Berberyna to złocistożółty alkaloid uzyskany z korzeni i łodyg Berbaris aristata lub bardziej znanego, jako berberys pospolity. Rośliny zawierające berberynę są stosowane w medycynie praktycznie we wszystkich tradycyjnych systemach medycznych, a ich historia zastosowania w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej sięga, co najmniej 3000 lat.
Berberyna:
może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, ponieważ ma właściwości zwiększające wrażliwość tkanek na insulinę.
Berberyna wykazuje także oddziaływanie na procesy energetyczne oraz przemiany węglowodanów.
Tym samym może być pomocna w profilaktyce chorób układu krążenia, zaburzeń metabolicznych, chorób serca, otyłości czy cukrzycy.
Składniki:
Ekstrakt z korzenia berberysu (Berberis Aristata) standaryzowany na 99% siarczanu berberyny, otoczka kapsułki (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza)..
Sposób użycia:
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania: 1 kapsułka w trakcie posiłku.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris) – zwany także kwaśnicą, to ciernisty, rozłożysty krzew o drobnych liściach i silnie aromatycznych kwiatach, wytwarzający charakterystyczne, czerwone owoce.
B-complex z ekstraktem z buraka i młodego jęczmienia.
Niacyna, witamina B2, B1, B6 oraz B12 wspiera właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas pantotenowy, niacyna, ryboflawina i witamina B12 przyczyniają się do redukcji znużenia i zmęczenia.
Czerwony fermentowany ryż zawiera monakolinę K – substancję, która ogranicza proces wytwarzania cholesterolu przez wątrobę. Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 mg monakoliny K z produktów z fermentowanego czerwonego ryżu.
Rzepak, jak powszechnie wiadomo, jest popularną i miododajną rośliną uprawną, dlatego pszczoły bardzo chętnie zbierają z niego pożytek i przerabiają na pyszny, zdrowy miód rzepakowy. Łatwy dostęp, delikatny smak i kremowa konsystencja stawiają go pod względem popularności w jednym rzędzie z miodami lipowymi, spadziowymi, czy gryczanym.
Ruszczyk kolczasty (Ruscus aculeatus) – znany także pod nazwą myszopłoch kolczasty, jest to drobny krzew o małych liściach i czerwonych, okrągłych owocach.
Najcenniejszymi substancjami aktywnymi obecnymi w Ruscus aculeatus są saponiny sterydowe: ruscyna, ruskogenina, neo-ruskogenina oraz ruskozyd, odpowiadające za pozytywny wpływ ruszczyka na zdrowie naczyń krwionośnych. Od tysięcy lat ruszczyk kolczasty stosowany jest w medycynie tradycyjnej jako środek moczopędny, przeczyszczający oraz łagodzący krwawienia. Wzmacnia naczynia krwionośne, pobudza krążenie i usprawnia przepływ krwi.
Magnez i witamina B6 przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz wspierają funkcje psychologiczne. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Galaretowata wydzielina pszczół robotnic o wielu prozdrowotnych właściwościach. Najważniejsza substancja aktywna zawarta w mleczku pszczelim to kwas 10-hydroksydecenowy. Podnosi odporność i przyspiesza procesy regeneracji. Kapsułki bez dodatku barwników, konserwantów, wypełniaczy i substancji poślizgowych.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.