Błonnik Witalny o naturalnym pochodzeniu. Zawiera 80% nasion Babki Płesznik i 20% łuski Babki Jajowatej. Składniki nie są pozyskiwane drogą przemysłową. Tego typu błonnik znajdziemy w jednorocznej roślinie – babce płesznik oraz babce jajowatej.
Babka Płesznik to roślina jednoroczna rosnąca w wielu zakątkach świata. Wyborną jakość naszych nasion i dużą zawartość błonnika zapewniają wyselekcjonowane uprawy na terenie naszego kraju. Głównym składnikiem Babki płesznik są substancje śluzowe, które po kontakcie z wodą pęcznieją w naszych jelitach i dają uczucie sytości. Przyczyniają się do likwidacji zaparć i zwalczają biegunkę. Ziarna Babki Płesznik pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, i chronią nasz układ krążenia.
Babkę Jajowatą pozyskujemy z wybranych upraw na terenie Indii. Podobnie jak w Babce Płesznik, jej nasiona zawierają śluzowe substancje, które pęcznieją w naszych jelitach jednocześnie je udrażniając.
Ekologiczny bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren twardej pszenicy durum. Polecamy jako dodatek do zapiekanek, sałatek, farszów oraz jako składnik drugich dań.
Proszek do pieczenia bezglutenowy Amylon to świetna alternatywa dla tradycyjnych proszków do pieczenia, które stanowią niebezpieczną mieszankę chemicznych składników.
Ekologiczne ORZECHY BRAZYLIJSKIE delikatne i łagodne w smaku. Polecamy przede wszystkim jako niezwykle odżywczą przekąskę, dodatek do płatków zbożowych, ciast i innych deserów.
Sól czarna Kala Namak charakteryzuje się wyrazistym aromatem. Jest podstawowym składnikiem dań kuchni indyjskiej. Polecamy do ostrych sosów i pikantnych przekąsek.
Olej kokosowy jest wyciskany na zimno z miąższu kokosów bezpośrednio po zbiorach. Jest to olej naturalny, który nie jest bielony, utwardzany ani dezodoryzowany.
Ekologiczna Chia zwana też szałwią hiszpańską to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie lub soku i używać jako naturalny zagęszczacz np. do zup.
Olej rzepakowy pozyskiwany jest z rzepaku (łac. Brassica napus), który można zaliczyć do jednych z najważniejszych roślin oleistych na świecie.
Olej rzepakowy jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza prowitaminy A, a także witaminy K oraz E. Dodatkowo olej rzepakowy zawiera tzw. sterole roślinne, czyli związki działające antyoksydacyjne, które obniżają stężenie cholesterolu.
Ekologiczne płatki jaglane uzyskuje się z gniecionych ziaren prosa. Płatki jaglane to doskonała propozycja na codzienne śniadanie. Najlepiej smakują z dodatkiem jogurtu, napoju zbożowego oraz z owocami.
Na stronie ziolomed.pl dbamy o ochronę danych osobowych naszych użytkowników. Nasza polityka prywatności określa, jakie informacje zbieramy, w jaki sposób je przetwarzamy oraz jak je zabezpieczamy, zgodnie z obowiązującymi przepisami RODO. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych znajdziesz w zakładce “Regulamin i Polityka Prywatności” dostępnej na naszej stronie.