Książka "Rak Prostaty, profilaktyka, terapia, odżywianie i styl życia" Dr Jacobs
- Napisać recenzję
32,00 zł
Brutto
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Książka Rak Prostaty, profilaktyka, terapia, odżywianie i styl życia Dr Jacobs
Rak prostaty...?
Jak możesz sobie pomóc
Autor: dr med. Ludwig M. Jacob
- Okładka miękka
- 284 strony
- Format 24 x 17 cm
Bardzo ciekawa publikacja dotycząca profilaktyki oraz postępowania w przypadku kłopotów z prostatą, a także ogólnej profilaktyki chorób nowotworowych. Książka, pomimo swej fachowości, napisana jest w bardzo przystępny sposób. Poruszonych jest w niej bardzo wiele zagadnień (patrz niżej - spis treści), przez co daje bardzo szeroką wiedzę. Zawiera wiele praktycznych porad, w tym dużo miejsca poświęcone jest zaleceniom dietetycznym oraz stylowi życia, który sprzyja zarówno profilaktyce chorób prostaty, jak i w przypadku przerostu gruczołu krokowego.
Polecamy nie tylko mężczyznom, którzy już mają kłopoty z prostatą, ale także wszystkim innym, który takie problemy chcą ominąć.
Jednakże polecamy ją także żonom, gdyż to często one są w stanie bardziej zmotywować mężów do korzystnych dla zdrowia zmian nawyków oraz to one decydują, co znajdzie się na talerzu małżonka. W bardzo dużym stopniu zdrowie ich męża jest właśnie w ich rękach.
Kliknij na zdjęcie, alby zobaczyć okładkę książki.
książka rak prostaty
Czy to przypadek, że wszędzie tam, gdzie dominują zachodni sposób odżywiania się i styl życia zapadalność nie tylko na choroby metaboliczne i sercowo-naczyniowe, ale również na raka prostaty przybiera rozmiary epidemii? Jakie są tego przyczyny? Jak przeciwdziałać chorobie cywilizacyjnej, jaką jest nowotwór prostaty?
Książka doktora L. M. Jacoba o raku prostaty bazuje na aktualnych odkryciach naukowych. Autor dzieli się z czytelnikami mniej dotąd znanymi faktami o tej chorobie i przekazuje najnowsze osiągnięcia nauki oraz praktyczne porady dotyczące zdrowego stylu życia. To przełomowe dzieło, spełniające wszelkie wymogi literatury fachowej, przystępne dla przeciętnego czytelnika.
Prof. dr med. Karl Friedrich Klippel
Doktor L. M. Jacob jasno, przystępnie i wyczerpująco omawia zagadnienia diety przeciwnowotworowej. Jego książka jest przeznaczona nie tylko dla chorych na raka prostaty, lecz również dla szerokiego grona czytelników zainteresowanych prawidłowym odżywianiem się i zdrowym trybem życia, bardzo jasno odpowiada też na kluczowe dla zdrowia i życia mężczyzny pytania.
Dr n. med. Paweł Kowal
Ordynator oddziału urologii
Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu
Spis treści
Przedmowa prof. dra K. F. Klippela
Przedmowa autora
Wprowadzenie (dr n. med. Paweł Kowal)
1. Rak prostaty rakowi prostaty nierówny
2. Dolegliwości związane z prostatą jako choroby cywilizacyjne
2.1 Położenie, budowa i funkcje prostaty
2.2 Zapalenie gruczołu krokowego i prostatodynia
2.3 Łagodny rozrost gruczołu krokowego (BPH)
2.4 Lower Urinary Tract Syndrome (LUTS).
2.5 Nowotwór stercza jako choroba cywilizacyjna
2.5.1 Najpierw rośnie brzuch, potem prostata, a potem często nowotwór
2.5.2 Zespół metaboliczny a nowotwór stercza
2.5.3 Rozrost prostaty jako wstępny etap nowotworu prostaty?
2.5.4 Zapalenia w procesie powstawania hiperplazji i nowotworu stercza
2.5.5 Rozwój BPH i PCa w Azji
2.5.6 Farmakologiczne leczenie BPH i Pca
3. Powstawanie nowotworu złośliwego prostaty
3.1 Krok po kroku do nowotworu prostaty
3.2 Budowa komórki nabłonka prostaty
3.3 Neoplazja śródnabłonkowa prostaty jako etap poprzedzający nowotwór
3.4 Czy komórki macierzyste rzeczywiście są winne?
3.4.1 Czym różnią się normalne komórki macierzyste od macierzystych komórek nowotworowych?
3.4.2 Decydująca rola środowiska (niszy)
3.5 Wpływ hormonów na powstawanie raka
3.5.1 Rola androgenów w kancerogenezie
3.5.2 Znaczenie estrogenów dla kancerogenezy
3.5.3 Zmiany zachodzące z wiekiem sprzyjają kancerogenezie
3.6 Oporność insulinowa, insulina i IGF w rozwoju nowotworu
3.6.1 Oporność insulinowa, hiperinsulinemia i nadwaga
3.6.2 Macierzyste komórki nowotworowe:
wysoki stopień powinowactwa z IGF i insuliną
3.7 Wpływ procesów zapalnych i stresu oksydacyjnego
3.7.1 Zapalenie gruczołu krokowego jako czynnik ryzyka
3.7.2 Zanik proliferacyjno-zapalny jako paraneoplazja
3.7.3 Czynniki prozapalne
3.7.4 Aktywowanie NF-kB sprawia, że komórki guza stają się nieśmiertelne
3.7.5 Metaloproteinazy macierzy umożliwiają inwazję guza.
3.7.6 Prooksydacyjne i prozapalne działanie miedzi i żelaza
3.8 Sód przyspiesza rozwój nowotworu, potas go hamuje
3.8.1 Większa ilość sodu niż potasu przyspiesza powstawanie nowotworu
3.8.2 Wymieniacz sodowo-protonowy jest ważny dla komórek nowotworowych
3.8.3 Odkładanie się sodu w tkance łącznej sprzyja powstawaniu przerzutów
3.8.4 Redukcja potencjału błonowego sprzyja powstawaniu nowotworu
3.8.5 Zakwaszenie jako kofaktor i czynnik przyczynowy rozwoju nowotworu
3.8.6 Odkwaszanie organizmu przy nowotworze
3.8.7 Dieta według Maxa Gersona
4. Dieta przy nowotworze prostaty
4.1 Co daje zmiana diety i sposobu życia?
4.2 Dieta na bazie mięsa, mleka i cukru:
27-krotnie wyższa śmiertelność z powodu nowotworu prostaty
4.3 Odżywianie się – mniej znaczy więcej
4.3.1 Czynnik ryzyka – mięso
4.3.2 Czynniki ryzyka – mleko i wapń
4.3.3 Czynniki ryzyka – produkty odzwierzęce i cukier
4.3.4 Czynnik ryzyka – alkohol
4.3.5 Nowotwór prostaty kocha tłuszcz
4.3.6 Przyczyny stłuszczenia wątroby – tłuszcz, cukier, fruktoza i biała mąka
4.3.7 Światło słoneczne dostarcza witaminę D, wapń obniża syntezę witaminy D
4.3.8 Ryby, olej rybny i kwasy tłuszczowe omega 3 – szkodzą czy chronią?
4.3.9 Czy oliwa z oliwek hamuje rozwój nowotworu stercza?
4.3.10 Zamiast zażywać suplementy, niezdrowe produkty lepiej zastąpić zdrowymi
5. Uzupełnianie diety przy nowotworze prostaty
5.1 Multiwitaminy i elementy śladowe
5.1.1. Witamina E (tokoferole)
5.1.2 Selen – ważna jest ilość
5.1.3 Melatonina – tajemnica leczniczego snu?
5.2 Czy jesteśmy mądrzejsi niż proces dojrzewania, trwający milion lat?
5.3 Siła roślin przeciwko nowotworowi prostaty
5.3.1 Pomidory i likopen
5.3.2 Pozostałe karotenoidy
5.3.3 Kapustowate, brokuły i sulforafan
5.3.4 Brokuły (sulforafan)
5.3.5 Resweratrol
5.3.6 Kurkumina
5.3.7 Izoflawony sojowe
5.3.8 Zielona herbata
5.3.9 Kawa
5.3.10 PC-Spes, Prostasol, syntetyczne estrogeny
5.3.11 Podsumowanie: prewencja, low risk i agresywny nowotwór prostaty
5.3.12 Jakość i dawkowanie
5.4 Polifenole z owoców granatu hamują rozwój nowotworu
5.4.1 Badania kliniczne i przedkliniczne
5.4.2 Zakres działań antynowotworowych
5.4.3 Przedłużenie czasu podwojenia się wartości PSA w badaniach klinicznych
5.4.4 Działania antyestrogenowe
5.4.5 Wpływ polifenoli na hormonoopornego raka prostaty
5.4.6 Zahamowanie ekspresji receptora androgenowego i syntezy androgenu
5.4.7 Działanie na szlaki sygnałowe, ekspresję i regulację genów
5.4.8 Możliwe działanie polifenoli z owoców granatu na komórki nowotworu prostaty
5.4.9 Możliwa synergia między chemio- i radioterapią a polifenolami z owoców granatu (zahamowanie aktywacji NF-kB)
5.4.10 Konsekwencje dla leczenia
5.4.11 Szeroki zakres działania polifenoli z owoców granatu.
5.4.12 Fermentacja na żywo zwiększa dostępność biologiczną i bioaktywność
5.4.13 Jakość i przetwarzanie soków z owoców granatu
5.5 Efektywne zapobieganie przerzutom do kości
5.5.1 Zbyt dużo wapnia zwiększa ryzyko wystąpienia raka prostaty
5.5.2 Zakwaszenie atakuje kości
5.5.3 Poprawa statusu kości i wapnia dzięki cytrynianowi potasu
5.5.4 Modulacja zapalenia w celu ochrony kości
5.5.5 Bor, krzem i witamina K2
5.5.6 Dzięki ruchowi zachowujemy sprawność, masę mięśniową i zdrowe kości
5.6 Podsumowanie zaleceń przy chemoprewencji i wspomagającej terapii żywieniowej przy nowotworze stercza
6. Przyczyny chorób cywilizacyjnych
6.1 Jaki sposób odżywiania się zapewni nam zdrowie przez wiele lat?
6.1.1. Fenomen stulatków na Okinawie
6.1.2 Bardzo istotne wyniki badań Adventist Health Study
6.2 Węglowodany są złe, a białka dobre?
6.2.1 Węglowodany wywołujące „słup ognia” szkodzą przemianie materii
6.2.2 Pierwotnie proteiny nie stanowią paliwa, lecz materiał budulcowy
6.2.3 Tłuszcz – najbardziej energetyczny makroelement
6.3 Dzięki insulinie najpierw rośniemy, potem stajemy się grubi, a w końcu chorzy
6.3.1 Indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny i indeks insulinowy
6.3.2 Zespół metaboliczny i niealkoholowe stłuszczenie wątroby
6.3.3 Uzależnienie od skutków działania cukru, białka i insuliny
6.4 Zaburzenia równowagi sodowo-potasowej i kwasowo-zasadowej jako główne kofaktory chorób cywilizacyjnych i nowotworów
6.4.1 „Mit” zakwaszenia organizmu
6.4.2 Brak równowagi sodowo-potasowej i zakwaszenie sprzyjają rozwojowi nowotworu
6.4.3 Ekstremalne zmiany proporcji sodu i potasu
6.4.4 Podwyższony poziom aldosteronu i kortyzolu
6.5 Od niedoboru do nadmiaru białka: które proteiny i w jakiej ilości należy przyjmować?
6.5.1 Osoby poniżej 65. roku życia spożywają przeważnie zbyt dużo białka
6.5.2 Dlaczego starsi ludzie są często „skwaszeni”
6.5.3 Lizyna – bardzo ważna w wypadku diety roślinnej
6.5.4 Choroba magazynu białka – co zrobić z nadmiarem aminokwasów?
6.5.5 Duża ilość białka sprzyja powstawaniu oporności insulinowej i cukrzycy
6.5.6 Podwyższona śmiertelność na nowotwór przy diecie bogatej w białka
6.5.7 Skutki ograniczenia metioniny
6.6 Jelito – medium między pożywieniem i człowiekiem
6.7 Diety ubogie w węglowodany przeciwdziałające nowotworowi
6.8 Szkodliwe substancje nie tylko w jedzeniu
6.9 W jaki sposób człowiek powinien odżywiać się zgodnie ze swoją naturą?
6.10 Najzdrowsza dieta – udowodniona pod względem epidemiologicznym i klinicznym
7. Metoda doktora Jacoba
7.1 Objadamy się, doprowadzając się do choroby, zamiast rozsmakować się w tym, co dobre
7.2 Trzy filary równowagi insulinowej, redoks i kwasowo-zasadowej
7.3 Piramida żywienia doktora Jacoba
7.4 Trzy zasady odżywiania się według doktora Jacoba
7.4.1 Ważne uzupełnienia
7.4.2 Nietolerancje i alergie
7.5 Pokrywanie deficytów zbyt ubogiej diety
7.5.1 Przywrócenie równowagi insulinowej, zasadowej i redoks
7.5.2 Niedobór witaminy B12
7.5.3 Niedobór żelaza
7.5.4 Funkcja tarczycy, hipotyreoza i przyjmowanie jodu
7.5.5 Przegląd makro- i mikroelementów
7.6 Promienie słoneczne mogą uratować życie: witamina D to nie wszystko
7.6.1 Niedobór witaminy D
7.6.2 Produkcja NO w skórze
7.6.3 Promieniowanie podczerwone
7.7. Pozbywanie się otyłości brzusznej: praktyczne porady
7.8 Ruch, oddychanie i relaks
7.8.1 Zalety aktywności fizycznej
7.8.2 Ruch i sport są skuteczne w walce z rakiem
7.8.3 Leczenie „choroby siedzenia” regularnym ruchem
7.8.4 Sam sport nie wystarczy
7.8.5 Relaks i głębokie oddychanie
7.8.6 Głęboki sen to sen leczniczy
7.8.7 Unikanie przeciążenia zaczyna się od zastanowienia się nad naszymi cechami
7.8.8 Psychologiczne przyczyny nadwagi
7.9 Zdrowy na każdej płaszczyźnie istnienia
7.10 Psychoonkologia jest ważna
7.10.1 Silni mężczyźni też się boją
7.10.2 Wsparcie psychospołeczne: miłość i empatia pomagają
7.10.3 Jak obawy, stres i zmartwienia sprzyjają rozwojowi raka
7.10.4 Badania: im gorsze prognozy, tym ważniejsza dusza
7.10.5 Leczenie paliatywne
7.11 Poszukiwanie i pytanie o sens życia
7.12 Sprawdzona od tysięcy lat: złota droga środka
Słownik
Podziękowania
O autorze i Instytucie dra Jacoba
Fragment książki
Sprawdzona od tysięcy lat: złota droga środka
W przeciwieństwie do współczesnej medycyny, w której wiedza błyskawicznie się powiększa i niestety niekiedy zdarza się, że w ciągu dekady jakiś „złoty standard” okazuje się błędem w sztuce, istnieją podstawowe zasady wskazujące drogę w dżungli różnorodnych diet i trendów. W tym, co zachowało się przez wiele pokoleń i przetrwało tysiąclecia często jest dużo prawdy.
We wszystkich naukach i religiach historii świata umiarkowanie i złoty środek stanowiły drogowskaz, umożliwiający sprostanie wyzwaniom i ekstremalnym sytuacjom w życiu. Aurea mediocritas, złoty środek, czyli właściwa miara między „za dużo” i „za mało”, stanowił klucz do szczęścia i zdrowia. Rzymianie go nie odnaleźli, utonęli za to w braku umiaru i dekadencji. Szczególne jest jednak to, że brak umiaru jest dzisiaj traktowany prawie jak ideał. „Amerykański styl życia” systematycznie ulega globalizacji. Udowodniono już, że jeśli chodzi o dietę i choroby cywilizacyjne jest epidemiologiczna katastrofa – nie wspominając już o skutkach tego stylu życia dla środowiska, przyszłych pokoleń i zwierząt. To niespotykany jak dotąd eksperyment, w którym cały świat dąży do braku umiaru.
Owe stare mądrości często odzwierciedlają wnioski płynące z poważnej dietetyki i medycyny. Umiar nie tylko ma decydujący wpływ na zdrowy tryb życia, lecz także na leczenie. Mniej znaczy więcej. Jednakże w dzisiejszej zachodniej filozofii częstsza jest reguła: im więcej, tym lepiej. Dotyczy to wszystkich dziedzin życia i odzwierciedla się zwłaszcza w masie ciała. Ponieważ żyjemy w sposób ekstremalny, w porównaniu ze standardową dzisiaj dietą zachodnią powrót do złotego środka może z początku wydawać się skrajnym rozwiązaniem.
Hipokrates zalecał: „Wasze pożywienie ma być waszym lekarstwem, a wasze lekarstwo ma być waszym pożywieniem”. Dieta ma najważniejszy wpływ na nasze zdrowie. Kto zachowuje umiar, ten z dużym prawdopodobieństwem dożyje późnego wieku w zdrowiu. Hipokrates też już o tym wiedział: „Naturalne pożywienie, dostateczna aktywność fizyczna i umiar na wszystkich obszarach życia to najlepszy sposób na zestarzenie się w zdrowiu”. Życie i starzenie się w zdrowiu oznacza o wiele lepszą jakość życia – nie rezygnację z radości życia, lecz z niepotrzebnego cierpienia. Miłość i śmiech są kluczem do wyzdrowienia również „twardych” mężczyzn.