Ostatnio tematem postu były ogólnie flawonoidy. Dziś przyjrzymy się bliżej kwercetynie, czyli jednemu z najczęściej występujących w roślinach flawonoli. Jak wszystkie flawonoidy, także i ona posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Wykazuje działanie przeciwzapalne, immunomodulujące, przeciwalergiczne oraz jest przeciwutleniaczem. Natomiast w roślinach pełni rolę barwnika.
Najwięcej kwercetyny znajduje się w: czarnej i zielonej herbacie, kaparach, lubczyku, jabłkach, czerwonej cebuli, pomidorach, brokułach, zielonych liściastych, owocach cytrusowych, czerwonych winogronach, malinie, borówce, żurawinie, aronii, jarzębinie, rokitniku. Na zawartość kwercetyny w produktach pochodzenia roślinnego wpływa kilka czynników, m.in.: dojrzałość (im mniej dojrzałe, tym więcej), obróbka mechaniczna i termiczna (surowe produkty będą miały jej więcej), fermentacja (dlatego w herbacie jest jej najwięcej). Jednorazowe spożycie dużej dawki kwercetyny nie podwyższy od razu jej stężenia we krwi, ale długotrwałe jej przyjmowanie już owszem.
KWERCETYNA JAKO ANTYOKSYDANT
Jak wszystkie flawonoidy również kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Wymiata wolne rodniki, ogranicza utlenianie się lipidów oraz podnosi stężenie glutationu. Skutecznie zmniejsza stres oksydacyjny. Rozszerza i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki tym właściwościom chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz neurodegeneracyjnymi. Kwercetyna zwiększa także działanie innych przeciwutleniaczy jak np. witamin C i E.
PRZECIWDZIAŁANIE STANOM ZAPALNYM
Badania potwierdziły zdolność kwercetyny do hamowania szlaków aktywujących stany zapalne w organizmie. Zmniejsza również częstotliwość występowania infekcji górnych dróg oddechowych.
PRZECIWKO NOWOTWOROM
Kwercetyna może regulować procesy komórkowe, a więc wpływać na proliferacje i śmierć komórek. Dzięki temu stosuje się ją, jak również inne flawonoidy, w prewencji i terapii nowotworów, szczególnie w przypadku raka piersi i gruczolakoraka.
SUPLEMENTACJA KWERCETYNĄ
Flawonol ten ze względu na swoje korzystne właściwości często pojawia się w suplementach diety. Jednak warto pamiętać, że najlepszym jego źródłem będzie dieta, czyli częstsze spożywanie produktów roślinnych bogatych w kwercetynę. Drugą ważną rzeczą są przeciwwskazania do suplementacji u osób z hipotensją, czyli niedociśnieniem oraz przy niskiej krzepliwości krwi. Kwercetyna wchodzi również w interakcje z lekami: przeciwhistaminowymi, powodując zaburzenia rytmu serca; cyklosporyną, co objawia się nagłym wzrostem ciśnienia tętniczego krwi; antybiotykami - blokując lub zmniejszając ich wchłanianie.
WYWAR Z ŁUPIN CEBULI
Cebula, szczególnie czerwona, jest świetnym źródłem kwercetyny. Najlepszy będzie wywar z ugotowanej w łupinach cebuli. Sprawdzi się przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych, alergiach, jako element profilaktyki nowotworowej, środek na obniżenie ciśnienia krwi oraz o działaniu antyseptycznym. Można go także stosować jako tonik do przemywania cery trądzikowej.
Wystarczy garść łupin cebuli zagotować w litrze wody i odstawić na 15 minut do naciągnięcia. Odcedzony wywar najlepiej pić przed snem.
BIBLIOGRAFIA:
Kobylińska A., Janas K.: Kwercetyna, ważny flawonoid w życiu roślin, KOSMOS 2015, 64, 1, 113-127
http://www.motoryzacja.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Kwercetyna--budowa-wlasciwosci-i-zastosowanie/
Mieszkowski J., Pałys A., Budzisz E.: Kwercetyna – struktura, funkcje, zastosowanie kliniczne, Farm Pol, 2011, 67(1)
https://dietetycy.org.pl/kwercetyna-w-swietle-badan-kolejny-zloty-srodek/
Leave a Reply Cancel Reply