Podczas stosowania różnego rodzaju diet, często się słyszy o wprowadzeniu do swojego jadłospisu również nasiona chia. Jakie jednak posiadają one właściwości i w jaki sposób wpływają na zdrowie? Czy rzeczywiście tzw. szałwia hiszpańska pomaga w odchudzaniu się?
WARTOŚCI ODŻYWCZE NASION CHIA
Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka. Mówi ona o tym, jak żywność, którą konsumujemy, jest istotna dla naszego zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Zjadanie pustych kalorii albo wysoce szkodliwych substancji przez dłuższy czas, mogą powodować zatrważające skutki i szkody w ludzkim organizmie. Gdy przechodzimy na zdrowszą dietę, która pozwoli nam wpłynąć pozytywnie na nasze samopoczucie, nie ominie nas temat nasion chia. Jakie wartości odżywcze w sobie one posiadają?
Nasiona chia to nasiona rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Sprawdzonym jest, że zawierają w sobie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, duże ilości błonnika i białka, minerałów, przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych omega-3. W znaczący sposób wpływa to pozytywnie na pracę serca, układu trawiennego oraz krążenia. Pojawia się tutaj również aspekt związany z urodą, ponieważ dodanie do swojej diety nasion chia poprawia kondycję skóry, sprawiając, że wygląda na żywszą i zdrowszą. Ponadto kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać ciśnienie tętnicze.
ZASTOSOWANIE ZIAREN CHIA
Wartym uwagi jest fakt, że wyżej wspomniane nasiona są pozbawione glutenu, co czyni je dobrą opcją dla osób cierpiących na schorzenia wywołujące konieczność przejścia na dietę bezglutenową. Można śmiało wykorzystać je jako dodatek do pysznych jogurtów, koktajli, sałatek oraz deserów. Sprawdzają się również jako zastosowanie w leczeniu depresji oraz napadów lęku u seniorów.
W przypadku diety redukcyjnej nasiona chia również znajdą swoje zastosowanie. Spożycie tego rodzaju nasion przyczynia się do stworzenia w przewodzie pokarmowym swoistej, żelowej substancji, która pozytywnie wpływa na powstawanie uczucia sytości. Przy tym nasiona chia sprawdzają się również jako element diety dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Wyżej wspomniany żel, który powstanie w układzie pokarmowym, opóźnia również trawienie węglowodanów i przyczynia się do wyrównania glikemii.
W kuchni nasiona chia można wykorzystać jako dodatek do owsianek, musli, deserów, jako zagęstnik do zup, a także jako posypka do domowego pieczywa w formie całej lub zmielonej. Najpopularniejszym daniem z chia w roli głównej jest pudding. Wystarczy 3 łyżki nasion chia wymieszać z 1 szklanką (250 ml) mleka krowiego lub napoju roślinnego i odstawić na noc do lodówki. Gotowy pudding można podać z owocami, musem lub dżemem.
RÓŻNICA MIĘDZY BIAŁYMI A CZARNYMI NASIONAMI CHIA
Ich różnica w kolorze wynika z takiej samej różnicy pomiędzy barwą kwiatów roślin, z których są pozyskiwane. I w zasadzie to tyle w tym temacie. Oba rodzaje nie różnią między sobą pod względem wartości odżywczej i wpływu na zdrowie. Takie same prozdrowotne właściwości wykazują zarówno czarne jak i białe.
Leave a Reply Cancel Reply