O liofilizowanej żywności słyszy się coraz częściej. Liofilizacja to nic innego jak proces suszenia produktów w niskiej temperaturze, aby przedłużyć ich datę przydatności. Stosuje się go do utrwalania materiałów biologicznych, żywności, leków oraz kosmetyków, a także w konserwacji zabytków archeologicznych. Już w czasach II wojny światowej wykorzystywano liofilizacja, kiedy zapotrzebowanie na osocze ludzkiej krwi było bardzo duże.
ETAPY LIOFILIZACJI
Liofilizacja składa się z kilku etapów.
- Najpierw produkt zostaje zamrożony, dzięki czemu z wody powstaje lód i dochodzi do zagęszczenia. Odbywa się w temperaturze minimum -40 stopni Celsjusza za pomocą specjalnych zamrażarek lub ciekłego azotu.
- Drugi etap polega na usunięciu wody (w postaci lodu) za pomocą sublimacji, czyli przejścia ze stanu stałego (lód) w stan gazowy (para wodna). Wykorzystuje się do tego niskie ciśnienie - poniżej 10 Pa. Proces ten trwa 24-28 godzin.
- Następnie produkt suszy się w temperaturze ok. 30 stopni w celu usunięcia wody związanej chemicznie, której nie można usunąć w procesie sublimacji.
- Gotowy liofilizat pakuje się próżniowo.
ZALETY LIOFILIZACJI
Żywność liofilizowna zachowuje przede wszystkim swój smak i aromat, a także wszystkie składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, składniki mineralne, wszelkie substancje biologiczne czynne. Dodatkowo nie zawiera żadnych konserwantów. Jest więc o wiele korzystniejszą i zdrowszą metodą utrwalania żywności niż tradycyjne sposoby suszenia. Liofilizacje wykorzystuje się w produkcji suszonych owoców, warzyw, ziół, przypraw, kawy rozpuszczalnej, a także gotowych dań, w tym suszu mięsnego. Liofilizowaną żywność stosowano już w czasie wojny dla armii, a później dla astronautów i osób wspinających się po górach i uprawiających sporty ekstremalne. Proces liofilizacji ma zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również w farmaceutycznym do poprawy trwałości i stabilności nietrwałych leków oraz w kosmetologii. Liofilizacja umożliwia także przechowywanie ludzkich tkanek do przeszczepów, nawet w temperaturze pokojowej oraz konserwowanie zabytków i osuszanie zawilgoconych starych ksiąg i papierów.
Jedyną wadą liofilizacją jest jej długi czas trwania oraz stosunkowo duże koszty.
LIOFILIZOWANE PRZEKĄSKI
W naszej ofercie można znaleźć liofilizowane owoce i warzywa. Mogą być one spożywane samodzielnie jako smaczne, naturalne przekąski oraz stanowić dodatek do dań, ciast, musli, deserów, lodów, koktajli, kaszek owocowych dla dzieci. Po namoczeniu w wodzie odzyskują one swój pierwotny wygląd, dzięki czemu możemy cieszyć się świeżymi owocami nawet poza sezonem. Ważne, aby po otwarciu przechowywać je w szczelnie zamkniętych opakowaniach, ponieważ po dostaniu się wilgoci mogą zrobić się "gumowe".
BIBLIOGRAFIA:
Narbutt O. i wsp.: Proces liofilizacji, jego zastosowanie i wybrane mechanizmy obronne organizmów przed odwodnieniem, EDUKACJA BIOLOGICZNA I ŚRODOWISKOWA 2/2017
Leave a Reply Cancel Reply