Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17 (letril, laetrile) są jądra pestek moreli. Jadra pestek moreli dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego.
Największe stężenie witaminy B17 możemy znaleźć w pestkach moreli, oraz brzoskwiń, nektaryn i śliwek. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na duże niedobory tej witaminy. Dawkowanie: Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Astaksantyna jest naturalnym barwnikiem i silnym przeciwutleniaczem, a jej właściwości antyoksydacyjne 6000 razy przekraczają moc witaminy C. Za te właściwości odpowiada unikalna struktura cząsteczki, która z łatwością przenika przez błony komórkowe i skutecznie zwalcza wolne rodniki
Szyszki chmielu, dzięki zawartości humuloneloru i lupuloneloru, wykazują działanie uspokajające, wspomagające równowagę układu nerwowego, także podczas menopauzy, oraz ułatwiające zasypianie. Napary z chmielu wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz poziom cholesterolu.
Selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i tarczycy. Pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie
Zawiera czysty magnez w łatwo przyswajalnej formie, wzbogacony o potas i aktywną witaminę B6 (P-5-P), które wspierają Twoje mięśnie, układ nerwowy i odporność.
Colostrum, inaczej siara bydlęca lub młodziwo pozyskiwane jest z mleka krów. Colostrum jest substancją wydzielaną przez gruczoły mleczne ssaków w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie. Posiada charakterystyczną, żółtą barwę. Jego skład jest inny, niż mleko pozyskiwane w późniejszym okresie. Różnice te dotyczą szczególnie wartości odżywczych i immunoglobulin (zwanych również przeciwciałami).
Sok bezpośrednio tłoczony NFC (nie z koncentratu) z owoców noni. Owoce noni to owoce morwy indyjskiej (łac. Morinda citrifolia), znane z intensywnego aromatu i specyficznego smaku, cenione w medycynie naturalnej.
Złoto w organizmie zaliczane jest do ultraelementów. Nie do końca poznana jest jego funkcja biologiczna. Stwierdzono, że wchodzi w skład struktur komórkowych; być może bierze udział w aktywacji procesów enzymatycznych i powstawaniu niektórych hormonów. Zaobserwowano, że jego zawartość w organizmie wraz z wiekiem maleje i nie ma możliwości uzupełnienia go za pomocą produktów spożywczych. Złoto wydalane jest z organizmu w moczem, potem i żółcią, a proces ten przyspieszają niektóre kwasy roślinne (np. jabłkowy, pirogronowy, winowy).
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.