Berberyna to złocistożółty alkaloid uzyskany z korzeni i łodyg Berbaris aristata lub bardziej znanego, jako berberys pospolity. Rośliny zawierające berberynę są stosowane w medycynie praktycznie we wszystkich tradycyjnych systemach medycznych, a ich historia zastosowania w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej sięga, co najmniej 3000 lat.
Berberyna:
może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, ponieważ ma właściwości zwiększające wrażliwość tkanek na insulinę.
Berberyna wykazuje także oddziaływanie na procesy energetyczne oraz przemiany węglowodanów.
Tym samym może być pomocna w profilaktyce chorób układu krążenia, zaburzeń metabolicznych, chorób serca, otyłości czy cukrzycy.
Składniki:
Ekstrakt z korzenia berberysu (Berberis Aristata) standaryzowany na 99% siarczanu berberyny, otoczka kapsułki (substancja wiążąca: hydroksypropylometyloceluloza)..
Sposób użycia:
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania: 1 kapsułka w trakcie posiłku.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.
Krzew dorastający do 3 m wysokości, o pachnących, żółtych kwiatach i ciemnoczerwonych owocach. Występuje w całej Europie. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się korzeń berberysu. Najważniejsza substancja aktywna zawarta w berberysie to berberyna. Stosowany w Ajurwedzie. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz poziom cholesterolu we krwi. W wygodnej i bardzo dobrze przyswajalnej formie nalewki.
Czerwony fermentowany ryż zawiera monakolinę K – substancję, która ogranicza proces wytwarzania cholesterolu przez wątrobę. Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 mg monakoliny K z produktów z fermentowanego czerwonego ryżu.
Kokoryczka wonna jest znana ze swojego pozytywnego wpływu na serce, ciśnienie krwi i poziom glukozy.
Dawniej kokoryczka stosowana była jako naturalny opatrunek na rany, stłuczenia, a nawet złamania oraz środek uśmierzającego bóle mięśni. Wykorzystywano ją też w chorobach płuc jako środek wykrztuśny i kojący podrażnienia gardła powstające w wyniku kaszlu.
B-complex z ekstraktem z buraka i młodego jęczmienia.
Niacyna, witamina B2, B1, B6 oraz B12 wspiera właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas pantotenowy, niacyna, ryboflawina i witamina B12 przyczyniają się do redukcji znużenia i zmęczenia.
Likopen znany jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Wpływa na prawidłowe utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w surowicy oraz na odporność, wspomaga pracę układu naczyniowo-sercowego, ponadto pomaga zachować zdrową prostatę.