Szacuje się, że co 10 Polak choruje na cukrzycę. Jest to dość poważna choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem cukru we krwi oraz zaburzeniem wytwarzania insuliny. Jej przyczyną jest nieprawidłowy styl życia. Podstawą leczenia cukrzycy jest dieta oraz ewentualne leki. Jednak to leczenie można wspierać za pomocą ziół, które obniżają stężenie glukozy we krwi.
MORWA BIAŁA
To najpopularniejsza roślina polecana osobom chorym na cukrzycę. Przeciwcukrzycowe działanie ma napar z liści morwy, a nie z owoców. Zawierają one alkaloid, który działa podobnie do leku przeciw cukrzycy – akarbozy. Powoduje on spowolnienie trawienia węglowodanów i wolniejszy wzrost glikemii po posiłkowej. Oprócz tego liście morwy zawierają flawonoidy, do których należy kwercetyna. Ta z kolei hamuje nadmiar enzymu powodującego przemianę glukozy w sorbitol, który w nadmiarze jest odpowiedzialny za powikłania cukrzycy w obrębie układu nerwowego, nerek i wzroku. Poza tym morwa ma działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Przepis: 1 łyżeczkę liści morwy zalej 100 ml gorącej wody. Odstaw pod przykryciem na 5 minut. Najlepiej popijać przed posiłkiem.
KOZIERADKA POSPOLITA
Badania dowodzą, że zmielone nasiona kozieradki powodują znaczący spadek stężenia glukozy we krwi. Natomiast u osób z cukrzycą nieinsulinozależną oraz u zdrowych kozieradka poprawia obwodową tolerancję glukozy, spadek stężenia insuliny w surowicy oraz glukozy w wydalanym moczu. Osoby chore na cukrzycę mogą wykorzystywać nasiona kozieradki jako dodatek do potraw.
CYNAMON CEJLOŃSKI
Kora cynamonowca ma zdolność zwiększania insulinowrażliwości komórek poprzez stymulowanie receptorów insuliny na powierzchni błon komórek. Dzięki temu odciąża on trzustkę i zapobiega hiperinsulinemii. Wpływa korzystnie również na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (LDL) oraz reguluje ciśnienie krwi. Oprócz tego cynamon działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, grzybobójczo. Poprawia także pamięć i koncentrację. Stosowany jako dodatek do posiłków zapobiega wzdęciom.
RUTWICA LEKARSKA
Badania wykazały, że napar z ziela rutwicy może skutecznie obniżać poziom cukru we krwi. Poprawia ona insulinowrażliwość, zwiększa obwodowy wychwyt glukozy, zwiększa transport glukozy, hamuje glukoneogenezę i glikogenolizę wątrobową oraz zmniejsza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim. Guanidyny zawarte w rutwicy stały się prekursorem do produkcji najpopularniejszego leku stosowanego w leczeniu cukrzycy – metforminy. Ponadto rutwica wpływa korzystnie na redukcję masy ciała, działa bakteriostatycznie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran pooperacyjnych. Może być także stosowana w profilaktyce nowotworów.
Przepis: 1-2 łyżeczki ziela zalej 1 szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut, a później przecedź. Taki napar popijaj 2-3 razy dziennie.
FASOLA POSPOLITA
Surowcem leczniczym fasoli jest jej naowocnia, czyli pozbawione nasion wysuszone strąki. Odwar ze strąków fasoli ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, dlatego może być stosowany w początkowej fazie choroby lub w też w czasie stosowania leków przeciwcukrzycowych, a nawet doprowadzić do zmniejszenia dawki tych leków. Badania potwierdzają także korzystny wpływ fasoli na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów. Dodatkowo mają one właściwości moczopędne, dlatego są polecane w leczeniu kamicy nerkowej, chorobach nerek ze zmniejszonym wydalaniem moczu, a także w leczeniu obrzęków.
Przepis: 3-4 łyżki rozdrobnionych strąków zalej 2 szklankami wody i gotuj przez 3 minuty. Następnie odstaw na ok. 15 minut i przecedź. Popijaj w 2-3 porcjach pomiędzy posiłkami.
Zawsze przed zastosowaniem ziół i suplementów warto skonsultować się ze specjalistą ziołolecznictwa lub lekarzem.
BIBLIOGRAFIA
Terlecka P. i wsp.: RUTWICA LEKARSKA (Galega officinalis L.) I JEJ WŁAŚCIWOŚCI HIPOGLIKEMIZUJĄCE, Współczesne badania nad stanem środowiska i leczniczym wykorzystaniem roślin, Lublin 2019
https://dietetycy.org.pl/morwa-wlasciwosci-morwy-bialej-i-bezpieczenstwo-stosowania/
http://www.czytelniamedyczna.pl/2397,ziola-w-terapii-wspomagajacej-leczenie-cukrzycy.html
Walkiewicz K. i wsp.: Znaczenie substancji aktywnych pochodzenia roślinnego w cukrzycy; Post Fitoter 2016
Leave a Reply Cancel Reply