Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy)
Posted by
Agnieszka Trojnar
16/06/2020 13:11:00
Home
,
Zdrowie na talerzu
Comments
0
Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy)
Łatwy przepis na kopytka jaglane dla 3 głodnych osób. Bez glutenu, bez jajka, bez laktozy:
- 200g kaszy jaglanej,
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej lub owsianej (można stosować zamiennie lub pół na pół w zależności od ogólnego bilansu pokarmowego w danym tygodniu),
- ¼ szklanki skrobi (mąki) ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej,
- ½ łyżeczki soli.
Do smaku:
- łyżka masła Ghee,
- cynamon,
- łyżka miodu,
- zmielone orzechy włoskie.
Kaszę ugotować wg przepisu znajdującego się tutaj w zależności od tego, co chcemy osiągnąć.
- Po ugotowaniu kaszy należy ją zblendować i odstawić do przestudzenia.
- Do kaszy dodajemy przesianą mąkę (¾ szklanki), skrobię (¼ szklanki), sól (½ łyżeczki) i mieszamy, aż całość uzyska gładką jednolitą konsystencję (przesianie mąki przez sito zapobiega powstawaniu grudek w kopytkach).
- Ciasto na kopytka jest klejące, dlatego od razu warto przygotować sobie stolnicę posypaną obficie mąką ziemniaczaną oraz mieć pod ręką szklankę mąki w pogotowiu na ewentualne obsypanie pod ciasto.
- Odkrawamy kawałek ciasta i na stolnicy rolujemy wałeczek, nożem kroimy pod skosem kawałeczki o długości 1,5-2 cm. Tak postępujemy z całym ciastem.
- Kopytka wkładamy do wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu kopytka się nie skleją). Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, możemy je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej.
Sposób podania:
Przekładamy kopytka do rondelka z odrobiną roztopionego i ostudzonego masła klarowanego (masło Ghee nada im wspaniały, maślany posmak), posypujemy świeżo zmielonymi orzechami włoskimi (źródło omega-3), odrobinką cynamonu i dodajemy łyżkę miodu. Delikatnie mieszamy.
Łyżka miodu na całość jest wystarczająca, gdyż sama kasza jaglana ma już słodki posmak. Jeśli jednak potrzebujesz, dodaj więcej miodu.
Smacznego!
Leave a Reply Cancel Reply