecne są także witaminy: A, E i K oraz składniki mineralne, m.in. żelazo, magnez, wapń, mangan i bor. Ponadto owoce rokitnika obfitują we flawonoidy – silne antyoksydanty, które chronią komórki przed utlenianiem, opóźniają procesy starzenia się oraz wpływają korzystnie na przebieg procesów przeciwzapalnych w organizmie.
Rokitnik znalazł szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej, zarówno azjatyckiej, jak i europejskiej. Wiele badań dowiodło jego pozytywny wpływ na organizm. Regularne spożywanie owoców rokitnika sprzyja wysokiej odporności, podnosi możliwości regeneracyjne organizmu, pozytywnie wpływa na krążenie oraz wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego.
Suszone owoce rokitnika pochodzące z tradycyjnych upraw.
Najwyższa jakość!
Kraj pochodzenia: Polska
2. Składniki
Owoc rokitnika 100%.
3. Zalecany sposób użycia
Owoce można dodawać do płatków śniadaniowych, wypieków,deserów i herbaty,aby nadać im kwaskowatą nutę. Można sporządzić z nich napar i spożyć go razem z owocami. Można je również zmielić na proszek i dodawać do koktajli, soków i jogurtów.
4. Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Część rośliny: owoc
Sposób zbioru: Z upraw konwencjonalnych
Tradycyjna medycyna: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowie skóry, Trawienie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty