Korzeń tej rośliny wzmacnia układ odpornościowy i dzięki czynnym związkom o działaniu bakteriostatycznym, immunostymulującym oraz przeciwzapalnym wspiera organizm w pozbyciu się boreliozy. Szczeć dzięki kwasom fenolowym działa ochronnie na miąższ wątroby, zaś kwas ursolowy świetnie radzi sobie z bakteriami i stanami zapalnymi.
Szczeć należy do rodziny szczeciowatych Dipsacaceae. Rośnie w stanie dzikim w niemal całej Europie, również w Polsce. Surowcem leczniczym jest głównie korzeń oraz liście. Niegdyś stosowana w leczeniu reumatyzmu, wrzodów żołądka, dny moczanowej i artretyzmu, obecnie przechodzi renesans swojej popularności dzięki odkryciu jej właściwości pomocnych w walce z boreliozą.
Szczeć i czystek polecała na boreliozę św Hildegarda z Bingen, która jak nikt znała się na ziołach, żywności i zdrowym stylu życia.
Ziele dymnicy przyczynia się do zachowania zdrowej skóry, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Napary z dymnicy mają intensywny, specyficzny zapach i ostry, goryczkowy smak.
Wrotycz to niezwykle aromatyczna bylina. Kwiaty wrotyczu ze względu na silny, kamforowy aromat są doskonałym dodatkiem do mieszanek zapachowych i wianków, a także skutecznie odstrasza owady i myszy.
Z płatków bławatka możemy przygotować smaczny, aromatyczny, napar o głębokiej niebieskiej barwie. Świetnie sprawdza się również jako dekoracja potraw i deserów.
Jest to ciągle jedna z najbardziej popularnych roślin w medycynie chińskiej.
Stosowana jako środek ogólnie tonizujący i przedłużający życie, zalecany na schorzenia nerek, pęcherza, przy ogólnym osłabieniu, chorobach wątroby, reumatyzmie i innych schorzeniach. Substancjami czynnymi korzenia są gizenozydy, czyli saponozydy trójterpenowe o działaniu adaptacyjnym.
Aromatyczna herbata z gojnika sprzyja szybszej regeneracji sił fizycznych i psychicznych. Łacińska nazwa `Sideritis` oznacza żelazo. W starożytności podawano go żołnierzom dla szybszego gojenia ran. Gojnik ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Poprzednia nazwa tej mieszanki to: „Bolesne i obfite miesiączki”.
Mieszanki autorskie to wynik wieloletniej praktyki zielarskiej opartej na wiedzy akademickiej. Przepisy na przestrzeni lat zostały przetestowane przez tysiące osób na całym świecie.
W zależności od partii, w ziołach mogą występować różnice w wyglądzie, zapachu i smaku. Mieszanki ziołowe charakteryzuje zmienność ze względu na zioła użyte do produkcji, a te mogą pochodzić z różnych zbiorów.
Zalecana jest przy kuracjach odchudzających gdyż pita na czczo likwiduje uczucie głodu i daje uczucie sytości. Polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.