Jak samemu w domu zrobić ekologiczne pisanki?
Jesteś zwolennikiem ekologicznego stylu życia? Sprawdź, jak w łatwy sposób można zrobić kolorowe pisanki na Wielkanoc bez konieczności używania sztucznych barwników.
W każdym domu, na każdym stole wielkanocnym towarzyszą nam kolorowe pisanki. Barwienie jaj to odwieczna tradycja, którą pielęgnujemy nieprzerwanie od setek lat. W obecnych czasach mamy dostęp do wielu przeróżnych barwników, naklejek czy innych produktów, za pomocą których można zdobić pisanki. Jednak wiele osób stara się żyć w sposób przyjazny dla naszej planety, a takie sztuczne produkty niestety się z tym kłócą. Warto więc wrócić się do czasów, kiedy ludzie nie mając dostępu do tego typu udogodnień, radzili sobie sposobami naturalnymi, a wykonywane przez nich pisanki zachwycały swym pięknem. Poniżej przedstawiamy kilka naturalnych metod na barwienie jaj na Wielkanoc.
METODY BARWIENIA JAJ:
- Na gorąco - ta metoda pozwala uzyskać nasycone kolory pisanek. Do garnka wkładamy jajka i wybrany "barwnik", wlewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż uzyskamy pożądany kolor.
- Na zimno - dzięki tej metodzie pisanki będą miały delikatniejsze, pastelowe kolory. Przygotowujemy wywar - do wody dodajemy "barwnik" i gotujemy około 20 minut. Następnie przecedzamy, studzimy i dolewamy ocet. Wkładamy wcześniej ugotowane jajka i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc, w zależności, jaki odcień chcemy uzyskać.
KOLORY PISANEK:
Każdy z poniższych barwników można wykorzystać zarówno w metodzie na zimno, jak i na gorąco.
Żółte - uzyskamy dzięki kurkumie. Do rondelka wlewamy 1 litr wody, 3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli i zagotowujemy. Wkładamy jajka, dodajemy 2 łyżki octu i pozostawiamy na minimum 3 godziny lub dłużej (nawet na całą noc), aby kolor był intensywniejszy. Kurkuma jest dosyć mocnym barwnikiem i może zabarwić ręce, naczynia i zlew, warto uważać.
Brązowe - wykorzystujemy tutaj łuski cebuli. To najpopularniejszy sposób naszych babć. Do zimnej wody wkładamy jajka i łupiny z cebuli i gotujemy. Im więcej łupin i dłuższy czas gotowania, tym kolor pisanek będzie intensywniejszy. Aby utrwalić kolor, można dodać 1 łyżkę octu. Do barwienia tym sposobem można wykorzystać także czerwoną cebulę. Kolor brązowy można uzyskać poprzez przygotowanie mocnego wywaru z kawy lub czarnej herbaty.
Pomarańczowe - kolor ten nada chilli. Przygotowujemy 0,5 litra wody, 2-3 łyżki chili i 2 łyżki octu. Barwimy metodą na zimno.
Różowe - jako barwnik używamy pokrojonych w kostkę buraków. Po 1 godzinie będą miały jasnoróżowy kolor, natomiast po dłuższym czasie nawet brązowo-czerwony.
Niebieskie - na 1 litr wody potrzebujemy 1/4 główki kapusty czerwonej i 2 łyżki octu.
Zielone - można uzyskać za pomocą szpinaku, żyta lub młodego jęczmienia. Na 0,5 litra wody potrzebujemy 200 g szpinaku i 2 łyżek octu. Taki kolor możemy również otrzymać poprzez zabarwienie jajek najpierw na niebiesko np. w kapuście czerwonej, a następnie na żółto w barwniku z kurkumy.
Szare, lawendowe, granatowe - takie kolory uzyskamy dzięki kwiatom czarnej malwy, a ich intensywność zależy od tego, ile użyjemy kwiatów.
Odcień oraz intensywność zależeć będą od kilku czynników:
- kolor skorupki - do barwienia najlepiej wybierać jajka o bardzo jasnej skorupce
- ilości produktu barwiącego - im więcej go dodamy, tym kolor będzie ciemniejszy
- czasu moczenia w barwniku - im dłużej, tym intensywniejsze barwy otrzymamy
WZORY I NAKLEJKI
Na pisankach można wykonywać przeróżne wzory za pomocą roztopionego gorącego wosku. Do rysowania wzorów wykorzystuje się szpilki, igły, szydła, słomki, drewienka i nożyki. Następnie jaja zanurza się w wywarze z barwnikiem.
Natomiast do oklejania pisanek można wykorzystać wszelkie listki, kwiatki, tkaniny, nici i wełniane włóczki.
Jak widać, można zrobić piękne pisanki, używając jedynie naturalnych produktów. Dodatkowo, aby pisanki były w 100% ekologiczne, warto wybierać jaja, które oznaczane są cyfrą "0". Barwienie jaj może być również świetną okazją do spędzenia czasu z rodziną, a przede wszystkim z dziećmi.
Leave a Reply Cancel Reply