Chlorella, obok spiruliny należy do jednej z najbardziej znanych alg. Regeneruje nasz organizm i odtruwa go. Usuwa z organizmu metale ciężkie. Algi polepszają nastrój i samopoczucie. Dodają sił witalnych, dzięki nim zwiększamy energię.
Shikakai – proszek pozyskiwany ze zmielonych orzechów drzewa Acacia concinna, w jego składzie znajdziemy liczne saponiny, flawonoidy, fenole oraz fitosterole. Posiada on właściwości pieniące się i idealnie nadaje się do mycia włosów. Tradycyjna medycyna indyjska zaleca go dla wzmocnienia cebulek włosowych i zwiększenia objętości całej fryzury. Wyciąg wodny z użyciem shikakai stanowi naturalny szampon, który wspaniale oczyszcza i chroni skórę głowy. To indyjskie zioło pomaga zadbać o włosy, odżywić je i nadać im świeżego blasku. Shikakai świetnie sprawdza się jako składnik kosmetyków domowej produkcji. Szczególnie dobrze połączyć go ze sproszkowanymi owocami amla, które wzmacniają jego działanie.
Olej MCT (trójglicerydy o średniej długości łańcucha) to tłuszcze naturalnie występujące w olejach z orzecha kokosowego i oleju palmowego. Są szybciej i łatwiej trawione niż inne rodzaje tłuszczów. MCT są łatwo wchłaniane z przewodu pokarmowego i bardzo szybko metabolizowane przez wątrobę.
Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.
L- karnityna ma działanie antyoksydacyjne, chroni komórki przed działaniem reaktywnych form tlenu, a tym samym stabilizuje błony komórkowe. Wpływa na przemianę materii i pozwala spalić zbędną tkankę tłuszczową.
Stanowi doskonałe źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Pomaga neutralizować objawy niedokrwistości, działa ściągająco oraz przeciwzapalnie, moczopędnie, a także witaminizująco przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy C.
Kocanka wspomaga trawienie, działa odtruwająco i moczopędnie. Kocanka działa rozkurczowo, jest stosowana w zapaleniu dróg moczowych, nerwicach żołądka oraz w kamicy żółciowej i po operacjach dróg żółciowych. Roślina poprawia także apetyt. Znaleźć ją możemy w wielu preparatach farmaceutycznych oraz kosmetycznych.
Sol Epsom pozwala oczyszczać organizm z niebezpiecznych toksyn (np. z metali ciężkich), leczy stawy, gdy dochodzi do zapalenia, wspomaga leczenie artretyzmu. Magnez zawarty w soli epsom działa na ciało odstresowująco, relaksująco oraz regenerująco. 0