Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17 (letril, laetrile) są jądra pestek moreli. Jadra pestek moreli dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego.
Największe stężenie witaminy B17 możemy znaleźć w pestkach moreli, oraz brzoskwiń, nektaryn i śliwek. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na duże niedobory tej witaminy. Dawkowanie: Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Kolagen to białko występujące w ludzkim organizmie. Jest najważniejszym składnikiem tkanki łącznej. Jest ważnym elementem skóry, ścięgien, kości, stawów, włosów i paznokci. Natomiast witamina C bierze udział w procesie tworzenia kolagenu.
Strąki fasoli wspomagają obniżanie poziomu cukru we krwi, co może być wykorzystane przy kłopotach z cukrzycą. Mogą być używane przy obrzękach, problemach z nerkami, ze zmniejszonym wydalaniem moczu, kamicy moczowej, zwłaszcza fosforanowej.
Sproszkowane strąki fasoli były od setek lat używane do zasypywania ran, na oparzenia, wypryski, zmiany skórne spowodowane chorobą zwaną różą.
Kwas bursztynowy pomaga złagodzić kaca, jeśli jest przyjmowany w trakcie spożywania alkoholu oraz następnego dnia. Stosowany jest również jako środek łagodzący objawy menopauzy i uśmierzający bóle mięśni, stawów i kości przy zastosowaniu zewnętrznym.
Kwas bursztynowy występuje w bursztynie i stąd jego nazwa. Ale przede wszystkim powstaje on naturalnie w naszym ciele, a także we wszystkich organizmach żywych w trakcie cyklu Krebsa zachodzącego w mitochondriach.
Według literatury zielarskiej związki te mogą poprawić funkcjonowanie wątroby oraz zapobiec wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewodów żółciowych oraz oczyszczaniu wątroby.
Zalecane do pielęgnacji twarzy i ciała osób wrażliwych na uczulenia i alergie (nie wywołuje pieczenia skóry). Likwiduje nieprzyjemny zapach potu, działa antybakteryjnie. Jest nietoksyczne, nie podrażnia i nie wywołuje reakcji alergicznych (z wyłączeniem osób uczulonych na srebro), bezwonne, czyste chemicznie.
Czerwona koniczyna jest rośliną rosnąca na polach i łąkach całej Europy. Ekstrakt koniczyny czerwonej zawiera w swoim składzie wiele witamin oraz mikroelementów. Związki zawarte w tej roślinie są stymulatorem odporności. Red Clover to biologicznie aktywny dodatek o bardzo łagodnym działaniu.
Cztery izoflawony wyodrębnione w kwiatach koniczyny czerwonej posiadają właściwości estrogeniczne. Ten zauważony efekt okazał się pomocny w produkcji naturalnego suplementu stosowanego przez kobiety w okresie menopauzy. Izoflawony występujące w czerwonej koniczynie mogą zmieniać produkcję hormonów lub przemianę materii, mogą mieć wpływ na enzymy międzykomórkowe lub różnicowanie się i produkcję komórek.
Ziele dymnicy przyczynia się do zachowania zdrowej skóry, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Napary z dymnicy mają intensywny, specyficzny zapach i ostry, goryczkowy smak.
Jest to jedna z najcenniejszych i najdroższych przypraw. Kardamon dodajemy do ciast, kawy, marynat, słodkich deserów oraz likierów i win.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.