Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy)
Posted by      16/06/2020 13:11:00     Home , Zdrowie na talerzu    Comments 0
Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy)

Kopytka jaglane z orzechami włoskimi (bez glutenu, bez jajka, bez laktozy)

Łatwy przepis na kopytka jaglane dla 3 głodnych osób. Bez glutenu, bez jajka, bez laktozy:

  • 200g kaszy jaglanej,
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej lub owsianej (można stosować zamiennie lub pół na pół w zależności od ogólnego bilansu pokarmowego w danym tygodniu),
  • ¼ szklanki skrobi (mąki) ziemniaczanej, tapioki lub skrobi kukurydzianej,
  • ½ łyżeczki soli.

Do smaku:

  • łyżka masła Ghee,
  • cynamon,
  • łyżka miodu,
  • zmielone orzechy włoskie.

Kaszę ugotować wg przepisu znajdującego się tutaj w zależności od tego, co chcemy osiągnąć.

  1. Po ugotowaniu kaszy należy ją zblendować  i odstawić do przestudzenia.
  2. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę (¾ szklanki), skrobię (¼ szklanki), sól (½ łyżeczki) i mieszamy, aż całość uzyska gładką jednolitą konsystencję (przesianie mąki przez sito zapobiega powstawaniu grudek w kopytkach).
  3. Ciasto na kopytka jest klejące, dlatego od razu warto przygotować sobie stolnicę posypaną obficie mąką ziemniaczaną oraz mieć pod ręką szklankę mąki w pogotowiu na ewentualne obsypanie pod ciasto.
  4. Odkrawamy kawałek ciasta i na stolnicy rolujemy wałeczek, nożem kroimy pod skosem kawałeczki o długości 1,5-2 cm. Tak postępujemy z całym ciastem.
  5. Kopytka wkładamy do wrzątku z odrobiną oliwy z oliwek (dzięki temu kopytka się nie skleją). Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię, możemy je wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. 

Sposób podania:

Przekładamy kopytka do rondelka z odrobiną roztopionego i ostudzonego masła klarowanego (masło Ghee nada im wspaniały, maślany posmak), posypujemy świeżo zmielonymi orzechami włoskimi (źródło omega-3), odrobinką cynamonu i dodajemy łyżkę miodu. Delikatnie mieszamy.

Łyżka miodu na całość jest wystarczająca, gdyż sama kasza jaglana ma już słodki posmak. Jeśli jednak potrzebujesz, dodaj więcej miodu.

Smacznego!

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny