Wątroba odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia, przetwarzania pokarmów w składniki odżywcze oraz jako filtr' organizmu chroniący go przed różnymi substancjami szkodliwymi dla człowieka, a spożywanymi wraz z pokarmami. Według literatury zielarskiej właściwości ziół i owoców wchodzących w skład kompozycji mogą wspomóc pracę wątroby, woreczka żółciowego oraz procesów trawiennych.
Sposób użycia
Jedną łyżeczkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.
Wyciąg z ziela pokrzywy wpływa pozytywnie na paznokcie, włosy i kości. Wspiera siły witalne oraz wspomaga układ odpornościowy, wpływa na mobilność i elastyczność stawów, wspiera krążenie żylne.
Suplement diety w postaci kropli zawierający w swoim składzie witaminę B12, która bierze udział w prawidłowym metabolizmie homocysteiny, w produkcji prawidłowych krwinek czerwonych i podziałach komórek oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego. Poza tym witamina B12 przyczynia się do prawidłowego utrzymania funkcji psychologicznych.
Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna – słodkawym. Anyż doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i zup owocowych, do potraw z warzyw – czerwonej kapusty, marchwi, buraków i dyni, kompotów z jabłek, gruszek, śliwek, do ciast i pieczywa.
Miód z imbirem to naturalny produkt, który łączy słodycz miodu nektarowego wielokwiatowego z wyrazistym, lekko pikantnym smakiem liofilizowanego imbiru. To doskonałe połączenie dla osób ceniących zarówno tradycyjne, jak i bardziej odważne kompozycje smakowe. Miód z imbirem to nie tylko pyszny dodatek do codziennej diety, ale również produkt wspierający organizm, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Sok ten łączy w sobie chemoprewencyjne i wzmacniające właściwości buraków bogatych w żelazo, kwas foliowy i przeciwutleniacze, z działaniem detoksykacyjnym i wspierającym układ moczowy i trawienny selerem. Zawiera cenne betaniny, flawonoidy i kwasy organiczne. Reguluje ciśnienie krwi i poprawia funkcje wątroby i nerek.
Dąb szypułkowy (łac. Quercus robur) jest gatunkiem długowiecznym i powszechnie uważany jest za jedno z najszlachetniejszych drzew. Jego kora wykorzystywana jest jako surowiec zielarski, pomaga bowiem w poprawie wyglądu skóry oraz przyczynia się do nawilżenia błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Ceniona za szerokie spektrum działania: stosowana jest w walce z cukrzycą, otyłością, ze względu na obecność katechin pozytywnie wpływa na układ krążenia, a obecność antyutleniaczy przeciwdziała nowotworzeniu.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.