Właściwości lecznicze miodów
to temat na dyskusję przez wiele dni, a nawet miesięcy. Często pojawiają się pytania, który miód wybrać? Jaki będzie najlepszy?
Otóż nie ma na to jednej, uniwersalnej odpowiedzi. W zależności od potrzeb można się zaopatrzyć w różne rodzaje miodów. Warto spróbować również tych o nazwach nam nieznanych. Ule stawiane w różnych lokalizacjach dostarczają nam przeróżnych odmian miodu. Najbardziej istotna jest jakość miodu i zaufanie co do jego pochodzenia. Należy się wystrzegać miodów w wielkich sieciówkach czy zza granicy, ponieważ często są rozrzedzane dodatkiem cukru lub nieodpowiednio przygotowywane podczas rozlewu. W celu rozlania miodu do słoiczków należy go podgrzać, a zbyt wysoka temperatura (która ułatwia rozlew) skutecznie zabija właściwości zakupionego miodu. Coraz większym uznaniem cieszą się miody chałupnicze, polecamy zakup miodu u źródeł, na przykład w przydomowej pasiece w drodze na Bieszczady :)
Miód lipowy
Dzięki właściwościom napotnym, idealnie sprawdza się w stanach grypy i przeziębień. Miód lipowy działa wykrztuśnie, a dzięki właściwościom obniżającym ciśnienie, ułatwia zasypianie i uspokaja. Właściwości miodu lipowego:
- pomaga w walce z grypą,
- łagodzi objawy przeziębienia,
- działa wykrztuszanie,
- niweluje kaszel,
- idealny na stres i bezsenność.
Miód gryczany
Ma bardzo charakterystyczny lekko ziołowy smak. Pozyskiwany jest z kwiatów gryki, przez co ma głęboką brązową barwę. Jego właściwości to:
- wykazuje wysoką antybiotyczność,
- odtruwa i oczyszcza wątrobę,
- uzupełnia niedobory żelaza oraz magnezu
- wzmaga odporność,
- zawiera rutynę, która poprawia przyswajalność witaminy C,
- wzmacnia serce i zapobiega miażdżycy.
Miód wielokwiatowy
Łagodny, słodki i kwiatowy w smaku, zawiera duże ilości cukrów prostych, dzięki czemu dodaje dużo energii. Kolor miodu wielokwiatowego może się znacząco różnić w zależności od pory zbiorów oraz kwiatów kwitnących w danej okolicy. Miód "wielokwiat" ma działanie:
- wspomaga układ oddechowy i walkę z katarem siennym czy astmą oskrzelową,
- dodaje energii, dzięki dużej zawartości glukozy i fruktozy,
- wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym,
- regularnie stosowany zwiększa odporność organizmu.
Miód akacjowy
Pozyskiwany przez pszczoły z kwiatów akacji. Ma delikatny smak i jasną, kremową konsystencję. Zawiera dużo węglowodanów oraz witamin. Ma wiele właściwości:
- wspomaga układ trawienny,
- pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia, dzięki dużej zawartości węglowodanów,
- zawiera niewielkie ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny,
- działa osłonowo dla żołądka, jelit i wątroby,
- pomocny w leczeniu chorób zapalnych i bakteryjnych nerek oraz układu moczowego.
Miód faceliowy
Nie każdy zna miód z kwiatów facelii, a warto spróbować, ponieważ ma wspaniały słodko-kwaśny smak i ziołowy aromat. Miód z facelii:
- obniża ciśnienie krwi,
- wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym i umysłowym,
- pomocny w walce z przeziębieniem i astmie oskrzelowej,
- pozytywnie wpływa na układ krążenia, ciśnienie tętnicze oraz serce,
- pomaga w stanach przeziębienia,
- wykorzystywany również pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Miód spadziowy
Można wyszczególnić dodatkowo spadź liściastą lub iglastą. Ma mniej słodki smak niż miody nektarowe, ponieważ jest pozyskiwany przez pszczoły nie z kwiatów, a ze słodkiej wydzieliny produkowanej przez mszyce i inne owady.
Spadź liściasta może sięgać nawet koloru czarnego, jest bardziej intensywna niż liściasta. Niemniej obydwa rodzaje doskonale:
- sprawdzają się w leczeniu i zapobieganiu infekcji, bakterii i grzybów,
- mają działanie antybiotyczne,
- wspierają wątrobę i układ pokarmowy,
- można stosować go nawet zewnętrznie. Na rany i skórę ze zmianami zapalnymi.
Miód nawłociowy
Pozyskiwany z kwiatów nawłoci ma piękny jasny kolor i słodki smak. Rutyna i kwercetyna to cenne flawonoidy, które dzięki pszczołom przedostają się z kwiatów nawłoci do miodu. Te substancje pomagają nam dbać o odporność, a dodatkowo zawarte w miodzie saponiny wykazują działanie przeciwbakteryjne. Miód nawłociowy:
- łagodzi stany zapalne i infekcje bakteryjne,
- jest bezpiecznym antybiotykiem,
- działa napotnie,
- działa rozkurczowo i moczopędnie, dzięki czemu pomaga w kamicy nerkowej,
- dodaje dużo energii.
Miód rzepakowy
Typowy polski miód. Bardzo jasny, po krystalizacji (która następuje bardzo szybko przez dużą zawartość glukozy) nawet niemal biały. Ma słodki smak i lekki zapach kwiatów rzepaku.
- zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnych węglowodanów,
- wykazuje działanie odtruwające dzięki czemu jest dobry dla wątroby i dróg żółciowych,
- pomocny przy zapaleniach dróg oddechowych,
- ma wysoki indeks glikemiczny, stąd osoby z cukrzycą niestety nie powinny po niego sięgać.
Miód wrzosowy
Mianowany "Królem miodów". Jest jednym z droższych rodzajów z powodu pracochłonnego procesu pozyskiwania go. W kolorze lekko wpada w pomarańcz, a smak, mimo że słodki- jest lekko gorzkawy. Dla większości osób wciąż jest to smak przyjemny i delikatny mimo swojej ostrości. Miód wrzosowy ma wysoko esencjonalny zapach, warto dokładnie zamknąć słoik, aby utrzymać wyraźną nutę zapachową jak najdłużej. Miód wrzosowy:
- dominują w nim enzymy i wolne aminokwasy (a nie witaminy, jak w innych miodach),
- działa bakteriobójczo i moczopędnie,
- ułatwia trawienie oraz reguluje pracę jelit,
- ma właściwości antyseptyczne, więc przydaje się w sanach zapalnych jamy ustnej,
- dzięki inhubinie wykazuje właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie,
- szczególnie polecany mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty.
Leave a Reply Cancel Reply