Stefania Korżawska to autorka wielu książek na temat ziół i ich właściwości. Posiadała niesamowitą wiedzę, którą bardzo chętnie się dzieliła. Oprócz książek prowadziła także audycje w katolickim radiu, gdzie w prosty sposób objaśniała jak poprawić swoje zdrowie za pomocą ziół. Stworzyła własne autorskie mieszanki ziołowe pomocne przy różnych dolegliwościach. Jedną z nich jest Ambrozja ziołowa na przeziębienie i grypę. Warto zapamiętać ten przepis.
Składniki:
- kwiat lipy 50 g
- kwiat czarnego bzu 50 g
- owoc jarzębiny 50 g
- ziele macierzanki 50 g
- owoc kminku 50 g
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
4 łyżki mieszanki zalej 4 szklankami wody, zagotuj i odcedź.
Pij po 2 szklanki 2x dziennie, najlepiej co 12 godzin.
Opcjonalnie można dodać soku z malin lub miodu (bezpośrednio po wystudzeniu).
KWIAT LIPY
Lipa najczęściej polecana jest właśnie przy przeziębieniach. Działa napotnie i przeciwzapalnie. Sprawdzi się przy zapaleniach górnych dróg oddechowych, gardła, krtani i oskrzeli. Będzie pomocna przy kaszlu ze względu na swoje działanie wykrztuśne. Lipa poprawia również trawienie - pobudza wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, dlatego będzie dobry środkiem pomocnym przy zgadze, po przejedzeniu się, oraz w chorobach wątroby. Ma właściwości moczopędne. Popija się ją również przy nerwicach, ponieważ może skutecznie uspokajać.
KWIAT CZARNEGO BZU
Jest środkiem pomocniczym przy gorączce. Będzie działał lekko moczopędnie. Sprawdzi się przy zapaleniach dróg moczowych i pęcherza, skurczach, a także przy anginie. Może być pomocny również przy migrenach, jako środek przeciwbólowy. Oprócz tego wzmacnia odporność, działa antywirusowo oraz oczyszczająco.
OWOC JARZĘBINY
Jarzębina jest bogata w witaminę C. Stosuję się ją przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalnie. Skutecznie wzmacnia odporność. Owoce jarzębiny sprawdzą się przy wzdęciach i zaparciach, ze względu na delikatne działanie przeczyszczające i wspomagające pracę jelit, a także przy nieżytach żołądka, stanach zapalnych wątroby. Korzystnie wpływa również na układ moczowy, w przypadku kamicy nerkowej oraz chorobach zapalnych nerek. UWAGA! Surowe owoce mogą powodować zatrucia pokarmowe.
ZIELE MACIERZANKI
Dzięki zawartości olejków eterycznych (tymolu i karwakrolu) działa przeciwbakteryjnie. Polecana jako środek wykrztuśny oraz w leczeniu nieżytów dróg oddechowych. Można ją stosować także przy paradontozie, stanach zapalnych jamy ustnej, do płukania i okładów. Poprawia trawienie poprzez pobudzanie wydzielania żółci.
OWOC KMINKU
Kminek znany jest z korzystnego wpływu na układ pokarmowych. Sprawdzi się przy takich dolegliwościach jak: zgaga, refluks, biegunki, wzdęcia. Działa wiatropędnie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Posiada także właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. W przypadku przeziębiania i grypy będzie pobudzał system odpornościowy do walki z infekcjami i wirusami, a także łagodził ból gardła i działał wykrztuśnie. Kminek może być również pomocnym wsparciem przy cukrzycy - obniża i reguluje poziom cukru. Kobietom zaleca się stosowanie kminku, ponieważ, ze względu na działanie rozkurczowe może łagodzić bóle menstruacyjne. Jest także moczopędny.
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania mieszanki są oznaczone poniżej.
Leave a Reply Cancel Reply