HERBATA ZIELONA YUNNAN - prasowana w kostkach
Zielona herbata wytwarzana jest z tego samego krzewu, z którego produkuje się herbatę czarną, jednak z tą różnicą, że nie jest ona poddawana procesowi fermentacji. Dzięki temu zachowuje więcej substancji aktywnych takich jak: flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, czy katechiny, które chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, otyłością i cukrzycą. Oprócz tego wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii i działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Zielona herbata ma słomkowy kolor i bardziej gorzki smak (ze względu na większą ilość polifenoli) niż herbata czarna.
Herbata zielona Yunnan produkowana jest z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan w Chinach, która nazywana jest „ojczyzną herbaty”.
Zalecane spożycie: 1 kostkę zalej wrzątkiem (0,2-0,5 l) i zaparzaj 2-5 minut. Te same liście można parzyć nawet dwukrotnie. Herbatę najlepiej spożywać 3-5 razy dziennie.
Skład: sprasowane liście świeżej zielonej herbaty (camelia sinensis)
Opakowanie zawiera 125 g