Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17 (letril, laetrile) są jądra pestek moreli. Jadra pestek moreli dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego.
Największe stężenie witaminy B17 możemy znaleźć w pestkach moreli, oraz brzoskwiń, nektaryn i śliwek. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na duże niedobory tej witaminy. Dawkowanie: Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2 jądra moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia.
Mastika, znana również jako „Łzy Chios”, to naturalna żywica wiecznie zielonego drzewa pistacji kleistej (Pistacia lentiscus), rosnącego w regionie śródziemnomorskim. Oryginalna mastika chioska pochodzi z drzew rosnących wyłącznie na greckiej wyspie Chios. Jest pozyskiwana w procesie nacinania ich kory, w wyniku którego żywica swobodnie wydobywa się na powierzchnię, skąd jest zbierana, a następnie suszona przy użyciu maltodekstryny (polisacharyd wytwarzany ze skrobi), której większość firm nie wykazuje w swoim składzie.
Ajurwedyjska herbata z łuskami kakaowymi, herbatą rooibos, pomarańczą to opcja dla wszystkich poszukujących ciepła i komfortu. Ciepła, bogata, czekoladowa.
Stosuje się jako przyprawę do zup pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny, baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.
Ta mocna, stymulująca herbata zawiera połączenie klasycznych przypraw dodawanych do herbaty Chai, takich jak cynamon, ognisty imbir i anyż oraz herbaty Assam. Rooibos dodaje jej łagodnej słodyczy.
Naturalny olejek eteryczny pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanych gałązek specjalnej odmiany jodły syberyjskiej. Olejek ten wykazuje silne właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, oczyszcza również organizm z toksyn. Jodła syberyjska rośnie na czystych ekologicznie terenach Dalekiego Wschodu. Olejek pichtowy zawiera fitocydy - naturalne substancje o działaniu bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym.
Dobry smak uzyskujemy po dodaniu kminku do kwaszonej kapusty, gulaszu oraz pieczeni wieprzowej. Kminkiem przyprawia się też zupy, potrawy z ziemniaków i fasoli, biały i żółty ser.
Kasztanowiec ma działanie przeciwzakrzepowe, łagodzi stany zapalne uszkadzające naczynia krwionośne i wzmacnia ścianki żył, co zapobiega ich rozciąganiu się i powstawaniu żylaków. Wyciąg z kasztanowca jest częstym składnikiem leków przeciw żylakom żelów i maści na żylaki.
ziele siedmiopalecznika błotnego* 15%, ostrożenia*, nawłoci*, owsa*, podagrycznika*, tawuły*, rdestu ptasiego*, liść brzozy*, pokrzywy*, kora wierzby*, jesionu* w różnych proporcjach
*produkt rolnictwa ekologicznego
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.