Wielkanocna babka cytrynowa bez glutenu i laktozy
Posted by      31/03/2021 15:12:00     Home , Zdrowie na talerzu    Comments 0
Wielkanocna babka cytrynowa bez glutenu i laktozy

Tradycja wypiekania babki wielkanocnej sięga aż do XV wieku i jest ona jednym z najstarszych wypieków przyrządzanych na obszarach Polski.  Baby, które znane są nam dzisiaj, pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Obecnie możemy przebierać w niezliczonych ilościach przepisów i ich wariacjach, dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie.

Chcielibyśmy przedstawić Wam naszą alternatywę dla tego wypieku, z którego będą mogły skorzystać przede wszystkim osoby na diecie z wykluczeniem glutenu i laktozy.

Do sporządzenia receptury będziemy potrzebowali:

  • 45 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki ryżowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 125 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 g ksylitolu 
  • 1 cytrynę (starta skórka, wyciśnięty sok)

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas pieczenia: ok. 45 minut

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki (mąki, skrobia, proszek do pieczenia) połącz ze sobą i wymieszaj.
  2. Żółtka oddziel od białek, następnie białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do miski z mąkami dodaj ksylitol, skórkę oraz sok z cytryny, żółtka i olej. Całość zmiksuj mikserem na pełnych obrotach na jednolitą gładką masę.
  4. Do gotowej masy dodawaj stopniowo za pomocą szpatułki ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
  5. Przygotuj formę na babkę, posmaruj tłuszczem i posyp mąką np. ryżową.
  6. Do przygotowanej formy przełóż ciasto, piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170 °C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu pozostaw babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyłóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Gotową babkę możesz opcjonalnie udekorować według uznania.

Babka zachowuje swoją świeżość przez kilka dni, jest wilgotna i aromatyczna w smaku.

SMACZNEGO !!!

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny