Gojnik - właściwości, zastosowanie, napar
Szałwia libańska, herbata górska, herbata grecka czy olimpijska - gojnik niejedno ma imię. Jednak pod jaką nazwą by nie występował, zawsze niesie za sobą pozytywny wpływ na zdrowie. Czytaj dalej, a dowiesz się, skąd bierze się legendarna sława gojnika i jak możesz wprowadzić go w dietę i wzmocnić swoją odporność.
Gojnik zyskuje na popularności w ciągu ostatnich lat, a wszystko za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny i podnosi naturalną odporność, która w ostatnich latach jest w cenie. Bowiem prócz koronawirusa, bombardowana jest przez stres, presję i opłakaną jakość powietrza. Dodatkowo szałwia libańska dodaje energii, której również brakuje współczesnym ludziom.
Gojnik - co to jest?
Gojnik to pond 100 różnych roślin, które występują na Bałkanach, a ich prozdrowotne działanie docenili już starożytni uczeni. Różni je smak, aromat i właściwości, choć te ostatnie mają wspólny prozdrowotny mianownik. Zioła gojnika wyróżnia intensywny i zarazem przyjemny aromat, a po zaparzeniu przyjmują żółto-zieloną barwę. Prowadzone nad nim badania przyznały rację starożytnym uczonym - łagodzi choroby i dolegliwości, i jednocześnie wzmacnia odporność.
Gojnik - właściwości i zastosowanie
Szałwia libańska zawiera szereg substancji aktywnych, które wykazują pozytywne działanie na ludzki organizm. Zawarty w niej olejek eteryczny jest bogaty w flawonoidy, garbniki, sterole, kumaryny oraz składniki mineralne jak żelazo, potas, magnez, wapń i sód.
Takie połączenie sprawia, że gojnik ma silne właściwości przeciwbakteryjne, które wykorzystuje się przy opatrywaniu ran oraz w walce z bakteriami (Staphylococcus epidermidis, Micrococcus luteus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa). To oczywiście nie koniec dobroczynnych właściwości herbaty górskiej. Posiada ona również działanie przeciwzapalne i cytotoksyczne, co w praktyce pozwala na łagodzenie przeróżnych stanów zapalnych. Zawarte w gojniku kwasy niszczą także komórki powstałe w przebiegu białaczki i czerniaka.
Kolejną grupę zbawiennych właściwości gojnika zawdzięczamy zawartym w nim polifenolom, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że opóźniają procesy starzenia, co zainteresuje wszystkie chcące na dłużej zachować gładką cerę osoby.
Nie zapominajmy również o wpływie gojnika na układ nerwowy. Zawarte w nim składniki wydobyte z pomocą alkoholu hamują wychwyt zwrotny serotoniny, noradrenaliny i dopaminy, co pozwala spowolnić procesy neurodegeneracyjne. Zatem roślina ta pomaga osobom z demencją starczą, otępieniem i w chorobie Alzheimera. Ziółko mogą stosować również osoby cierpiące z powodu stresu, bowiem te same substancje mają działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne.
To dalej nie koniec. Dorzućmy jeszcze, że szałwia libańska wzmacnia odporność i pomaga wyjść z przeziębienia, zapalenia oskrzeli, zatok i grypy. Skraca długość trwania choroby, dlatego warto mieć ją w swojej domowej apteczce. Wspomaga także organizm w walce z zaburzeniami trawienia oraz w leczeniu schorzeń układu moczowego, bowiem wyróżnia się działaniem moczopędnym.
Gojnik - napar
W jakiej formie spożywać gojnik? Najpopularniejszą formą jest napar z suszu. Wystarczy zalać jedną jego łyżkę gorącą wodą (95-100 stopni Celsjusza) i parzyć pod przykryciem. Napar można spożywać solo lub z odrobiną cytryny, mięty, imbiru czy miodu.
A czy istnieją przeciwwskazania do stosowania gojnika? Badania ich nie wykazały, jednak nie były one prowadzone na kobietach w ciąży, dlatego będąc w tym stanie, warto skonsultować z lekarzem wprowadzenie ziół do diety.
Herbatka górska nie bez powodu została doceniona przez starożytnych uczonych, a jej właściwości docenią i współcześni ludzie, którzy potrzebują jednocześnie wzmocnienia odporności psychicznej i immunologicznej.
Leave a Reply Cancel Reply