- Obecnie brak na stanie
Masło ghee 220ml (bez glutenu, laktozy i kazeiny) Palce Lizać
- Napisać recenzję
23,90 zł
Brutto
Regulamin i Polityka Prywatności
Dostawa i koszty wysyłki
Zwroty i Reklamacje
Gwarancja bezpiecznej realizacji transakcji
Masło ghee 220ml (bez glutenu, laktozy i kazeiny) PLizać
Zastosowanie
Masło sklarowane ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
do smażenia – nie przypala się,
do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Masło sklarowane ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.
Charakterystyka
Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą nasze krowy – trawę czy siano),
ghee pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
to w 100% tłuszcz mleczny,
zawiera witaminy A,D, E, K,
nie zawiera złego cholesterolu,
nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Cechy
ma strukturę lipoidalną – jest przyswajane przez komórki ciała,
jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
używane do kąpieli – nawilża ciało,
wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
ochrania śluzówkę żołądka,
rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
wzmacnia system odpornościowy,
działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
poprawia pracę mózgu.
Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa. Nasz produkt jest naturalny i sezonowy, dlatego latem i zimą może mieć różną konsystencję – latem półpłynne, zimą bardziej zbite. Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.