Ekologiczna mąka z płaskurki otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren jednego z najstarszych, udomowionych gatunków pszenicy. Polecamy do wypieku chleba, któremu nadaje lekko orzechowy posmak. Doskonała również do wyrobu makaronów, a także jako dodatek do zup, ciast i pieczonych warzyw.
Ekologiczny groch żółty znajduje zastosowanie głównie w tradycyjnych potrawach, takich jak grochówka czy wigilijny groch z kapustą i grzybami. Polecamy także do zup, potraw jednogarnkowych, jako nadzienie do pierogów, past do chleba, pasztetów.
Stanowi doskonałe źródło żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Pomaga neutralizować objawy niedokrwistości, działa ściągająco oraz przeciwzapalnie, moczopędnie, a także witaminizująco przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy C.
Naturalny sok z mniszka lekarskiego, pochodzącego z certyfikowanych, ekologicznych upraw. Polecany, jako dodatek do soków i koktajli warzywnych oraz codzienny element zdrowej, zbilansowanej diety.
Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.
Ekologiczny len mielony uzyskany z nasion lnu brązowego. Znajduje wszechstronne zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Polecamy jako posypkę do wszelkiego rodzaju dań ciepłych, potraw zbożowych, sałatek, musli, zup oraz jako składnik chleba, ciast i puddingów. Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu.
Przyprawa o zapachu podobnym do kopru włoskiego i smaku pikantna – słodkawym. Anyż doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i zup owocowych, do potraw z warzyw – czerwonej kapusty, marchwi, buraków i dyni, kompotów z jabłek, gruszek, śliwek, do ciast i pieczywa.
Ekologiczne ziarno ciecierzycy świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past z dodatkiem oliwy i świeżych ziół, a także do zup, potraw jednogarnkowych, sosów i sałatek.
Miód nawłociowy doskonale komponuje się w skład miodów późnych nektarowych. Stanowi często doskonałą alternatywę dla miodu wrzosowego którego pozyskiwanie jest bardzo uzależnione od pogody. Stanowi doskonały suplement diety dla osób z problemami dróg moczowych oraz prostaty. Kolor pomarańczowo-żółty przechodzący w zależności od roślinności domieszkowej do koloru herbacianego. W smaku kwaskowaty.
Stanowi bardzo cenne źródło surowca dla produkcji miodów pitnych!
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.