Jakie właściwości mają konopie siewne?
Posted by      10/06/2021 13:30:00     Home , Leczenie alternatywne i fitoterapia    Comments 0
Jakie właściwości mają konopie siewne?

Jeśli mowa o konopiach to od razu mamy na myśli konopie indyjskie, czyli popularną marihuanę. Jednak warto wiedzieć, że do gatunku Cannabis należą także konopie siewne nazywane inaczej włóknistymi. Różnica pomiędzy jedynymi i drugimi polega na zawartości THC, czyli związku psychoaktywnego. Konopie siewne, które są uprawiane w Polsce, mają go zaledwie 0,2 %, a więc nie mają działania halucynogennego tak jak konopie indyjskie, które zawierają nawet do 30% THC.

Konopie już od dawna są wykorzystywane w ziołolecznictwie oraz jako roślina użytkowa. Na polskich wsiach w XIX i XX wieku hodowano konopie praktycznie w każdym gospodarstwie. Wykorzystywano je głównie do wyrabiania tkanin i ubrań, natomiast z nasion tłoczono olej, stosowany, chociażby w przemyśle oraz wykorzystywano je w kuchni. Popularnymi potrawami były: siemieniatka z siemienia konopnego, która gościła na stole wigilijnym oraz pierożki z farszem z nasion konopi zwane łochdziakami. Oczywiście doceniano także ich prozdrowotne właściwości, przede wszystkim przeciwbólowe i przeciwzapalne.

CZEMU KONOPIE ZAWDZIĘCZAJĄ SWOJE WŁAŚCIWOŚCI?

Konopie swoje zastosowanie w lecznictwie znalazły dzięki zawartości kanabinoidów. Są to związki lipofilowe, które oddziałują z receptorami kanabinoidowymi obecnymi w komórkach ssaków. Badania wskazują na obecność kilkudziesięciu różnych kanabinoidach znjadujących się w konopiach, najpopularniejsze i najbardziej przebadane to kannabidiol (CBD) oraz Δ9-tetrahydrokanabinolu (THC). Więcej o kanabinoidach i układzie endokanabinoidowym można poczytać tutaj.

Oprócz kanabinoidów w konopiach znajdują się także: flawonoidy, dihydrostilbeny, fenantreny, spiroindany. kwasów karboksylowych (m.in. kwasu hydroksycynamonowego)

NASIONA KONOPI

Konopne nasiona zawierają przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe oraz wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Białko z nasion konopi charakteryzuje się wysoką jakością oraz zawartością albuminy ( stanowi 25% białka konopnego) i edestyna (60-80% białka konopnego). Nasiona konopi dostarczają także cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów siarkowych, których w takich ilościach nie znajdziemy w nasionach roślin strączkowych.

Obecność aminokwasów, takich jak: histydyna, tyrozyna, metionina, lizyna, tryptofan czy prolina zwiększa siłę antyoksydacyjną żywności bogatej w białko i pomaga przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu. Dodatkowo białko konopne po poddaniu hydrolizie może wpływać na obniżenie ciśnienia krwi.

Oprócz tego nasiona konopi są źródłem witamin i składników mineralnych jak: witamina E, K, wapń, cynk, miedź, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnika.

Nasiona na rynku dostępne są w formie łuskanej i niełuskanej, bądź też w formie białka konopnego. Można je wykorzystać jako dodatek do dań zarówno na słodko (owsianek, deserów, ciastek, batonów) jak i wytrawnych (sałatek, kanapek). Białko konopne polecane jest szczególnie sportowcom, osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, osobom odchudzającym się. Świetnie sprawdzi się w koktajlach czy proteinowych napojach.

OLEJ Z NASION KONOPI

Z nasion konopi pozyskuje się wartościowy olej. Świeżo wytłoczony ma barwę zieloną, natomiast traci ją pod wpływem słońca. W skład oleju z nasion konopi wchodzą:

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3: 20%,
  • kwasy wielonienasycone omega-6: 60-63%,
  • kwasy jednonienasycone 8-9%.

Do kwasów wielonienasyconych należą: kwas alfa-linolenowy, stearydynowy, gamma-linolenowy, linolowy. Warto nadmienić, że olej konopny zawiera najbardziej pożądany stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, który wynosi 1:3. W oleju znajdują się także fosfolipidy, sitosterole, tokoferole, karotenoidy, terpeny, salicylan metylu, które jeszcze bardziej wzmacniają jego prozdrowotne działanie.

Dzięki optymalnej zawartości kwasów tłuszczowych olej z nasion konopi przyczynia się do usuwania toksyn z komórek, pośredniczy w dostarczaniu substancji odżywczych, wzmacnia układ odpornościowy oraz zapobiega powstawaniu stanów zapalnych.

Obecność β-sitosterolu sprawia, że olej ten ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne oraz wpływa korzystnie na poziom cholesterolu w organizmie. Natomiast mieszanina tokoferoli i pochodnych γ-tokotrienolu działają silnie antyoksydacyjnie, przez co zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). Podobne działanie wykazują terpeny, które są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach oleju.

Badania wykazały, że olej z konopi zawiera więcej polifenoli niż olej rzepakowy, czy lniany. A substancje te poprzez wygaszanie wolnych rodników odgrywają kluczową rolę w ochronie DNA, lipidów oraz białek przed oksydacją, która prowadzi do  niezakaźnych chorób przewlekłych. 

Olej z nasion konopi z powodzeniem można dodawać do sałatek i gotowych potraw. Sprawdzi się szczególnie w atopowym zapaleniu skóry, trądziku pospolitym i łuszczycy.

Swoje zastosowanie znalazł również w przemyśle kosmetycznym, a w szczególności jako składnik kremów do opalania. Można go również zastosować jako zamiennik kremu do twarzy do pielęgnacji cery suchej, a także do leczenia odmrożeń, odleżyn, ran i oparzeń.

HERBATA Z ZIELA KONOPI

Do jej produkcji stosuje się ususzone liście i kwiatostany konopi siewnych. Napar ma delikatny, słodkawy smak. Przede wszystkim dostarcza witamin z grupy B, witaminy A, E, C i K oraz minerałów: wapnia, żelaza, potasu, cynku, fosforu, magnezu i sodu. Liście konopi zawierają także chlorofil i olejki eteryczne.

Herbatka ma działanie przeciwutleniające. Wspomaga układ odpornościowy, sprawdzi się szczególnie po przebytych chorobach u rekonwalescentów. Odpręża i relaksuje, koi nerwy, łagodzi stres, a także ułatwia zasypianie. Wpływa również korzystnie na układ pokarmowy, wyrównując apetyt i regulując pracę jelit oraz na układ krwionośny obniżając ciśnienie krwi. Wspiera pracę mózgu i układu nerwowego. Może również łagodzić bóle migrenowe. Zawarte w niej bioflawonoidy działają odmładzająco. 

Herbata z suszu konopi siewnych jest bezpieczna w stosowaniu i ma łagodne, ale skuteczne działanie.

PODSUMOWANIE

Obecne badania wskazują na dobroczynne działanie konopi siewnych na organizm w wielu aspektach. Dlatego w trosce o swoje zdrowie warto włączać do diety nasiona konopne czy pozyskiwane z nich białko, a także napar z ziela konopi. W naszym sklepie dostępne są wszystkie opisane produkty, oznaczone poniżej.

BIBLIOGRAFIA

Dąbrowski G., Skrajda M.: Frakcja lipidowa i białkowa nasion konopi siewnych (C. Sativa L.) oraz jej korzystny wpływ na zdrowie człowieka, Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(9):357-366

Silska G.: Konopie (Cannabis L.) jako źródło kanabinoidów stosowanych w terapii, Post Fitoter 2017; 18(4): 286-289

Kaniewski R. i wsp.: Konopie siewne (Cannabis sativa L.) – wartościowa roślina użytkowa i lecznicza, Post Fitoter 2017; 18(2): 139-144

Siudem P. i wsp.: Konopie i kannabinoidy, FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2015; 8: 1-8

https://rozanski.li/252/olej-z-konopii/

https://ekogram.pl/pl/blog/aktualnosci/konopia-siewna

Leave a Reply

Szukaj na blogu

Ostatnie artykuły

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny