- Obecnie brak na stanie
325 mikrogramów jodu naturalnego
wsparcie metabolizmu tarczycy
zgodny z dietą wegetariańską i wegańską
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Suplement diety
Składniki |
1 kapsułka |
2 kapsułki (porcja dzienna) |
Curcumin C3 complex® (ekstrakt z ostryżu długiego ( 95% kurkuminy)
Ekstrakt z czarnego pieprzu (95% piperyny ) |
5 mg
|
1000 mg
|
Składniki: Curcumin C3 complex® (ekstrakt z ostryżu długiego- Curcuma longa ( 95% kurkuminy), Ekstrakt z czarnego pieprzu -Piper Nigrum (95% piperyny ), substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza).
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia:1-2 kapsułki w trakcie posiłku.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Działanie:
Curcuma longa:
pomaga utrzymać zdrową skórę,
pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
wspomaga apetyt w przypadku utraty apetytu,
wspomaga produkcję i jakość krwi,
wspomaga funkcjonowanie serca,
wspomaga krążenie krwi,
pomaga w utrzymaniu skutecznego działania układu odpornościowego,
pomaga w utrzymaniu odporności na alergie,
ma znaczące właściwości antyoksydacyjne,
wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Curcumin C3 Complex®
The „GOLD STANDARD” for Curcumin
Curcumin C3 Complex® jest opatentowaną i klinicznie przebadaną kompozycją "Bioprotectant", czyli trzech związków chemicznych należących do grupy kurkuminoidów: Curcumina, Demetoxycurcumina (DMC) i Bisdemethoxycurcumina (BDMC) pochodzących z kurkumy.
„European Patent EP0839037B1 Bioprotectant composition, method of use and extraction process of curcuminoids”
Curcumin C3 Complex®
Kurkumina
75%-81%
Demetoxycurcumina (DMC)
15%-19%
Bisdemethoxycurcumina (BDMC)
2,2%-6,5%
Kurkuma jest jedną z najbardziej cenionych roślin na świecie. Pochodzi z subkontynentu indyjskiego, gdzie używana była od tysięcy lat jako przyprawa i zioło lecznicze. Dziś jest stosowana na całym świecie jako suplement diety, przyprawa, naturalny środek spożywczy, a nawet jako składnik kosmetyczny.
Popularność kurkumy sięga starożytności. Pierwsze wzmianki o stosowaniu kurkumy sięgają Ayurvedy i napisane były prawie 2500 lat temu, opisując zalety z jej stosowania.
Jednak dopiero najnowsze i zaawansowane metody naukowe potwierdziły korzyści zdrowotne ze stosowania unikalnych jej związków. Potwierdzono, że kurkuma zawiera związki o silnych właściwościach zdrowotnych. Związki te zwane są kurkuminoidami, z których najważniejszym jest kurkumina.
Kurkumina jest głównym, aktywnym składnikiem kurkumy, jest silnym przeciwutleniaczem.
Kurkumina jest jednym z najpopularniejszych, tradycyjnie używanych ziół, często znana również "złotą przyprawą". Jest uprawiana w różnych częściach Indii i innych krajach azjatyckich.
Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc należy spożywać ją podczas posiłku.
Jednakże zawartość kurkuminy w kurkumie jest bardzo mała i wynosi około 3% suchej masy kurkumy, dlatego właśnie Produkt marki Aliness zawiera opatentowany complex: Curcumin C3 Complex® , który uzyskiwany jest z suszonych kłączy Curcuma longa (kurkumy) i standaryzowany na zawartość minimum 95% kurkuminoidów.
Curcuma longa (oświadczenia zdrowotne):
pomaga utrzymać zdrowie płuc i górnych dróg oddechowych,
pomaga utrzymać zdrową skórę,
pomaga utrzymać zdrową wątrobę,
wspomaga apetyt w przypadku utraty apetytu,
wspomaga produkcję i jakość krwi,
wspomaga funkcjonowanie serca,
wspomaga krążenie krwi,
pomaga w utrzymaniu skutecznego działania układu odpornościowego,
pomaga w utrzymaniu odporności na alergie,
ma znaczące właściwości antyoksydacyjne,
wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Wpływ Piperyny na Kurkumę
Przedkliniczne wyniki badań:
W badaniu wybrano szczury albino wistar (n = 96) obu płci. Zwierzęta podzielono na dwie grupy: jedna grupa otrzymała kurkuminę (2 g / kg), natomiast druga grupa otrzymała kurkuminę (2 g / kg), a następnie piperynę (20 mg / kg)
Profil kinetyczny ustalono dla obu grup w różnych odstępach czasu: 0, 0,25, 0,50, 0,75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 h
Wyniki jasno wykazały obecność kurkuminoidów w wyższym stężeniu w surowicy po 1 godzinie i 2 godzinach podawania kombinacji kurkuminy i piperyny.
Te sprzyjające wyniki doprowadziły do przeprowadzenia badania klinicznego (poniżej) w tej samej kombinacji.
Badanie Kliniczne:
Doktor Shobha przeprowadziła randomizowane, przekrojowe badanie kliniczne w St John's Medical College w Bangalore, w Indiach w celu oceny potencjału piperyny w celu zwiększenia biodostępności kurkuminoidów. Badanie objęło 10 zdrowych ochotników w wieku od 20-26 lat
Osobom podano 2 g kurkuminy, a następnie dwa tygodnie okresu wypłukania i przekrojowe, aby otrzymać 2 g kombinacji kurkuminy i piperyny (20 mg). Próbki krwi pobierano raz na 0,25, 0,5, 0,75, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 h po podaniu. Wyniki były zgodne z wcześniejszymi badaniami przedklinicznymi i wykazały, że piperyna poprawiła biodostępność kurkuminy w jamie ustnej o stężeniu kurkumin w osoczu przy 1 h, a względna biodostępność kurkumin wzrosła o 2000% lub 20 razy przez piperyne.
Zarówno kurkumina, jak i kurkumina z piperyną były dobrze tolerowane przez uczestników, badania bez negatywnych objawów.
To badanie było przełomowe i pierwszorzędne w celu wykazania potencjału biologicznego połączenia kurkuminy z piperyną.
Piper Nigrum (pieprz długi/piperyna -oświadczenia zdrowotne):
pomaga w utrzymaniu naturalnych funkcji trawiennych,
ma znaczące właściwości antyoksydacyjne (dot. owocu piper nigrum),
pomaga w utrzymaniu integralności organizmu poprzez działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze oraz wspomaganie układu odpornościowego(dot. owocu piper nigrum),
pomaga oczyścić skórę, promując krążenie krwi przez cienkie naczynia krwionośne i naczynia włosowate(dot. owocu piper nigrum),
pomaga oczyścić wątrobę i wspomóc jej funkcjonowanie, promując krążenie krwi przez cienkie naczynia krwionośne i naczynia włosowate (dot. owocu piper nigrum),
wspomaga apetyt, trawienie i wchłanianie składników odżywczych (dot. owocu piper nigrum),
pomaga w trawieniu toksyn (dot. owocu piper nigrum),
wspomaga układ nerwowy(dot. owocu piper nigrum),
wspomaga zdrowie kobiecego układu rozrodczego (dot. owocu piper nigrum),
pomaga utrzymać drożność dróg oddechowych(dot. owocu piper nigrum),
wspiera zdrowie całego układu oddechowego(dot. owocu piper nigrum).
Żródło: Shoba et al. Influence of Piperine on the Pharmacokinetics of Curcumin in Animals and Human Volunteers. Planta Med.1998;64(4):353–56.