- Obecnie brak na stanie
SKŁAD:
ziele wierzbownicy* 40%, owoc tarniny*, róży*, ziele jemioły*, liść mięty* w różnych proporcjach
*produkt rolnictwa ekologicznego
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Wiązówka błotna (Filipendula ulmaria) – roślina przybrzeżna, lubiąca wilgotne gleby. Wytwarza lancetowate liście o ząbkowanych brzegach oraz wiechowate, biało-żółte kwiatostany. Rośnie dziko w Azji oraz na obszarach Środkowej i Północnej Europy. W Polsce występuje powszechnie. W celach zielarskich pozyskuje się ziele oraz kwiaty wiązówki. Roślina ta dawniej nazywana była naturalną aspiryną ze względu na wysoką zawartość salicylanów. Obok nich w wiązówce znajdziemy również cenne olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki, związki fenolowe i kwasy organiczne. Przyjemny aromat wiązówki błotnej wykorzystywano niegdyś także do przyprawiania wyrobów spożywczych oraz słodkich alkoholi. Warto sięgnąć po to ziele, gdy czujemy pierwsze symptomy obniżonej odporności oraz w przypadku osłabienia układu moczowego.
Właściwości prozdrowotne
Wiązówka błotna – ziele zbierane z naturalnych obszarów.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska
Ziele wiązówki 100%.
Napar
1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody lub mleka, parzyć 20 minut, przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie po szklance naparu.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Zdrowie: Prawidłowa odporność, Zdrowe stawy, Drogi moczowe
Zastosowanie: Sporty siłowe, Sporty wytrzymałościowe, Oczyszczanie organizmu, Po treningu
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji, Bezpieczny dla starszych dzieci