Popularność stosowania naturalnej pielęgnacji skóry wzrasta. Coraz chętniej stosujemy oleje kosmetyczne, aby zadbać o piękny i zdrowy wygląd naszej cery. Na szczególną uwagę zasługuje grupa olejów roślinnych bogaty w beta-karoten. Przekonajmy się, jak wpływają na stan skóry.
Beta-karoten to jeden z karotenoidów, czyli związków, które nadają roślinom barwy: żółtą, pomarańczową i czerwoną. Badania wskazują, że beta-karoten stosowany zewnętrznie ma zdolność wnikania w głąb skóry, gdzie przemienia się w palmitynian retinylu będący prekursorem witaminy A. Dzięki temu przyczynia się powstawania nowych komórek skóry, wzrostu intensywności produkcji kolagenu, a tym samym zmniejszenia widoczności zmarszczek i poprawy wyglądu skóry. Beta-karoten w kosmetykach:
- nawilża,
- odżywia,
- odnawia,
- zmiękcza
- działa przeciwzmarszczkowo,
- reguluje wydzielanie sebum,
- przeciwdziała trądzikowi.
Natomiast wszystkie karotenoidy (beta-karoten, likopen, luteina i zeaksantyna) obecne w naskórku pochłaniają szkodliwe promieniowanie słoneczne, dzięki czemu zabezpieczają skórę przed poparzeniem słonecznym, działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym oraz rozwojem nowotworów skóry. Dlatego też są szczególnie ważne w okresie letnim, kiedy bardziej jesteśmy narażanie na promieniowanie słoneczne.
Bogate w beta-karoten są: olej buriti, rokitnikowy, marchwiowy, nagietkowy, makadamia, migdałowy, morelowy, brzoskwiniowy, śliwkowy, z róży rdzawej, orzecha włoskiego, czarnuszki, dyni, palmy oleistej (tłuszcz palmowy) oraz olej shea (masło karite).
Oprócz beta-karotenu oleje roślinne zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które ze względu na dobrą wchłanialność odznaczają się również wieloma korzystnymi właściwościami. Działają przeciwzapalnie, normalizują pracę gruczołów łojowych, odpowiadają za nawilżenie skóry, odnawiają uszkodzoną barierę hydrolipidową naskórka. Tworzą one na skórze cieniutką warstwę, która chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz przeciwdziałają problemom skórnym, jak łuszczyca, AZS, trądzik.
OLEJ ROKITNIKOWY
Tłoczony jest z nasion oraz z miąższu owoców rokitnika. Olej z owoców odznacza się dużą zawartością karotenoidów (8860,5 µg/g w tym 1141,3 µg/g beta-karotenu), dzięki czemu ma on pomarańczową barwę i jest stabilniejszy. Dodatkowo olej z rokitnika bogaty jest w witaminę E, C, K, P, witaminy z grupy B, fosfolipidy, garbniki, kwasy organiczne, cukry.
Olej z miąższu owoców rokitnika dobrze się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy. Przeznaczony jest do cery dojrzałej, suchej, wrażliwej, naczyniowej i z trądzikiem różowatym. Stosowany jest w leczeniu łuszczycy, AZS, tocznia rumieniowego i trądziku. Działa odnawiająco i odżywczo, przeciwdziała zmarszczkom, stanom zapalnych i chroni przed promieniowaniem UV.
OLEJ Z MARCHWI
Powstaje w wyniku długotrwałej maceracji korzenia marchwi zwyczajnej. Zawartość beta-karotenu w oleju wynosi 1033,1 µg/g. Oprócz tego olej z marchwi zawiera związki polifenolowe o silnych właściwościach przeciwutleniających (luteolinę, kemferol, apigeninę, kwercetynę i kwas kawowy), monoterpeny, seskwiterpeny, tokoferole, witaminy z grupy B, K i D oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, chlor, sód, potas, żelazo, cynk i magnez.
Olej marchwiowy polecany jest do suchej i dojrzałej skóry. Poprawia strukturę i koloryt skóry, dlatego często znajduje się w preparatach do opalania. Działa przeciwzapalnie, regeneruje, zmiękcza i przyspiesza gojenie się drobnych ran i uszkodzeń.
OLEJ Z NAGIETKA
Podobnie jak olej marchwiowy ten również pozyskiwany jest na drodze maceracji. Surowcem są płatki nagietka lekarskiego. Poza beta-karotenem kwiaty nagietka są bogate m.in. we: flawonoidy, taniny, saponiny triterpenowe, terpenoidy i kumaryny.
Olej nagietkowy poleca się skórom przesuszonym, wrażliwym, łuszczącym się i skłonnym do podrażnień. Jest skuteczny w leczeniu blizn, pęknięć, owrzodzeń i oparzeń skóry, również słonecznych. Jego składniki przeciwdziałają stanom zapalnym, bakteriom i wolnym rodnikom. Przyspieszają gojenie się uszkodzeń. Odnawiają, nawilżają i zmiękczają skórę.
OLEJ Z PESTEK DYNI
Zawiera 260,0 µg/g kartoenoidów, z czego 16,7 µg/g to beta-karoten. Ponadto jest świetnym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych, minerałów, tokoferoli.
Nadaje się do cery suchej i zniszczonej, dojrzałej oraz łuszczącej się.
Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. Odnawia naskórek i przyspiesza gojenie się ran.
PODSUMOWANIE
Warto stosować oleje, ponieważ są naturalne i często przynoszą dużo szybsze efekty niż nie jeden kosmetyk. W celu uzupełniania beta-karotenu najlepsze korzyści można osiągnąć, stosując jednocześnie oleje bogate w ten związek oraz doustną suplementację.
BIBLIOGRAFIA:
Michalak M., Paradowska K., Zielińska A.: Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów, Post Fitoter 2018; 19(1): 10-17
Leave a Reply Cancel Reply