Nasturcja to ozdobna roślina uprawna, która coraz częściej znajduje zastosowanie w kuchni. Dzięki swoim właściwościom wykorzystana była również w ziołolecznictwie. Jest dobrze znana w peruwiańskiej i brazylijskiej medycynie ludowej. Według literatury stosowano ją jako środek dezynfekujący.
Według medycyny ludowej ruta pobudza i wzmacnia trawienie, dodaje apetytu, podnieca nerwy, wygania wiatry, uśmierza bóle porodowe.
Herbata z ruty jest bardzo dobra przeciw napływom krwi do głowy, zawrotom, słabemu trawieniu, brakowi apetytu, biciu serca, stanom skurczowym, padaczce, histerii, zastojowi miesiączki.
Olejek ruciany, wydobywany z liści służy szczególnie w histerii, zastoju miesiączkowania i dla wypędzenia robaków.
Uchwyciliśmy magię pogodnego, letniego wieczoru i przyrządziliśmy z niej herbatę, która będzie Cię urzekać każdego dnia. Pomarańcza to ogrzewające słońce, za którym tęsknie spoglądamy, wanilia to zapach szczęścia, a krzepiący imbir to błyskotliwa rześkość, która swawolnie przywodzi nam na myśl zwariowane pomysły.
Ekologiczna kapusta kiszona powstaje z najwyższej jakości, ekologicznych składników. Uprawiana jest bez użycia sztucznych nawozów i pestycydów, co gwarantuje pełnię naturalnych wartości odżywczych. Proces fermentacji, wzbogaca ją o dobroczynne bakterie probiotyczne. Kapusta kiszona ma intensywny, kwaskowaty smak, który idealnie komponuje się w wielu daniach, takich jak bigos, pierogi, czy zupa.
Złoto w organizmie zaliczane jest do ultraelementów. Nie do końca poznana jest jego funkcja biologiczna. Stwierdzono, że wchodzi w skład struktur komórkowych; być może bierze udział w aktywacji procesów enzymatycznych i powstawaniu niektórych hormonów. Zaobserwowano, że jego zawartość w organizmie wraz z wiekiem maleje i nie ma możliwości uzupełnienia go za pomocą produktów spożywczych.
Koper włoski zwany też fenkułem włoskim lub koprem słodkim słynie ze swojego pozytywnego wpływu na układ pokarmowy, oraz przyjemnego słodko-korzennego aromatu. Ziele kopru włoskiego można spotkać w preparatach dla niemowląt oraz w preparatach wspierających trawienie dla osób w każdym wieku.
Mieszanka starannie wybranych ekologicznych ziół i owoców. Tarnina pomaga wzmocnić ciało a bez czarny i ziele jeżówki wspomagają układ odpornościowy organizmu. Ślaz i krwawnik działają kojąco na gardło.
Herbatkę polecamy jako uzupełnienie codziennej diety, w szczególności w okresie przeziębień.
Naturalna kawa ziołowo — zbożowa to napój bezkofeinowy o delikatnym, przyjemnym smaku, który jest źródłem błonnika. Polecana jest jako zamiennik tradycyjnej diety. Może być spożywana przez osoby w każdym wieku. Smakuje doskonale z mlekiem i syropem korzennym, jak również bez dodatków.
Pięciornik gęsi, to gatunek niewielkiej, kwitnącej na żółto byliny z rodziny różowatych. Jego ziele jest surowcem o długiej historii zastosowania w przypadku kobiecych dolegliwości, szczególnie tych związanych z menstruacją. Wykazuje również korzystny wpływ na układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Ekologiczny, tłoczony sok z czarnego bzu. Sok jest nieklarowany, bez konserwantów, bez dodatku cukru, poddany jedynie pasteryzacji. Dzięki takiemu procesowi produkcji uzyskujemy bogaty smak, zostają również zachowane wszystkie wartości odżywcze. Owoce bzu czarnego to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych, polecane są jako środek odtruwający.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.