Dziurawiec to niewątpliwie jedna z najcenniejszych roślin jakie dała nam natura. Używany był od zarania dziejów przez naszych przodków i dzisiaj jego znaczenie nie zmniejszyło się. Według literatury zielarskiej ziele dziurawca może pozytywnie wpływać na układ krążenia, koi nerwy, harmonizuje pracę wątroby, woreczka żółciowego, żołądka. Przy dłuższym stosowaniu może wystąpić nadwrażliwość na promieniowanie nadfioletowe, dlatego nie należy się wtedy opalać.
Sposób użycia:
Jedną łyżeczkę zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut.
To zioło przyprawowe do potraw i alkoholi o unikalnym zapachu i gorzkawym smaku. Łagodzi problemy trawienne. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych. Łagodzi wzdęcia. Działa rozkurczowo i wykrztuśnie.
Morwa biała jest niewielkim drzewem liściastym pochodzącym z Azji. Napary z jej liści, w smaku słodkawe i delikatne, wspomagają metabolizm glukozy i węglowodanów w organizmie.
Z płatków bławatka możemy przygotować smaczny, aromatyczny, napar o głębokiej niebieskiej barwie. Świetnie sprawdza się również jako dekoracja potraw i deserów.
Według literatury zielarskiej związki te mogą poprawić funkcjonowanie wątroby oraz zapobiec wzdęciom. Kwiat kocanki zalecany jest w zaburzeniach trawienia, stanach skurczowych i zapalnych przewodów żółciowych oraz oczyszczaniu wątroby.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.