Bylica pospolita ziele (Artemisia vulgaris) 100g Nanga
- Napisać recenzję
11,80 zł
Brutto
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Bylica pospolita ziele (Artemisia vulgaris) 100g NANGA
1. Bylica pospolita ziele
Bylica pospolita (Artemisia vulgaris) – niewielka roślina o pierzastodzielnym ulistnieniu oraz licznych, drobnych kwiatach zebranych w wiechowate kwiatostany. Można spotkać ją na łąkach, polach i przy drogach. Rodzimym obszarem jej występowania jest Europa, część Azji oraz Afryka Północna. Surowcem zielarskim jest ziele oraz korzeń bylicy. Ziele zawiera w sobie takie składniki bioaktywne, jak: olejek eteryczny (a w nim: cyneol i tujon), inulinę, chalkony, gorycze, triterpeny, pochodne kumaryny, flawonoidy, garbniki oraz żywice. W kulturze Słowian bylica miała istotne znaczenie w wierzeniach i rytuałach. Znajdowała zastosowanie również w kuchni. Jej młode pędy stanowiły przyprawę o intensywnym aromacie i nieco gorzkim smaku. Obecnie bylica uznawana jest przez wielu za chwast, ale w zielarstwie wciąż jest cenionym surowcem. Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego oraz wywiera korzystny wpływ na wątrobę. Ponadto napar lub nalewka z bylicy pomaga uspokoić ciało i umysł oraz ułatwia zasypianie. Warto sięgać po nią w przypadku ciężkości po posiłku oraz w okresie podwyższonego napięcia nerwowego.
Właściwości prozdrowotne
- Pobudza wydzielanie żółci i enzymów w przewodzie pokarmowym. Wspiera prawidłową perystaltykę jelit i redukuje gazy w ich obrębie.
- Dba o właściwą pracę wątroby.
- Koi napięcie nerwowe, uspokaja ciało i umysł oraz pomaga spokojnie zasnąć.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska
2. Składniki
Ziele bylicy pospolitej 100%.
3. Zalecany sposób użycia
ZIELE CIĘTE
Napar: 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody. Przykryć i parzyć 10-15 minut. Spożywać 2 razy dziennie po pół szklanki.
Bylicę można też zastosować jako przyprawę.
ZIELE MIELONE
1 płaską łyżeczkę proszku zalać 0,5 szklanki gorącej wody. Po ostudzeniu wypić razem z osadem. Stosować 2 razy dziennie.
4. Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
5. Przeciwwskazania
Nie należy stosować w trakcie ciąży i laktacji.
Część rośliny: ziele
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Polska
Smak: gorzki
Zdrowie: Stres, napięcie, Zdrowie skóry, Mocna wątroba, Trawienie
Zastosowanie: Przyprawa
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji