Z korzenia lukrecji najlepiej przygotować napar. Wystarczy zalać go wrzątkiem i parzyć około 5 minut – warto dostosować ilość lukrecji i długość parzenia do własnych preferencji smakowych.
Szczyptę ciętego korzenia lukrecji warto dodać do herbaty, aby nadać jej ciekawy, słodki smak. Lukrecja doskonale komponuje się z herbatami ziołowymi, korzennymi i z imbirem. Niezbyt dobrze pasuje do herbat owocowych i soku z cytryny.
KORZEŃ LUKRECJI – PRZECIWWSKAZANIA, SKUTKI UBOCZNE
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Lukrecja podnosi ciśnienie krwi, dlatego nie powinna być stosowana przez osoby z nadciśnieniem!
Osoby cierpiące na choroby serca, cukrzycę, choroby nerek, wątroby i hipokaliemię nie powinny stosować lukrecji.
Lepiej nie spożywać lukrecji wieczorem, gdyż może zakłócić zasypianie.
Lukrecji nie należy stosować długotrwale. Po 4 tygodniach stosowania należy zrobić przerwę.
Nadmierne spożycie lukrecji może wywołać skutki uboczne, takie jak podwyższony poziom aldosteronu, bóle głowy, zmęczenie, wysokie ciśnienie krwi, zatrzymanie wody w organizmie.