Wielkanocna babka cytrynowa bez glutenu i laktozy
Posted by
Agnieszka Trojnar
31/03/2021 15:12:00
Home
,
Zdrowie na talerzu
Comments
0
Tradycja wypiekania babki wielkanocnej sięga aż do XV wieku i jest ona jednym z najstarszych wypieków przyrządzanych na obszarach Polski. Baby, które znane są nam dzisiaj, pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Obecnie możemy przebierać w niezliczonych ilościach przepisów i ich wariacjach, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie.
Chcielibyśmy przedstawić Wam naszą alternatywę dla tego wypieku, z którego będą mogły skorzystać przede wszystkim osoby na diecie z wykluczeniem glutenu i laktozy.
Do sporządzenia receptury będziemy potrzebowali:
- 45 g mąki kokosowej
- 80 g mąki ryżowej
- 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 150 g ksylitolu
- 1 cytrynę (starta skórka, wyciśnięty sok)
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 45 minut
Sposób przygotowania:
- Wszystkie suche składniki (mąki, skrobia, proszek do pieczenia) połącz ze sobą i wymieszaj.
- Żółtka oddziel od białek, następnie białka ubij na sztywną pianę.
- Do miski z mąkami dodaj ksylitol, skórkę oraz sok z cytryny, żółtka i olej. Całość zmiksuj mikserem na pełnych obrotach na jednolitą gładką masę.
- Do gotowej masy dodawaj stopniowo za pomocą szpatułki ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
- Przygotuj formę na babkę, posmaruj tłuszczem i posyp mąką np. ryżową.
- Do przygotowanej formy przełóż ciasto, piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostaw babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyłóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Gotową babkę możesz opcjonalnie udekorować według uznania.
Babka zachowuje swoją świeżość przez kilka dni, jest wilgotna i aromatyczna w smaku.
Leave a Reply Cancel Reply