Tradycyjne święta w Polsce to przede wszystkim jedzenie. Pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem na wielkanocne śniadanie, a później sałatka czy jaja obficie okraszone majonezem, do tego kilka kawałków sernika, mazurka czy babki. A w międzyczasie trafi się drink. Oczywiście nie ma w tym nic złego. Jeśli jesteśmy zdrowi, nie mamy żadnych dolegliwości to możemy pozwolić sobie na dwa dni delikatnego "objadania się". Inaczej trzeba szukać naprawdę przekonujących argumentów, aby odmówić kochanej babci kawałeczka serniczka :D
Jak reaguje nasz organizm na większe ilości jedzenia?
Objętość pustego żołądka to około dwie pięści, jednak, jako że jest on mięśniem, ma możliwość rozciągnięcia się i pomieszczenia nawet 1,5 litra jedzenia. W ten sposób radzi sobie z nadmiarem pokarmów. Innym sposobem jest po prostu zwracanie jedzenia poprzez wymioty.
Z żołądka pokarm dostaje się do jelita cienkiego. Tam wątroba i trzustka zaczynają działać na najwyższych obrotach, aby rozpocząć trawienie dużych ilości jedzenia. Trzustka produkuje ogrom insuliny, a pęcherzyk żółciowych wyrzuca sporą ilość żółci. W tym momencie mogą pojawić się objawy takie jak bóle brzucha, kolka czy też wzdęcia.
Z jelita cienkiego pokarm trafia do jelita grubego, gdzie dochodzi do zagęszczenia mas kałowych. A tam w przypadku spożywania ciężkostrawnych, tłustych potraw może dojść do pojawienia się biegunki, bądź też zaparć gdy spożywamy za mało warzyw i pełnoziarnistych produktów, lub pijemy za mało wody.
Trawienie sporych ilości jedzenie jest obciążeniem dla naszego organizmu, dlatego też często po przejedzeniu czujemy się zmęczeni i ociężali.
Czy przez dwa dnia świątecznego objadania się można przytyć?
Ku radości osób odchudzających się odpowiedź brzmi: nie. Oczywiście waga może pokazać kilka kilogramów więcej, ale to nie będzie dodatkowa tkanka tłuszczowa, a jedynie woda, glikogen w mięśniach oraz niewydalone resztki jedzenia. A tych można się pozbyć bardzo łatwo - kilka sposobów poniżej.
Warto nadmienić, że częste epizody przejedzenia mogą prowadzić również do rozciągnięcia żołądka, a w konsekwencji większego uczucia głodu w kolejnych dniach i potrzeby przyjmowania większej ilości jedzenia, a więc także i otyłości. Dodatkowo obciążona trzustka może przyczynić się do rozwoju insulinooporności.
Dlatego przez dwa świąt spokojnie można sobie pozwolić na odstępstwa od codziennej diety i nie wpłynie to na nasze rezultaty odchudzania czy też ogólnie stan organizmu. Jednak po świętach jak najszybciej należy wrócić do zdrowego sposobu odżywiania. Dodatkowo można zastosować kilka poniższych sposobów, które pozwolą pozbyć się nagromadzonej wody.
Sposoby na poświąteczne oczyszczenie organizmu
Przede wszystkim ważne jest przyjmowanie odpowiednich ilość płynów - minimum 1,5 litra - w postaci czystej wody, herbat ziołowych, koktajli czy też zup. Do wody można dodawać plasterki cytryny, listki mięty lub melisy, czy kawałki świeżego imbiru. Jako herbatki świetnie sprawdzą się mieszanki oczyszczające o działaniu moczopędnym np. Herbata Oczyszczanie, Herbata Body Line czy też Herbata Detox.
Warto zadbać o regularność posiłków. Najlepiej spożywać 3-5 posiłków dziennie. Lepiej więcej, a mniejsze objętościowo.
Należy również unikać ciężkostrawnych potraw, smażonych, a zamiast tego spożywać posiłki lżejsze, np. gotowane. Do każdego posiłku dobrze jest dodawać duże ilości warzyw oraz wybierać produkty pełnoziarniste (ciemne pieczywo, kasze), chude (chudy nabiał, chude mięso), zawierające korzystne dla zdrowia tłuszcze (oleje roślinne, orzechy), a także włączać nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca).
Świetnym dodatkiem do codziennej diety będą warzywno-owocowe koktajle z przepisów podanym poniżej.
SELER NACIOWY
Seler naciowy zawiera witaminy (C, E oraz z grupy B) oraz składniki mineralne. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo wspomaga usuwanie z organizmu toksyn i oraz wody, a także pobudza przemianę materii. Można go dodać do sałatki, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki lub zrobić koktajl wg przepisu poniżej.
Koktajl z selerem naciowym
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kiwi
- 1 szklanka wody mineralnej
- opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę miodu lub słodzika
Selera należy umyć, kiwi obrać i zblendować na gładki koktajl razem z wodą i ewentualnie miodem.
BURAK
Buraki zawierają bardzo dużo żelaza i potasu. Dlatego skutecznie pomagają przy niedokrwistości czy nadciśnieniu tętniczym krwi. Oprócz tego mają działanie oczyszczające i wzmacniające odporność organizmu.
Koktajl z burakiem
- 1 burak
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody mineralnej
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub słodzika
Buraka i jabłko umyć oraz obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zblendować razem z wodą i sokiem z cytryny.
ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Produkty takie jak szpinak czy jarmuż również świetnie się sprawdzą w postaci oczyszczających koktajli. Są bogactwem witamin i składników mineralnych, a także ze względu na obecność przeciwutleniaczy mają działanie antynowotworowe.
Zielony koktajl
- 2 garście szpinaku lub jarmużu
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 szklanka wody
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub słodzika
Warzywa opłukać, ananasa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować na gładki koktajl.
Leave a Reply Cancel Reply