Pokrzywa zwyczajna... a może jednak nadzwyczajna?
Posted by      26/04/2021 12:10:00     Home , Ciekawostki z naszego sklepu    Comments 0
Pokrzywa zwyczajna... a może jednak nadzwyczajna?

Piecze, swędzi i w dodatku powoduje bąble na skórze! Dla Słowian była ochroną przed złymi urokami, a czym może być dla nas? Badania pokazują, że całe ziele pokrzywy jest bogate w minerały i witaminy, zatem będzie wykazywać szerokie spektrum działania. 

Zastosowanie pokrzywy:

    • obniżanie poziomu cholesterolu

    • zmniejszanie stanów zapalnych

    • hamowanie wypadania włosów

    • obniżanie ciśnienia krwi

    • kamica nerkowa

    • choroby woreczka żółciowego

    • przeciwzapalnie w chorobach reumatycznych

    • stany zapalne i zakażenia bakteryjne dróg moczowych

Pokrzywa jest zaliczana do roślinnych leków moczopędnych. Przeciwwskazana jest zatem dla osób przyjmujących leki moczopędne i przeciwnadciśnieniowe.

Pokrzywa tamuje krew, zawiera witaminę K i garbniki. Stosuje się ją w różnego rodzaju krwawieniach i anemii. Mało kto wie, że pokrzywa to cenne źródło witaminy C!

Korzeń pokrzywy dodatkowo jest bogaty w fitosterole, które są pomocne w leczeniu przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn.

Z młodych pędów możemy pozyskiwać sok. Teren, z którego zbieramy pokrzywę, powinien być czysty, z dala od miasta, a liście muszą być młode – stare zawierają szczawiany szkodliwe dla nerek.

Jednak czasem ciężko o takie warunki i czas na zbiory. Jest jedno rewelacyjne rozwiązanie…

 Liofilizacja, czyli jak „zamrozić” cenne właściwości

Proces ten polega na usunięciu wody z zamrożonego surowca przez bezpośrednie przejście w stan pary. Żywność liofilizowana wyróżnia się wysoką jakością, brakiem środków konserwujących i ograniczeniem rozwoju drobnoustrojów. Dodatkowo jest bardzo lekka i świetnie sprawdza się dla osób odbywających długie trasy. 

HERBATKA POKRZYWA LIOFILIZOWANA EKO  

Z naszego produktu można zrobić wiosenną oczyszczającą herbatkę.

Produkt wystarczy zalać odpowiednią ilością ciepłej wody i jest gotowy do spożycia.

Napar z pokrzywy można stosować pomocniczo w przypadku cukrzycy, nieżytach żołądka, gdyż usprawnia trawienie. Pomocny jest też w bólach głowy, trądziku oraz stanach ogólnego osłabienia. 

Pokrzywę można również dodać do sałatek, koktajli, a także robić z niej przepyszne dania np. pesto, czy zupę z pokrzyw. 

BIBLIOGRAFIA

http://www.czytelniamedyczna.pl/3816,wlasciwosci-lecznicze-pokrzywy-zwyczajnej-urtica-dioica-la.html

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny