Alergia, czyli nadwrażliwość na różne substancje (alergeny), występuje u około 40% Polaków. Do alergenów wywołujących alergie zalicza się: pyłki roślin, zarodniki pleśni, leki, jad owadów, zwierzęta i ich wydzieliny, lateks, konserwanty, kosmetyki, produkty chemiczne, a także produkty spożywcze. Najlepszym sposobem na poradzenie sobie z tą dolegliwością jest unikanie czynników alergizujących, a ponieważ są one wszędzie dookoła nas, jest to nieco trudne. Przeciwko alergii stosuje się leki i immunoterapię. Jednak warto wiedzieć, że istnieją zupełnie naturalne sposoby, aby poradzić sobie z tą dolegliwością.
FIZYCZNE OBJAWY ALERGII
- obrzmienie śluzówki, nieżytu nosa, wodnista wydzielina z nosa, napady kichania, zatkany nos
- izolowane alergiczne zapalenie spojówek, zaczerwienienie, swędzenie, pieczenie, łzawienie
- skurcz oskrzeli, świsty, trudność w oddychaniu, ataki astmy, kaszel
- uczucie pełności, osłabione słyszenie z powodu niedrożnej trąbki Eustachiusza
- różne wysypki, egzema, pokrzywka, obrzęk (np. po użądleniu owada), uczucie swędzenia w obrębie zmienionych chorobowo miejsc
- świąd, obrzęk w jamie ustnej oraz gardle, nudności, wymioty, dolegliwości bólowe brzucha, wzdęcia oraz biegunka
- niezbyt powszechne bóle głowy, uczucie ociężałości
ALERGIE KRZYŻOWE
Alergie krzyżowe definiuje się jako uczulenie na wspólne epitopy różnych alergenów. Przeciwciała IgE wytworzone przeciwko jednemu alergenowi łączą się z podobnym alergenem z innego źródła. Najczęściej reakcje krzyżowe zachodzą pomiędzy alergenami pyłków roślin a pokarmami pochodzenia roślinnego zaliczanymi do tej samej rodziny białek (zespół pyłkowo-pokarmowy). Objawy przy alergii krzyżowej są podobne jak przy zwykłej. Przy zespole pyłkowo-pokarmowym charakterystyczne są objawy w obrębie błony śluzowej jamy ustnej oraz gardła (np. obrzęk, świąd, pieczenie lub mrowienie). U dzieci może wystąpić rumień lub wysypka wokół ust. Natomiast niektóre osoby mogą mieć również dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, wymioty, biegunka). Alergia objawia się zaraz po spożyciu produktu uczulającego. Pokarmy, które najczęściej uczulają to: jabłka, brzoskwinie, wiśnie, marchew, ziemniaki, seler, orzeszki ziemne, migdały i orzechy laskowe. Początkowo nadwrażliwość występuję jedynie po spożyciu świeżych pokarmów, natomiast z czasem nietolerancje mogą obejmować większą grupę produktów, nawet w postaci przetworzonej.
Oprócz tego alergie krzyżowe mogą występować pomiędzy uczuleniem: na lateks a owocami; na sierść kota a mięsem wieprzowym; na pierze a jajkiem lub mięsem drobiowym, czy też na roztocza kurzu a skorupiakami. W poniższej tabelce zostały wymieniowe wszystkie alergeny, które reagują krzyżowo.
ALERGEN | ALERGEN REAGUJĄCY KRZYŻOWO |
Pyłek brzozy | pyłek leszczyny, olszy, dębu, buku, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, morela, wiśnia, czereśnia), kiwi, brzoskwinia, mango, seler, marchew, pieprz |
Pyłek leszczyny | pyłek drzew: brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy |
Pyłek bylicy | seler, marchew, przyprawy |
Pyłek traw | melon, arbuz, pomidor, mąka (żyto, pszenica) |
Pyłek drzew oliwnych | pyłek jesionu, ligustru pospolitego, bzu lilaka |
Roztocze kurzu domowego | skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki |
Grzyby | grzyby Cladosporium herbarium, Candida albicans, Aspergillus fumigatus, Penicillium citrinum, Fusarium solani, lateks |
Pióra | jajko kurze, mięso kurze |
Sierść kota | mięso wieprzowe |
Lateks gumy naturalnej | banan, kiwi, papaja, melon, mango, kasztan jadalny, migdały, grejpfruty, seler, ziemniaki, orzechy, pomidory, marchew, papryka, szpinak, sałata, przyprawy, fikus |
Mleko krowie | mleko kozie, mleko owcze, mięso wołowe |
NATURALNE SPOSOBY RADZENIA SOBIE Z ALERGIAMI
Houttuynia cordata (Pstrolistka sercowata)
- poprawia funkcjonowanie astmatyków i alergików
- łagodzi objawy alergii (zmniejsza wydzielanie histaminy)
- wspiera prawidłową odpowiedź organizmu na stan zapalny
Dostępna w postaci: nalewki lub kapsułek
Zioła o działaniu przeciwalergicznym
Są to zioła, które w swoim składzie mają duże ilości kwercetyny lub luteoliny, czyli flawonoidów działających przeciwalergicznie. Hamują rozmnażanie się limfocytów, syntezę przeciwciał Ig oraz uwalniają cytokiny. Mogą również hamować aktywność enzymów lizosomalnych, biorących udział w procesach zapalnych i alergicznych. Kwercetyna oraz luteolina hamują również uwalnianie histaminy z mastocytów. Podobne działanie, ale nieco słabsze wykazuje także bajkaleina (w tarczycy bajkalskiej).
Do tej grupy zalicza się:
- wiesiołek - w postaci nasion, oleju lub oleju w kapsułkach
- ziele rdestu ptasiego
- ziele skrzypu
- pachnotkę zwyczajną
- tarczycę bajkalską w postaci nalewki lub ciętego korzenia
- mieszankę ziół polecanych przy alergii o działaniu przeciwalergicznym i oczyszczającym
DIETA ANTYHISTAMINOWA
Histamina jest hormonem tkankowym, który bierze udział w reakcjach alergicznych oraz odpowiada za występowanie procesów zapalnych. Jest ona produkowana i magazynowana w ziarnistościach mastocytów (komórek tucznych) oraz bazofili, które stanowią elementy układu immunologicznego.
W momencie kiedy alergen dostaje się do organizmu, następuje wyrzut histaminy. Ta z kolei drażni błony śluzowe i powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. W ten sposób następuje reakcja uczuleniowa, która może być stosunkowo łagodna, ale może też przybierać bardzo ciężkie postaci jak np. wstrząs anafilaktyczny. Oprócz tego histamina odpowiada m.in. za regulację wydzielania hormonów przedniego płata przysadki, pobudzanie wydzielania niektórych gruczołów (np. wydzielanie soku żołądkowego) czy kurczenie mięśni gładkich (np. oskrzeli, żołądka, jelit, macicy).
Histamina znajduje się w niektórych produktach spożywczych. Powstaje ona w wyniku działalności bakterii. Istnieją także produkty, które wzmagają wydzielanie histaminy lub blokują jej rozkład.
Dieta antyhistaminowa sprawdzi się zarówno przy alergii, jak i przy nietolerancji histaminy wynikającej z pierwotnego bądź nabytego niedoboru enzymu, który odpowiada za rozkład histaminy zawartej w żywności.
Produkty przeciwwskazane:
- żywność przetworzona, zawierająca sztuczne barwniki i konserwanty
- wędzone wyroby mięsne
- ryby wędzone i konserwowe
- owoce morza
- orzechy (nerkowca, włoskie)
- ocet
- sery dojrzewające
- niektóre warzywa, np. pomidory i jego przetwory (ketchup czy koncentrat), a także awokado, kiszona kapusta, soja, szpinak
- owoce: papaję, gruszki, śliwki, truskawki, banany, kiwi i cytrusy
- czekolada, kakao
- przyprawy: chili, anyż, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, curry
- alkohol, czarna i zielona herbata
BIBLIOGRAFIA
M. Majewska, H. Czeczot: Flawonoidy w profilaktyce i terapii, Terapia i Leki, 2009
A. Wawrzeńczyk, Z. Bartuzi: Zespoły kliniczne alergii krzyżowej, Alergia Astma Immunologia 2018
https://www.claritine.pl/o-alergii/rodzaje-alergii/alergia-krzyzowa
Leave a Reply Cancel Reply