Płucnica islandzka (porost islandzki) 50g Nanga
- Napisać recenzję
11,50 zł
Brutto
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Płucnica islandzka (Cetraria islandica) 50g Nanga
1. Płucnica islandzka
Płucnica islandzka (Cetraria islandica) – grzyb barwy brunatnej porastający drzewa, głazy i skały, należący do rodziny tarczownicowatych. Występuje w suchych i słonecznych miejscach klimatu umiarkowanego, w tym także w Polsce. Płucnica islandzka zawiera związki aktywne, takie jak: centraryna, lichenina, liczne kwasy organiczne, polisacharydy, śluzy oraz składniki mineralne. W medycynie ludowej stosowana była jako środek wspierający pracę układu oddechowego, szczególnie w okresach osłabienia organizmu. Substancje aktywne obecne w Cetraria islandica wykazują działanie łagodzące na błony śluzowe zarówno układu pokarmowego, jak i oddechowego, dlatego współcześnie wiele pastylek do ssania, syropy na gardło, a także niektóre pasty do zębów zawierają w swoim składzie płucnice islandzką.
Właściwości prozdrowotne
- Działa łagodząco i ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
- Wspomaga pracę układu oddechowego, szczególnie w okresach osłabienia. Działa oczyszczająco na drogi oddechowe, usprawnia oddychanie.
- Wspiera prawidłowe trawienie.
Płucnica islandzka dostępna w postaci ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Bułgaria
2. Składniki
Plecha płucnicy islandzkiej 100%.
3. Zalecany sposób użycia
PLECHA CIĘTA
2 łyżki plechy zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 30 minut. Przecedzić.
Pić 4-6 razy dziennie po 50 ml (zasada często i mało).
PLECHA MIELONA
2 łyżki plechy zalać 1 szklanką wrzącej wody; odstawić na 30 minut.
Przecedzić. Pić 4-6 razy dziennie po 50 ml (zasada często i mało).
Jako przyprawa można stosować wedle uznania.
1 płaska łyżeczka odpowiada ok 2,6 g produktu.
4. Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
5. Przeciwwskazania
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.
Część rośliny: inne
Sposób zbioru: Ze stanowisk naturalnych
Tradycyjna medycyna: Europejska
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Smak: gorzki
Zdrowie: Sprawne jelita, Zdrowie skóry, Trawienie, Układ oddechowy, Higiena jamy ustnej
Zastosowanie: Przyspieszanie metabolizmu, Pielęgnacja włosów, Pielęgnacja twarzy, Pielęgnacja oczu, Trądzik
Ostrzeżenia: Nie stosować w ciąży, Nie stosować podczas laktacji