Kasztany jadalne (Castanea sativa) są cenionym przysmakiem w wielu miejscach na świecie. Kasztanowiec ten występuje głównie w południowej Europie, północnej Afryce oraz Azji Mniejszej. Warto pamiętać, że nie jest tym samym drzewem, które znamy z naszych polskich parków, te kasztany nie są jadalne. Z kasztanów jadalnych produkuje się mąkę, która oprócz tego, że jest świetnym uzupełnieniem diety bezglutenowej, również ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Kasztany jadalne są źródłem witamin i składników mineralnych jak: witamina C (100 g pokrywa aż 67% zapotrzebowania!), witamina E, K, witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Dodatkowo kasztany są bogate w błonnik. Wartość kaloryczna kasztanów waha się pomiędzy 210, a 250 kcal/100g, natomiast mąka kasztanowa ma 365 kcal/100g.
JAK POWSTAJE MĄKA KASZTANOWA?
Kasztany zebrane z upraw są najpierw suszone w specjalnych wędzarniach przez 40 dni. Następnie maszyny obłupują z nich skorupki, a owoce przechodzą proces sortowania już ręcznego. Owoce o korzystniejszym wyglądzie odkładane są do sprzedaży w całości, natomiast z pozostałych produkuje się właśnie mąkę. Kasztany wciąż mieli się w tradycyjnych wodnych młynach wyposażonych w specjalne kamienie.
ZALETY MĄKI KASZTANOWEJ
Mąka z kasztanów jadalnych jest przede wszystkim bezglutenowa, a więc idealna dla osób, które eliminują gluten ze swojej diety. Jej głównym składnikiem są węglowodany, natomiast charakteryzuje się większą ilością pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych niż mąka pszenna. Jest również bogata w błonnik, dzięki czemu sprawdzi się na diecie redukcyjnej oraz skutecznie wesprze pracę jelit, a także mikroflorę bakteryjną. Podobnie jak kasztany zawiera dużą ilość witamin z grupy B, w tym kwasy foliowego, który jest ważny szczególnie dla kobiet przed i w czasie ciąży. Dzięki bogatej zawartości składników mineralnych zapobiega niedoborom u osób na diecie eliminacyjnej oraz wspiera układ kostny i krążenia.
Duża dawka witaminy C oraz związków polifenolowych (7,75 mg/g) sprawia, że mąka kasztanowa ma działanie przeciwutleniające, a więc chroni przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami, wspomaga odporność organizmu oraz może być jednym ze składników diety zapobiegającej nowotworom.
WYKORZYSTANIE MĄKI KASZTANOWEJ
Mąka kasztanowa jest aksamitna i ma delikatny orzechowy i słodki posmak, natomiast potrawom nadaje lekko brązowy kolor. Ze względu na swoją popularność we Włoszech bardzo często można znaleźć ją w przepisach tamtejszej kuchni. Jest ona mniej podatna na zagniatanie niż mąka pszenna, jednak nie przeszkadza to, aby wykorzystać ją do robienia makaronu, ciast, ciastek oraz chleba. Najczęściej używana jest do słodkich dań - deserów, naleśników, babeczek, ciastek. Stosuje się ją także do zagęszczania zup, sosów. W potrawach, do których jest używana, można wyczuć jej charakterystyczny smak.
W daniach na słodko idealnie komponuje się z czekoladą, suszonymi owocami, orzechami oraz przyprawami korzennymi. Natomiast w potrawach wytrawnych bardzo często używana jest w towarzystwie drobiu oraz dziczyzny.
Ze względu na swoją zwartą konsystencje oraz dość wysoką cenę najlepiej stosować ją w połączeniu z innymi mąkami. W przypadku wypieków i dań mącznych jej zwartość zwykle oscyluje w granicach 30-50%, natomiast do zagęszczania można użyć jej w czystej postaci.
Mąka kasztanowa dostępna jest w naszym sklepie (poniżej).
BIBLIOGRAFIA:
Worobiej E., Mądrzak J., Piecyk M.: Zawartość wybranych składników odżywczych i związków biologicznie czynnych w produktach z konopi siewnych (Cannabis sativa L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa Mill.), BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 573 – 577
Leave a Reply Cancel Reply